Mennyit engedtek a kérlelésnek? Hogyan kellene leszoktatni erről?
4 éves kislányunkkal pár hónapja mindennapos téma, (napi 100szor) ha boltban vagyunk, ha sétálunk, ha tv-t nézünk: Ezt megveszitek nekem? "Nem kicsim, nem tudjuk megvenni". Ez 10 perc múlva ismétlődik.
A másik fontos, ami talán fontosabb az étkezés. Egész nap követeli az ételt, nem tud magának határt szabni, én meg nagyon unom már, hogy szegénynek minden nap számtalanszor ismétlem: Nem, nem ehetsz.
Kifejteném, mielőtt vki úgy gondolja, éheztetem :)
Pl: felkelünk, megreggelizünk. Nem keveset, pl 2 kifli, vagy nagy tál gabonapehely, virsli, rántotta 1 kiflivel. Aztán megette kér még valami finomságot, van amikor kap, van amikor nem. Egy tejszelet, vmi gyümölcs, ilyesmi. Ilyenkor már alig bír megmozdulni, de még mindig enne, itt már mindig nemet mondok. Ha még 10 perc sem telik el és vki eszik körülötte, az is kell neki. ... Ez odáig fajult hogy ma éjszaka is már rosszul volt, fájt a hasa, hányt.
Hogyan lehetne ezt hosszú távon kezelni, mert azt nem megoldás, hogy egész nap azt hajtogatom hogy nem adok neki többet enni.
Adj neki inni étkezés előtt, akkor talán jobban megtelik a gyomra, és jóllakik a megszokott adaggal.
A boltban a vásárlás! Nagy a csábítás, annyi mindent lát! Egy valamiben egyezzetek ki, ha megtehetitek, egy 50 Ft-ős ABC csoki, vagy valami kicsike csoki, nyalóka, Pez cukorka, és ha mástól szeretne, mondd hogy ezt választottad, vagy ez, vagy az!
Ha nem, akkor mondd azt nemi vettem tojást neked, amiből sütök majd neked ezt vagy azt, vagy vettem húst, amiből főzök neked ezt azt.
Vagy adj nemi 50 Ft-ot, és ha drágább az szerente, mondd hogy erre nem futja a pénzéből, ahhoz még gyüjteni kell, és holnap után megveheti!
Próbáld meg előre tisztázni vele a dolgokat. Pld. most bemegyünk a boltba, bevásárolunk. Te magadnak is választhatsz egy dolgot, amit szeretnél, de csak egyet.
Ebédnél ugyanezt megteheted, és már egy 4 évesnek el is magyarázhatod, hogy azon túl, hogy fájni fog a hasa, még kövér és beteg is lesz a sok ételtől. És én ilyen esetben pld. nem is tartanék otthon csokit, így nyáron főleg nem. Inkább gyümölcsöt. Azt ehet rogyásig.
Még egy ötlet, második vagyok.
Ne menj bele a kérleléses játékba. Mondd el a véleményed egyszer határozottan és szűkszavúan, de keményen, aztán nincs apelláta. Ha nem foglalkozol vele többet, hamar leszokik róla. Persze helyzete válogatja, mikor tudsz így reagálni, de nekem ez pld. itthon be szokott jönni. Egyszerűen többet nem válaszolok neki, ha csak ismételgeti a kérését, vagy hisztizik.
Az én lányom is mindenre megkérdezi, hogy megveszem-e majd neki, ha tv-ben, vagy boltban lát valamit. Akkor megbeszéljük, hogy persze, majd megkaphatja, jegyezze meg, mi tetszik, és visszatérünk rá a szülinapja, névnapja... előtt, vagy épp belefoglaljuk a Jézuskának írt ajándéklistába (mikor milyen ünnep következik). Soha nem hisztizett még játékért, és amikor ünnep van, akkor sem veszek meg neki természetesen mindent, csak 1-2 dolgot kap, de akkor annak örül, nem emlékszik arra a 28 másikra, amit még felsorolt. Ha boltban vásárolunk, akkor alapszabály, hogy csak 1 dolgot vehet (tejszelet, croissant, rágó...) Az elején volt egy kis vita, most már magától viszi vissza, ha egy dolog van a kosárban, és közben más jobban megtetszik neki.
A kajálásnál esetleg azt próbáld meg, hogy olyan dolgot adsz neki, ha nagyon nem bírsz vele, ami egészséges (alma, almaszirom, mazsola, gyümölcsök, nyers zöldségek...)
Mennyit iszik? Mert lehet inkább szomjas, azt is sokszor éhségnek érezzük. És vizet vagy teát igyon, ne édeset, mert attól nem múlik a szomjúság.
Kérlelés: én is határozott nemmel felelek. Máskor meg nem kérnek és veszek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!