Hogyan kezeljem kiabálós, erőszakos 3 éves fiamat? Másé is ilyen akaratos?
Alapvetően egy angyal, de ezentúl nagyon önálló, akaratos, erőszakos gyerek kezd lenni.
Ha nem az van, amit ő akar, akkor van mindig a baj, de egyre durvább módon viselkedik.
Például szól, hogy mesét szeretne nézni, ha a válaszom nem, akkor kezd kiabálva ismételgetni, hogy mesét kérek, mesét kérek. Minél többször hallja, hogy nem, annál hangosabban ordít, hogy mesét kér. Aztán már én is kiabálok, hogy ne kiabálj fiam, hagyd abba, ezzel szórakozunk egy darabig, majd teljes tanácstalanságomban ráütök picikét a szájára, hogy nem szabad kiabálni. Ettől dühbe gurul, és már csattan is a tenyere a combomon, és ha hagyom, még további ütlegeket is kapnék. Nem mindig van ez, de hetente 4-5 alkalommal előfordul, egyébként szépen viselkedik, s egyre többször törődik bele, hogy szót kell fogadnia, s hogy nem ő irányít mindent. Verni nem szoktuk, és nem is szeretnénk, és m ár a kiabálástól is kivagyok, de nincs ás módszerem, hogyan hallgattathatnám el, vagy hogyan állíthatnám le pld., ha ránk üt. Elég sokat csapkod minket, vagy hozzánk vágja az autóit. Ez a viselkedése piciben benne volt már egy éve a gyerekben, de csak most, kb. egy hónapja kezd ilyen durva lenni. Ha le tudna higgadni, akkor lehetne, hogy hatna az észérv, a szép szó, de nem higgad le, nem figyel arra, amit mondok neki, csak szajkózza a magáét. Nagyon kétségbe vagyunk esve.
Nem olvastam a válaszokat, de tisztára mintha a hároméves lányomról lenne szó. Szerintem hibát követsz el a szájra csapással (nem mintha én nem szoktam volna időnként).
Az én lányom is végsőkig akaratos, kiabálós, mostanában ráadásul a kicsiket csakpkodja, lökdösi, na nem igazán, csak jelzésértékkel, de akkor is.
Sok szülő nehezen érti meg, hogy a gyerek akaratossága nem feltétlenül, vagy nemcsak a nevelés hibája, hanem alkati adottság is. Ők erős személyiségek, nem akarnak megfelelni az elvárásoknak, nem hat rájuk ösztönzőleg, hogy mások kimondott-kimondatlan elvárásainak megfeleljenek, így nehéz rájuk hatni.
Én régen híve voltam a tekintélyelvű nevelésnek, de be kell látnom, semmire nem megyek vele. Csak is a magyarázattal és a pozitív megerősítéssel ("büszke vagyok rád, nagyon okosan viselkedtél Keresztapáéknál") lehet bármit elérni. És azzal, ha a szabályokat mindig előre tisztázzuk: hazafele menet megbeszéljük, hogy ma csak egy mese van, mert későn érünk haza stb. Ha összemérjük az akaraterőnket, az csak jobban felbőszíti.
Milyen hónapban született a kisfiad, mi a csillagjegye? Hülye kérdésnek tűnik, nem sokkal ezelőttig egyáltalán nem hittem az ilyesmiben.
Hát nem bizony. És látod, nem véletlen a csillagjegy tényleg, mert az én lányom vízöntő, de ha nem indítják meg a szülés 2 héttel előbb, akkor halak lenne :)
Tudod, mire szoktam gondolni, miközben ég a fejem mások előtt a gyerek viselkedése miatt? Arra, hogy majd ha felnő, milyen jól elboldogul az öntörvényű gondolkodásával, önállóságával, függetlenségével, nem akar majd minden jöttmentnek megfelelni, mint az anyja! Igaz, addigra egy szál hajam se lesz :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!