"Süket" anyósokkal mi a teendő?
Fiam 2,5 éves. A Mami mindent megenged neki,mindent. Mindig van a hűtőbe kinderszelet, a fiókban ropi egy nagy rakás.
Már többször mondtam neki, hogy ne adjon oda mindent egyszerre.....de "süket" volt, és mégis.
Megmondtam, hogy kólát nem ihat a gyerek, még picit sem. Ott a szemem láttára hagyott a poharába egy picit, és odaadta neki, mondván ennyitől semmi baja nem lesz. Pedig megmondtam hogy nem szabad, de mindegy.
Már mikor nyújtotta neki a poharat mondtam hogy NE adjon neki. De ááá, ennyitől semmi baja.
Történt tegnap, hogy maminál voltunk. Kapott egy túró rudit. Félig megette. Azonnal szaladt a fiókokhoz ropit keresni. Rászóltam, hogy NEM, egye meg a rudit, nem eszünk mindent össze-vissza. Mami erre: Gyere, majd adok neked ropit. Fiam húzogatja a fiókokat, keresi a ropit. Én tudtam melyikben van, gyors belenyúltam, és eldugtam más alá, hogy ne találja meg. Erre a mama kinyitja a fiókot. Mondom neki, NE ADJÁL NEKI, ...gyerek már ordít, hiszti. DE DE. Még egyszer elmondtam, NE adjál neki. Odaálltam a fiók mellé, hogy a mama se tudja kinyitni.
Na mondom, akkor megyünk hazafelé, fiam szinte fetreng a hisztitől hogy nem kapott ropit. Szinte arréb lökött a mama, és nyúlt a fiók felé. Már megint rászóltam, de már eréjesebben, NEEE ADJ NEKI ROPIT.... Szinte arréb taszított, és elővette a fél perce általam mélyebbre rejtett ropit.
Ti mit csinálnátok???? Már mondtam szépen. Tegnap már eréjesebben.... De "süket". EGyszerűen tanácstalan vagyok. Amit itthon próbálok véghezvinni következetesség, kicsi szigor, nevelés területén, a mama öt perc alatt szétrobbantja. .....egyszerűen kész vagyok.
Kedves Kérdező!
Nem úgy értettem, hogy nálad tett le többet az asztalra, hanem a gyerekkel hasonlítottam össze, hogy anyóssal miért nehezebb :-)
Az asztalra letevés nem életkor függvénye.
Értem, amit írsz, de fenntartom a véleményemet. Ha a maminak nem baj az a sok pocsékba ment nasi, az legyen az Ő dolga. Az olyan dolgot, amit károsnak ítélsz, tényleg ne engedd, de ezeknek nincs akkora jelentőségük.
Az egyik válaszadó írta, hogy nincs a gyereken "otthon gomb", meg "maminál" gomb. Pedig a legtöbb gyereken bizony van, ráadásul nagyrészt önműködő. Ehhez csak az kell, hogy Te otthon következetesen betartasd a gyerekkel a Te szabályaidat.
Nem kérem, hogy fogadd el a véleményemet. Én is kételkedtem ebben, nehezen hittem anyunak, de bevált. Sőt anyóséknál megint mások a szabályok. És azóta nincs vita az ilyesmiből.
Akkor a mamánál a szabály: csinálj amit akarsz :):)
Végül is, úgy látom már hiába beszélek neki, ha meg van pénze ennyi sok vackot megvenni, aztán meg félig megevett állapotba kidobni...hát tegye...
Csak mostmár arra kell figyelnem, hogy nem kaja idő előtt legyen a mamánál, hanem majd nasi időben :):)
Aranyos vagy :-)
Látod, ez is egy kompromisszumos megoldás. Abból nem lesz sértődés, ha nem kaja előtt viszed, a gyerek meg tud rendesen ebédelni.
A kólára is van ötletem. Nem hiszem, hogy bármi baja lenne fél kortytól, de a kóla az, amire nagyon könnyű rákapni, tehát jobbm ha egyáltalán nem issza.
Megbeszélném mamival, hogy ha kólát kap a gyerek, akármilyen kicsit, akkor a plafonon kell kergetned lepkehálóval. Találjatok ki a kicsinek valamilyen "gyerekkólát". Az pluszban jó lenne, ha nem te vinnéd az ötletet, hanem cinkostársat keresnél anyós személyében és együtt ötletelnétek. Biztosan jól esne neki, és könnyebben lemondana a kólás passzíóról.
De arra tényeg ügyelj, hogy ha veled van a fiad, akkor a te szabályaid érvényesek. Nálunk, ha anyuék/anyósék jöttek, és nem mi mentünk, köztes megoldások voltak. Mindent nem lehetett, de többet, mint amikor nem voltak ott.
A gyerekek nagyon alkalmazkodóak, könnyen hozzászoknak ehhez.
Szia! Nekem sajna nem anyósom, hanem anyukám ilyen . Ma pl azzal akasztott ki hogy a fiam el akarta kisernia postára( 6 éves) de én sejtettem, hogy a gyerek vetetni akar valamit. Mondtam neki hogy SEMMIT ne vegyen meg neki, nem azért megy. Persze mire visszaértek a gyerek kezében egy játékrepülő, a közben útbaeső boltból. Jól felhúztam magam számonkérve anyut, mire ő a gyerekhez fordulva: látod megmondtam hogy ne vedd meg mert anyád méges lesz. Mintha gyerek pénzéből lett volna... Minden sz.rt megvesz neki, tonnaszámra .
De hogy válaszoljak is én ezt úgy oldom meg, hogy ha a mamánál vagyunk akkor ott amit a mama megenged azt lehet, nem szólok bele, de nem is segítek a mamának, persze csak olyan szintig amig nem olyasmiről van szó ami tenylg felelőtlen. Felőlem ha akarja kényeztesse, engedje szétrámolni az egesz lakást etesse a tv előtt csináljon neki nyolcfelet ha neki ez jó.... Nem veszi észre hogy mennyi plusz munkat csinál magának ezzel az engedékenységgel. Egy szabály van, amit a mama vesz az a mamánál marad semmi kacatot nem hozhat haza, kivéve a szülinap, karacsony . Én tőlem a mamánál nem kérhet semmit , es ha a mama mégis rossznak találná a gyereket megdorgalni is neki kell. Az én házamban pedig az van amit en mondok, otthon is vannak szabályok, így a gyereknek eszébe sem jut itthon olyat kérni amit a mamánál lehet de tudja hogy én nem engedném.
Kedves Anyukák !
ugy látom itt csak az anyosok hibásak mindenért,és ráadásul büntetni is kell érte !Anyos vagyok 60 éves, 2 felnött fiam van egy unokám 1 éves !
teljesen másképp nevelitek ma a gyerekeket ,mint régen semmi sem sem jo manapság a régi szabályokbol ?
persze a cola meg a ropi nem jo,de a nagyi csak igy tudja kimutatni a szeretetét, mit csináljon ? hogyan müködjön egy egyszerü nagyi,aki simán csak szeretetre vágyik ?
ritkán mentek hozzá ! büntetitek ? a ropi miatt !
oh az erös anyukák,akik tudományosan nevelik a gyereket,a lélek dolgairol meg nem tudnak semmit..mert arrol nem ir az internet ?
érdekes még,hogy a lányos nagyik mindent jol csinálnak,csak az anyososk a rosszak? egymást biztatjátok arra,hogyan kell a nagyikat megbüntetni,mert ropit ad a gyereknek ! Uram Isten..nem is szégyellietk ezt ?
nyomtasd ki tedd el magadnak,aztán majd,ha te leszel nagymama olvasd el !ez a baj,hogy ti semmit se gondoltok a lélekre,az öregek le vannak tojva..büntetni kell öket ..
unoka megvonással..gratulálok majd legyen nektek is ilyen sorsotok
a kismenyem és a fiam totál fáradtak,mert egy éve nem aludtak rendesen...éjjel folyamatosan ringatják a gyereket..csak igy tud aludni..amikor én mondtam szépen,hogy ne csinálják ezt,haragudott rám a menyem..
most meg máááá holt fáradtak ! a fiam meg autot vezet..
igy !!
kedves ifju Anyukák,üljetek le a nagyi mellé,ne utálkozva..hanem egy puszival,kedves szoval..kérjétek meg
hogy azt az édességet ,italt adja a gyereknek,amit magatokkal visztek oda és adjátok a nagyinak..a colás üvegbe töltsetek gyümölcsteát,ha már azt megismeri a gyerek
ne büntessétek a nagyikat,hiszen amugy is keveset látják az unokákat,persze,hogy szeretgeni akarják..
nekem elöre be kell jelentkeznem,amikor látni akarom Jucikámat...nem lehet csak ugy felszaladniiii
hozzám bármikor jöhettek a nagyik ..igaz nem volt mobiltelefon se
bocs ha hosszura sikerült !
60 éves, 2 felnött fiam van egy.."
Az üzenet szövege: Kedves Nagymama!
Annyira jó volt olvasni a soraidat! Én még nem vagyok sem anyós, sem nagymama, de nagyon sokat gondolok arra, milyen lesz, ha majd a 3 fiam megnősül, és unokáim lesznek.
Éppen ezért úgy viselkedem a szüleimmel és a párom szüleivel egyaránt, ahogyan a későbbiekben szeretném, hogy velem viselkedjenek. Hiszen a gyerekeim azt fogják továbbvinni amit tőlem tanultak.
Engem is elkeserít, amikor az anyukák arra szítják egymást, hogy jól meg kell mondani az anyósnak, hogy tudja, hol a helye, hogy tiltani kell tőle az unokát, hogy büntetni kell. És sokan azt hiszik, hogy amikor a nagyi már elfogadja a szabályaikat, mert szereti az unokáit, és nem akar lemondani róluk, akkor elérték a céljukat. Nem gondolnak bele, hogy mennyi fájdalmat okoznak ezzel annak az embernek, aki felnevelte Őket, vagy a párjukat, és mennyire megalázó lehet egy maminak ez a helyzet.
Sokszor próbálok erről írni ezen az oldalon, de szinte mindig lehurrognak, lepontoznak érte.
Nagyon megértelek téged, hogy most így kifakadtál, hiszen éppen te vagy a másik oldal.
De jóóó:):)
Az anyukám szerint én is tudományosan nevelem a gyerekem... hihii De ha tőle kérdeztem valamit, pl hozzátáplálás "hűű,már nem emlékszem"-köszi anyu a jó tanácsot.
Nem kell valóban túlreagálni,de a mi gyerekeink,velünk vannak többet, oké kényeztesse a mama,szeretgesse,ez a dolga, de azért ne csinálja már az ellenkezőjét,mint amit a szülők szeretnének.
Én is kiakadnék kedves kérdező.
Nálam anyu ha jött délelőtt 10 körül mindig hozott valami édességet a lányomnak, és sértődötten távozott,mert az unokája nem ehette meg. Ebéd előtt nincs édesség!!!!
Pár alkalom után megtanulta, most már megkérdezi,hogy odaadhatja-e. Ennyi. Ha nem akkor megeszi a gyerek délután.
De falnak rohannék ha egy kics csoki, egy kis ropi, kis cola, utána otthon meg egy hét,mire visszaáll a gyerek amegszokott rendre.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!