Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Hogyan szoktassam le 2,5...

Hogyan szoktassam le 2,5 évesemet a cumiról?

Figyelt kérdés

A kistesó 3 hónapos.Neki nem kell cumi.Azt gondoltam, hogy ebből kifolyólag simán fog menni a leszoktatás, de tévedtem.

Próbáltuk Húsvétkor, hogy adjuk a nyuszinak ajándékért cserébe, de nem jött be.

Mi lesz, ha 3 évesen elkezdi az ovit?

2012. máj. 11. 13:47
1 2
 11/13 anonim ***** válasza:
Szerintem cumizzon a gyerek, ameddig jól esik neki. Valamiféle biztonságot ad neki szerintem. Semmi baja nem lesz, ha tovább cumizik. Erre nincs recept, nem mondta meg senki, meddig szabad cumiznia egy gyereknek. Én is sokáig cumiztam, és egészséges felnőtt lett belőlem. Nem erőszakkal vették el, nem sírtam, hanem magamtól jöttem rá, mikor sokszor láttam, hogy a többi gyerek szájában sincs cumi.
2012. máj. 12. 15:22
 12/13 anonim ***** válasza:

Találtam egy ilyen remek írást:

"Mint óvónő, a kiscsoportosok körében egyre gyakrabban találkozom cumizó gyerekkel. De vajon meddig „egészséges” cumizni?

Vannak, akik csak bizonyos helyzetekben, pl. elalváskor cumiznak, de akadnak, akik napközben is előveszik. Óvodában a kicsiknél ez lekorlátozódik a délutáni pihenőre. A cumizás érzelmi biztonságot, megnyugvást ad a gyermeknek. Óvodában a szülőtől való leválás időszakában fontos a gyereknek ez a fajta biztonságérzet (másoknak a pelus, a takaró vagy a kispárna), de természetesen nem cumizhat örökké.

De mit tehetünk?

Nagyon fontos a szülő-gyermek testkontaktus, a sok ölelés, szeretgetés, meghitt helyzetek teremtése. A cumizó gyereknek a cumizás megnyugtató, s amíg erre szüksége van, cumizni fog. De mondogathatjuk neki, hogy ő már nem kisbaba, már nagy és okos gyerek. Bár ezek csak ritkán szoktak beválni. A legjobb, ha leteszi magától, ha rájön, hogy nincs rá szüksége vagy kinevetik érte. Ez akkor fog megtörténni, ha talál magának más megnyugtatási formát. A cumi szó nélküli elvétele és a drasztikus leszoktatási forma (pl. fahéjba, borsba mártás) megtörheti a gyermek önmaga megnyugtatására kialakított rendszerét, ezért ez nem jó választás.

A jó választás a kivárás, a szeretet és a biztonságérzet folyamatos érzékeltetése és esetleg finoman mondogassuk neki, mennyire nem való már neki a cumi. "

2012. máj. 12. 15:24
 13/13 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat!

Tényleg saját elhatározásom a lényeg.Most pedig nincs sok erőm a 3 hónaposom mellett hozzá.

Majd megpróbálom finoman, egy kicsit később, ovi előtt rábeszélni, hogy el kell hagynia.

2012. máj. 13. 21:30
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!