Hogyan szoktassam le 2,5 évesemet a cumiról?
A kistesó 3 hónapos.Neki nem kell cumi.Azt gondoltam, hogy ebből kifolyólag simán fog menni a leszoktatás, de tévedtem.
Próbáltuk Húsvétkor, hogy adjuk a nyuszinak ajándékért cserébe, de nem jött be.
Mi lesz, ha 3 évesen elkezdi az ovit?
Találtam egy ilyen remek írást:
"Mint óvónő, a kiscsoportosok körében egyre gyakrabban találkozom cumizó gyerekkel. De vajon meddig „egészséges” cumizni?
Vannak, akik csak bizonyos helyzetekben, pl. elalváskor cumiznak, de akadnak, akik napközben is előveszik. Óvodában a kicsiknél ez lekorlátozódik a délutáni pihenőre. A cumizás érzelmi biztonságot, megnyugvást ad a gyermeknek. Óvodában a szülőtől való leválás időszakában fontos a gyereknek ez a fajta biztonságérzet (másoknak a pelus, a takaró vagy a kispárna), de természetesen nem cumizhat örökké.
De mit tehetünk?
Nagyon fontos a szülő-gyermek testkontaktus, a sok ölelés, szeretgetés, meghitt helyzetek teremtése. A cumizó gyereknek a cumizás megnyugtató, s amíg erre szüksége van, cumizni fog. De mondogathatjuk neki, hogy ő már nem kisbaba, már nagy és okos gyerek. Bár ezek csak ritkán szoktak beválni. A legjobb, ha leteszi magától, ha rájön, hogy nincs rá szüksége vagy kinevetik érte. Ez akkor fog megtörténni, ha talál magának más megnyugtatási formát. A cumi szó nélküli elvétele és a drasztikus leszoktatási forma (pl. fahéjba, borsba mártás) megtörheti a gyermek önmaga megnyugtatására kialakított rendszerét, ezért ez nem jó választás.
A jó választás a kivárás, a szeretet és a biztonságérzet folyamatos érzékeltetése és esetleg finoman mondogassuk neki, mennyire nem való már neki a cumi. "
Köszönöm a válaszokat!
Tényleg saját elhatározásom a lényeg.Most pedig nincs sok erőm a 3 hónaposom mellett hozzá.
Majd megpróbálom finoman, egy kicsit később, ovi előtt rábeszélni, hogy el kell hagynia.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!