Hogy tanítjátok meg a gyereket bocsánatot kérni?
Kisfiam már kb. másfél évesen lehajtotta a fejét, és úgy nézett rám fölfelé megbánóan, ha valamiért megszidtam. Most így meg nem mondom, hogy először mikor, de hogy két évesen már bocsánatot kért, az biztos.
2,5 éves, épp ma mesélte a gondozónénije, hogy kisfiam előadott egy sztorit: apa mérges volt rá, és bocsánatot kellett kérnie anyától, mert elvitte anya combtartóját. Kérdem tőle: az meg mi? Erre a gondozónéni kicsit félve, és elpirulva kérdezte meg tőlem: öööö... nincs véletlenül combfixed? Mert én hirtelen arra gondoltam. Mondom neki: nincs combfixem, szóval nem tudom, honnan szedte ezt az egészet a picikém... :)) de ott előttem is mondta, hogy bocsánatot kéjtem tőjed, anya! :)) Nem is emlékszem rá, hogy mostanában bármi ilyen történt volna.
De alapvetően ha rálép a lábunkra, vagy rágurul a motorral, azonnal mondja magától, hogy bocsánat.
27 hónapos a kisfiam.
Nem tanítom bocsánatot kérni,mert ilyen kis gyerekben nincs rossz szándék.Szerintem megalázó számára,ha azért kell bocsánatot kérnie mert rászolnak.
Az énképét erősítem meg az önbizalmát,továbbá,hogyha rosszcsontkodik elmagyarázom neki ,hogy miért nem szabad,és látom,hogy meg is bánja.Majd megtanul bocsánatot kérni,hogy TUDJA és ÉRZI is,hogy mit jelent.Ez úgysem működik parancsszóra,a legtöbb kisgyerek csak azért mondja,mert megkövetelik tőle.Ennyi.Le lehet pontozni.
2évesem is bocsánatot kér.Az elejétől kezdve én is bocsit kértem tőle ha véletlen megütöttem ,ha hibázom nem szégyenlek bocsánatot kérni a gyerekemtől.
a kötelező bocsánatkérés büfinél van,de ez is ugy ment hogy én is elnézést kérek ha kicsuszik egy büfi.
Én a 15 hónaposomat is odaküldöm a nővéréhez, hogy simizze meg, ha láttam hogy bántotta, meghúzta a haját, illetve engem is meg kel szeretgetnie, ha megüt.
Nagyon korán megértik, ha rosszat csináltak. A nagyot is korán rászoktattam, ha rosszat csinál, az bizony utána bocsánatkéréssel jár. Most 4 éves, nagyon önfejű, iszonyú dacos, de ha rosszul viselkedik tudja, hogy bocsánatot kell kérni. Én egy üzletben is oda viszem simán az eladóhoz, ha a tiltás ellenére tapogatja a dolgokat, vagy rohangál (nyilván ez nem nagybevásárlóra vonatkozik, hanem kisboltra). Muszáj őket kordában tartani.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!