Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Hogy tanítjátok meg a gyereket...

Hogy tanítjátok meg a gyereket bocsánatot kérni?

Figyelt kérdés
Egyáltalán mikor alakul ki náluk a megbánás érzése? Hány éves kortól reális elvárás az, hogy őszintén képes legyen erre, és ne csak ráerőltetett elvárásnak megfelelve tegye? Már rég foglalkoztat ez a kérdés, két és fél évesem van.

2012. ápr. 17. 22:44
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:
81%

Kisfiam már kb. másfél évesen lehajtotta a fejét, és úgy nézett rám fölfelé megbánóan, ha valamiért megszidtam. Most így meg nem mondom, hogy először mikor, de hogy két évesen már bocsánatot kért, az biztos.

2,5 éves, épp ma mesélte a gondozónénije, hogy kisfiam előadott egy sztorit: apa mérges volt rá, és bocsánatot kellett kérnie anyától, mert elvitte anya combtartóját. Kérdem tőle: az meg mi? Erre a gondozónéni kicsit félve, és elpirulva kérdezte meg tőlem: öööö... nincs véletlenül combfixed? Mert én hirtelen arra gondoltam. Mondom neki: nincs combfixem, szóval nem tudom, honnan szedte ezt az egészet a picikém... :)) de ott előttem is mondta, hogy bocsánatot kéjtem tőjed, anya! :)) Nem is emlékszem rá, hogy mostanában bármi ilyen történt volna.

De alapvetően ha rálép a lábunkra, vagy rágurul a motorral, azonnal mondja magától, hogy bocsánat.

2012. ápr. 17. 22:53
 2/15 anonim ***** válasza:
65%
Az enyem meg csak 20 honapos, de mar nagyon reg ota megkovetelem tole, hogy kerjen bocsanatot. Valahogy ugy alakult ki, hogy bocsanatkereskeppen egy puszit ad, vagy egy simogatast. De mostanaban mondatom vele, hogy bocsi. Nalam mar elkezdett magatol bocsanatot kerni, masnal meg nem. Ha mondjuk megut, en meg kicsit rajatszok, hogy faj, es egybol ad egy puszit. Ugy latom rajta, hogy tenyleg bantja a dolog. De ez meg csak anya fele mukodik. Szerintem attol is fugg, hogy milyen koran kezdi ezt megtanitani az ember. Szerintem 3 eves korra mar eler abba a korba, hogy bantja a dolog.
2012. ápr. 17. 22:54
 3/15 anonim ***** válasza:
36%

27 hónapos a kisfiam.

Nem tanítom bocsánatot kérni,mert ilyen kis gyerekben nincs rossz szándék.Szerintem megalázó számára,ha azért kell bocsánatot kérnie mert rászolnak.

Az énképét erősítem meg az önbizalmát,továbbá,hogyha rosszcsontkodik elmagyarázom neki ,hogy miért nem szabad,és látom,hogy meg is bánja.Majd megtanul bocsánatot kérni,hogy TUDJA és ÉRZI is,hogy mit jelent.Ez úgysem működik parancsszóra,a legtöbb kisgyerek csak azért mondja,mert megkövetelik tőle.Ennyi.Le lehet pontozni.

2012. ápr. 17. 23:06
 4/15 anonim ***** válasza:
57%
Első vagyok. Én soha nem kényszerítettem, hogy kérjen bocsánatot. Teljesen magától kezdte el mondani.
2012. ápr. 17. 23:11
 5/15 anonim ***** válasza:
80%
Szerintem meg igenis kerjen bocsanatot, meg kell tanulnia, hogy tetteinek kovetkezmenye van, nem verem meg, ha nem ker bocsanatot, en is bocsanatot kerek tole (sokaknal latom, hogy nem kernek a gyerektol bocsanatot a szulok, mert ok nehogy mar), ha valami olyat csinalok. A bocsanatkeres is egy alapveto dolog, amit meg kell nekik tanitanunk. Egyaltalan nem tudom, mi benne a megalazo.
2012. ápr. 17. 23:39
 6/15 anonim ***** válasza:
65%

2évesem is bocsánatot kér.Az elejétől kezdve én is bocsit kértem tőle ha véletlen megütöttem ,ha hibázom nem szégyenlek bocsánatot kérni a gyerekemtől.

a kötelező bocsánatkérés büfinél van,de ez is ugy ment hogy én is elnézést kérek ha kicsuszik egy büfi.

2012. ápr. 18. 08:45
 7/15 anonim ***** válasza:
75%

Én a 15 hónaposomat is odaküldöm a nővéréhez, hogy simizze meg, ha láttam hogy bántotta, meghúzta a haját, illetve engem is meg kel szeretgetnie, ha megüt.

Nagyon korán megértik, ha rosszat csináltak. A nagyot is korán rászoktattam, ha rosszat csinál, az bizony utána bocsánatkéréssel jár. Most 4 éves, nagyon önfejű, iszonyú dacos, de ha rosszul viselkedik tudja, hogy bocsánatot kell kérni. Én egy üzletben is oda viszem simán az eladóhoz, ha a tiltás ellenére tapogatja a dolgokat, vagy rohangál (nyilván ez nem nagybevásárlóra vonatkozik, hanem kisboltra). Muszáj őket kordában tartani.

2012. ápr. 18. 10:25
 8/15 anonim ***** válasza:
75%
Sziasztok,fogalmam nincs,hogy a kisebbik lányom miként tanulta meg,mert külön erre nem lett kényszerítve.Viszont a férjem és én is és a nagyobbik lányunk is mindig bocsánatot kér a másiktól,akkor is,ha rosszat tett és akkor is,ha véletlenül egymásnak megyünk,vagy rálépünk egymás lábára stb.Szerintem ezt innen tanulják a gyerekek,ismételnek,utánoznak,talán még tetszik is nekik,hogy ők is felnőttesen viselkednek.
2012. ápr. 18. 11:16
 9/15 A kérdező kommentje:
És ha dacból csinált valami butaságot, és felszólításra sem akar bocsánatot kérni, mit csináltok vele? Tegnap pl. odacsapott az apjának mérgében. Amúgy ha rálép a lábamra, ő is bocsánatot kér, de ha komolyabb dologról van, szó, még nem érzem, hogy értené az összefüggéseket. Pl. olvastam valahol, hogy nem képesek csak a saját szemszögükből nézni a dolgokat, így egy ilyen vita esetében nehéz azzal hatni rá, hogy megbántotta apát. Eddig én is úgy éreztem, ha magától, vagy első kérésre nem kér bocsánatot, akkor a továbbiak már a megszégyenítés kategóriájába esnek..
2012. ápr. 18. 23:22
 10/15 anonim ***** válasza:
100%
Szia,nálunk ez úgy van,hogy ha szándékosan valami rosszat csinál,akkor beküldöm a kisszékére a szobába gondolkozni.Elmagyarázom neki,hogy most nem jót tett és logikusan is elmondom,hogy miért nem,azt is,hogy többször kértem ne tegye és ezzel ezt és ezt okozta.Ő ezután mindig leül a kisszékre,sír,később hüppög,majd pár perc múlva kijön,hogy bocsánat anya,nem fogok többet ilyet csinálni.Ez egyfajta lereagálása a dolgoknak,a nagyobbik lányomnál,abszolút nem működött,de a kicsinél igen.És a legjobb az benne,hogy megnyugszik tőle.Egy próbát megér.
2012. ápr. 19. 06:40
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!