Hogyan reagalod/kezeled a kozteruleteken a hisztirohamokat?
20 honapos a kislanyom es az utobbi hetekben utolert bennunket a hiszti-korszak.
Hanyatt vagja magat az utcan, uvolt a boltban...valami bevalt modszert tud valaki? Probaltam neki szep nyugodtan mondani, hogy nem szabad hisztizni, hogy ha nem hisztizik es szepen mondja, akkor jobban megertem, mit szeretne, hogy figyelek ra, nem kell hisztiznie, kozben legugolok hozza, es probalok a szemebe nezni. Aztan probaltam kicsit erelyesebben mondani neki, az se valt be. Ha otthon vagyunk, ugy szokott ez zajlani, hogy egyreszt, soha nem ilyen intenziv a hiszti, masreszt meg mondom neki, hogy menjen at az o szobajaba, majd ha befejezte, akkor kijohet, de ezt is nyugodtan szoktam neki mondani.
Ma akkora hisztit levagott a boltban...az egesz aruhaz zengett. Elmentunk vasarolni, de a vegere megunta, igy parom maradt a penztarnal, mi meg a folyoson kiprobaltuk a zenelos autot. Aztan el kellett jonnunk, es akkor razenditett, de mar elotte sem volt jo hangulatban a gyerek. A friss huvos levego sem segitett. Alig tudtam az autosulesbe becsatolni. Altalaban 2 perccel azutan, hogy becsatolom, abbamarad a hiszti. Ma is igy volt. Hazajottunk, es megint kezdte elorol a hisztit. Az utobbi egy hetben mindenert megy a hiszti. Masbol se all ki a nap. Probalom neki elmagyarazni, hogy szeretem, figyelek ra. Amikor elkezdi nyavogva mondani, akkor raszoktattam, hogy ha kerdezem tole, hogy hogy kell kerni szepen, akkor szepen mondja utana.
Remelem hamar tul esunk ezen a korszakon. Neha megmosolyogtat, de maskor meg a hajam tepem.
A vizes poharat egyszer probaltuk, ralottyintettem egy kis vizet, de semmi.
Mit csinaltok, ha a boltban-utcan jon ra a gyerekre a hiszti, es mit, ha otthon vagytok? Kinek mi valt be?
Nálunk:
Utcán hisztizik:
- keresek egy padot és leülök. Nézem, majd ha szükséges megmondom neki, hogy hisztizzen, én addig pihenek.
Pár perc után abbahagyja.
- megmondom neki, hogy régebben 0-24 óráig a hisztijét (sírását) hallgattam .. nálam már nem váll be, de a járókelőknél még lehet sikere (szerencsére nem szereti az idegeneket, hogy oda lépjen hozzájuk)
Boltban:
- arrébb megyek egy sorral, de úgy, hogy lássam, ha kell. Eddig mindig utánam jött és csöndbe volt.
- Nekünk sokat segített z, hogy felírtam egy cetlire csak külön neki, hogy mit kell venni. Ezzel ösztönöztem arra, hogy: 1) csak az kell, ami rajta van (2-3. alkalomnál neki is veszünk valamit); 2) elterelem a figyelmét és így rábízok egy igen fontos feladatot :))
Semmiképpen ne vedd át az ő hangulatát! Neked nyugodtnak kell maradnod! Nyugodt hangom magyarázd el neki, hogy miért ne hisztizzen. "Nagyon szomorú vagyok, amiért sírsz!..." Ha nem is érti meg, a hangszíneden érezni fogja, hogy baj.
De az is lehet, hogy csak egy kis figyelemre vágyik. Vedd fel, a bal oldaladra. A szíved hangja megnyugtatja!
Ha felveszem ugy megfesziti magat, hogy majd kiesik a kezembol:D Eleg hosszan kell folveve lennie, hogy lenyugodjon. Addig ugy megyunk az utcan, hogy uvolt, felig kitekeredve a karomban....eleg szep latvany lehet. Probalom olyankor magamhoz olelni, "suttogni" a fulebe, de eleg hosszan tart, mire megnyugszik.
Az elso valaszolonak: Mennyi idos a te gyermeked?
En ilyesmit nem merek megtenni, hogy atmegyek egy masik sorba. Egy pillanat muve, hogy elkeveredjen, eleg hozza par meter lemaradas tole. (altalaban nagy tomeg van a boltban) Az utcan mar probaltam olyat, hogy mikozben hatrafele ra nezek, elindulok elore es mondom neki: "papa, en megyek, majd josz", erre jon utanam altalaban. De nem akkor, ha a foldre veti magat, akkor onkivuletben van, es hiaba indulnek el, nem erdekelne. De a "papa, majd josz" is csak az esetek 40%-ban jon be, tobb esetben inkabb elindul az ellenkezo iranyba, villamgyorsan.
Nem szoktam atvenni a hangulatat, egyszer sikerult csak, szerencsere gyorsan lehiggadtam. Altalaban eleg jo pofat vagok a dologhoz(kozben magamat is probalom nyugtatni, "viccesen" felfogni, arra gondolni, hogy nem en vagyok az elso, akinek uvolt a gyereke, es akinek van, az tudja mit erzek, akinek meg nincs meg es rosszat gondolna, azt meg magasrol...)
Egy kis igazi rosszcsont, rettenetesen akaratos....o sem lehet tokeletes, szoktam mondogatni magamnak...meg hat megis csak hozott genekkel dolgozik:D
Ezzel a földrefekvős módszerrel az én fiam is próbálkozott :)
Először itthon kezdte, akkor egyszerűen nem vettem róla tudomást.
Aztán elkezdte az utcán is. Na egyszer - az x-dik alkalom után - bepipultam és úgy sikerült "felrántanom" a földről, hogy nagyon meglepődött.
Azt mondtam neki nyugodt, de nagyon komoly hangon, hogy na ez volt az utolsó hogy a földön fetrengtél! Elég volt!
És megértette :) Azóta nem csinálta :)
Persze az akaratosságról és hisztizésről a mai napig nem szokott le (3 lesz júliusban) Mindig próbálkozik- feszegeti a határokat.
Az elterelés majdnem mindig segít.
Az utcai hisztiről(ha bírom) nem veszek tudomást. Fogom a kezét és megyünk. Előbb-utóbb befejezi.
Én inkább az itthoni hisztit tűröm kevésbé...
Kitartás :) Lesz még a kamaszkorú is... :)
Az én lányom 19 hónapos.Ugyanugy tekereg ki a kezemből ha hisztizik ahogy te leírtad.
Most ha itthon vagyunk és jön a hisztiroham nem figyelek rá,vagy ha tudom,hogy valamiért hiszti lesz megpróbálom elterelni a figyelmét.
A boltban ha hisztizik egyszerűen megfogom és kijövök vel és megvárom amíg lehiggad.Ha csak sétálunk az utcán(még visszük a babakocsit is)hiszti esetén szépen berakom a babakocsiba ha tetszik neki ha nem és szépen megyünk tovább.Általában ilyenkor még üvölt egy sort,de aztán megnyugszik és mehet minden tovább:)
Van itt egy nagyon jó cikk, érdemes elolvasni, én jó ötleteket merítettem belőle:
Nálunk akármilyen hihetetlen, a szorosan magunkhoz ölelés vált be, ugyanis a fiam olyan, hogy sokszor öklendezésig hergelte magát, így viszont öt perc alatt le van tudva a hiszti, és nem is olyan intenzív.
Az otthonit jol kezelem, csak jo lenne megakadalyozni a nem otthoniakat...de neha lehetetlenseg elkerulni. Probalom en is elterelni a figyelmet, de az is idobe telik, mire vegre ram figyel, es el tudom terelni a figyelmet. Ha kezenfogva setalunk, es hisztizik, probalja kiszakitani a kezet a kezembol es nem hajitja a foldre magat, akkor en is ugy csinalom hogy "huzom magam utan" ugyet se vetve ra, csak hogy altalaban a foldre hajitja magat. Ha faradsag miatt hisztizik, akkor felkeredzkedik, vagy ha nincs kedve setalni, mert eppen felfele megyunk (dombvideken lakunk) Babakocsit mar lassan kivonjuk a forgalombol. Nagyon kello helyzetekben hasznaljuk mar csak. De ha vittem regebben ugy, hogy kivettem seta kozben a babakocsibol, had rohangaljon, akkor hiszti eseten en is betuszkoltam a babakocsiba...eleg nehezen. Olyat nagyon ritkan csinaltam vele, hogy babakocsival indultunk, es kozben kivettem, mert hamar rajottem, hogy nalunk nem mukodik. Gyorsan elore rohan, amikor lefele megyunk es igy nagy az eselye, hogy elszabadul a babakocsi, mivel en a gyerek utan futok, nehogy kiszalad az utra, es ahhoz, hogy elkapjam, el kell engednem a babakocsit, de lefekezni azt, nincs ido. A "fogd meg a babakocsi oldalat, ugy setaljunk" nem mukodik. A kezen fogva setalas is mostanaban kezd egyre jobban mukodni. Eddig azt se akarta. De a forgalmas utcakon mindig mondom neki, hogy tartanom kell a kezet, mert ha nem, akkor felveszem.
A magamhoz szoritas eleg jol bevalik, ha lefogom, hamarabb abbahagyja. Csak nem azzal szoktam kezdeni, mert felek, ha raszokik erre, hogy elsirja magat es rogton felkapom, annak nem lesz jo vege. Eloszor mindig egy szintre kerulok vele, hogy a szemebe nezhessek es megprobaljuk megbeszelni. A foldre vetest is megprobalom megakadalyozni, vagy, ha mar lefekudt a foldre, felallitani, kozben mondom, hogy "allj fel", de altalaban eleg soka tart, es a vege a felveszem es magamhoz szoritom lesz. Ritkan azert elofordul, hogy sikerul megbeszelnunk.
Egyebkent nalatok ezt a csalad hogy fogadja? Megkaptatok mar a nagyszuloktol, hogy hat te meg a parod nem voltatok ilyenek, es hogy valamit nem jol csinaltok?
En most ettol felek. Ugyanis kulfoldon elunk, kicsit tobb, mint egy honap es megyunk latogatoba, de mar messzirol osztjak az eszt a hisztivel kapcsolatban, meg egyebekkel (nem szobatiszta, es jelenleg nem is nagyon probalkozunk, es ha igy haladunk, 3 eves vagy tobb lesz, mire szobatiszta lesz, meg meg nem beszel, csak szavakat mond, mondanom kene neki a szavakat, mi vagyunk a hibasak -foleg en, anyosomek reszerol-, hogy ramol, mert megengedjuk neki-nana, en biztatom, hogy nyugodtan ramoljon ki a ruhasszekrenybol. Mindig figyelnem kene ra (neha pisilnem, tusolnom, fogatmosnom, foznom, takaritanom kell, ilyenkor nem tudom rajta tartani a szemem, de ezt ok mar elfelejtettek) Tudom, nem kene ugyet vetnem ra, de elertek, hogy utalok hazamenni. Tavaly 5 honapot kenyszerultem otthon tolteni parom nelkul kislanyunkkal, iden 3 honap lesz, de mar most tudom, hogy jovore tuti nem megyek haza.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!