Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Kisfiam 1 éves múlt, pontosabb...

Kisfiam 1 éves múlt, pontosabban pár nap múlva lesz 15 hónapos. Mennyire normális, hogy nem “beszél”? Gondolok itt pár szóra, nyilván nem beszédre. Baba nyelvén reggeltől estig mondja. De semmi mást. 15 hónaposnak mennyit kell tudni?

Figyelt kérdés

tegnapelőtt 10:58
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
80%
Az enyém kb ennyi idősen kezdte mondani, hogy baba, és a következő pár hónapban jött még az apa, papa, mama. Ha egyébként rendben van a gyerek, akkor valszeg nincs ezzel gond.
tegnapelőtt 11:18
 2/13 anonim ***** válasza:
32%

A legjobb barátnőm kisfia későn kezdett el beszélni, mert már baba korától kezdve elég sokat ült a képernyő előtt.

Most 16 hónapos a második kisfia és ő már tudja mondani, hogy Anya/Apa, meg ilyen egyszerűbb szavakat.

Nála már nem akarták elkövetni ugyanazt a hibát, mint az elsőnél. Korlátozva van, hogy mennyi mesét nézhet a tv-n.

Vannak különböző esetek.

A szomszéd kisgyerek pl. négy éves koráig nem beszélt és a szülők már minden bajra gyanakodtak, de aztán csak megindult. Most második osztályos.

tegnapelőtt 11:21
 3/13 anonim ***** válasza:
76%

"A legjobb barátnőm kisfia későn kezdett el beszélni, mert már baba korától kezdve elég sokat ült a képernyő előtt"

Attól függetlenül, hogy nem értej egyet babák képernyőztetésével, egyáltalán nem biztos, hogy emiatt kezdett később bdszélni. Az en gyerekem 1,5 eves koráig nem is mesézett, viszont sokat olvastunk és mondókáztunk, mégis majdnem 2,5 éves lett, mire elkezdett beszélni. Addig pár szava volt.

A szomszéd gyereke meg mindig sok meset nezett és 2 évesen már rendes mondatokban beszélt.

tegnapelőtt 11:35
 4/13 anonim ***** válasza:
58%
A mesézés tényleg legtöbb esetben késlelteti a beszédfejlődést, de egyes gyerekek fejlődési üteme is nagyon sokban eltér. Az elsőm másfél évesen kezdett el szavakat mondani, de 2 éves korára bőven behozta magát, most a második annyit mond, hogy apa, anya, baba, pápá.
tegnapelőtt 11:53
 5/13 anonim ***** válasza:
81%

A fiam 15 hónapos múlt már 3 hónapja mondja, hogy ana, aba, baba, mama, inta (hinta), szisza meg még sokat halandzsál baba nyelven. Néha már anyát mond ana helyett. Viszont nála a mozgásfejlődés ment lasabban. Mármint úgy értem, hogy még időben csinált mindent eddig, csak úgymond az időkeret végén általában, mert dumálni mindig előbb dumált. Szóval nála természetes volt, hogy előbb jött a beszéd.

Unokagúgomnál meg fordítva volt nála a mozgásfejlődés mindig előbb volt mint a beszéd.

tegnapelőtt 12:07
 6/13 anonim ***** válasza:
76%
Fiam semennyit nem tévezett kicsinek. Mégis 2 év 8 honaposan kezdett beszélni. De ez még teljesen normális.
tegnapelőtt 12:42
 7/13 anonim ***** válasza:
49%

6-os, dehogy normális 3 évesen elkezdeni beszélni!

Kérdező! 15 hónaposan nem baj ha nem beszél, 2 évesen kell 20 szó, ami saját maga által kitalált szó is lehet, ha mindig ugyanarra a dologra használja.

tegnapelőtt 13:49
 8/13 anonim ***** válasza:
83%
De, teljesen normális. 3 éves korig nem is foglalkoznak vele sehol. Több helyre elvittem 2 évesen emiatt a baromság miatt, amit páran terjesztenek, hohy 2 éves kprig kell elkezdeni beszélni. Mindenhol azt mondták, hogy ha 3 évesen nem beszél majd akkor jöjjünk, mert addig "kell"elkezdeni beszélni, és adfig teljesen normális.
tegnapelőtt 14:25
 9/13 anonim ***** válasza:
53%
8-as, 2 éves 3 hónaposan már fejlesztésre jártunk és van is vele gond most is, logopédiai iskolába jár. Más kérdés, hogy járhatna sima iskolába is, ha nem ragaszkodunk ehhez a könnyített verzióhoz, szakemberek tanácsára. A szakszolgálatnál engem is le akarták rázni, de nem hagytam.
tegnapelőtt 14:35
 10/13 anonim ***** válasza:
100%

9-es, én voltam, aki írta, hogy 2,5 éves koráig csak pár szava volt a gyereknek. Nekem is mondta védőnő, gyerekorvos is, hogy lehet vinni fejlesztésre, ha akarom, de várjuk meg nyugodtan s 2,5 évet, mert az a vízvalasztó, ahol már elkezdenek foglalkozni vele.

Az enyém pont 2,5 éves kora előtt 1 hónappal kezdett el szavakat mondani, 3,5 évesen már rendesen mondatokban beszélt, énekelt, mondókazott fejből.

Amugy az én családomban is voltak olyanok, akik 3 évesen kezdtek el anno 40-50 éve beszélni, de naluk se volt semmi következménye.

tegnapelőtt 16:06
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!