Valóban érzékeltetek a tévézéssel kapcsolatban negatívumokat?
Sajnos a gyerekeim elég sokat néznek tévét. Így alakult, amikor a másodikat szültem, nem volt segítségem. Aztán a lányom annyira megszokta, hogy már a fiam is vele nézi. Igaz, csak mese DVD-t nézhetnek, tévéműsort soha. Tudom, hogy olyan meséket néznek, amiben nincs agresszió.
Most 2 éves a fiam, és nem nagyon beszél, mesekönyv nem érdekli, és rettentő hisztis.
Most voltam egy előadáson, és ott agyon ijesztgettek, hogy milyen komoly károkat okozhat a tévé. (Eddig is tudtam, hogy nem használ.) Szóval most már 1 hete lekapcsoltuk, de nagyon-nagyon nehéz, mert a házimunkát nem nagyon tudom elvégezni. Igazából semmi változást nem látok a gyerekeken. Sőt, a fiam sokkal jobban pörög, egész nap szaladgál.
Kéne már látnom a változást? Vagy számít ez egyáltalán?
Az én gyerekeim is néznek mese DVD-ket, én nem találok ebben semmi kivetnivalót. Korábban sem találtam. Mondjuk nálunk főképp a téli időszakban vannak odanőve a tv-hez, mert amint kijön a jóidő szinte az udvaron és a kertben töltjük az időnket.
Fiaim vannak, mindkettő későn kezdett beszélni, de nem gondolom, hogy köze lenne a mese DVD-hez.
Ha megtalálod az egyensúlyt a tv a játék a napi rutin között, akkor nem lehet baj, ha lekötik magukat, amíg te a dolgodat végzed.
Azt én is hallottam, hogy reggel van olyan gyerek, aki azért késik el az oviból, mert még valami tévéműsort meg akar nézni. Ez elég gáz.
Este fél 8-kor mennek aludni, előtte diafilmet nézünk.
A fiam egyébként elég molyolós, ma pl. kimentünk a kertbe, és leült egy főcsomó mellé és szó szerint egy órát ott ült, és tépkedte a gazt. Szóval elvan. Nem unja a játékokat. Csak állítólag a mesekönyv azért nem érdekli, mert ott nem pörögnek úgy a képkockák. Azt viszont szeretném, ha megkedvelné a könyveket, nem akarok olyan gyereket, aki egyetlen kötelező olvasmányt sem képes elolvasni.
Csak látszólag ártalmatlan mesék is árthatnak. Pl. a Micimackó és a Zelefánt után a lányom mindenfélét a fiam nyakába akasztott, és azzal fojtogatta. Azt a mesét azonnal elraktam, de még vagy egy évig emlékezett rá.
amiért nem jó a TV: nem tudják még megkülönböztetni a TV-ben látottakat a valóságtól, nem tudják hogy az nem a valóság
- félelmek számunkra teljesen jelentéktelen dolgoktól is
- nem fejlődik a fantáziája, kreativitása, mert pl lát egy királyt a TV-ben, és azt hiszi a király ilyen, csak ilyen lehet, míg ha mesélsz neki egy királyról, akkor olyannak képzeli amilyennek akarja
- agresszív lesz a gyerek a sok TV-nézéstől, (ezt Vekerdy mondta, nem tudom úgy visszaadni ahogy ő,) mert közben nem mozog, teljesen passzív és utána agresszióban vezeti le a mozgásigényét
Ennek ellenére az enyém is néz DVD-t, nem sokat, de pl a főzést én sem tudom máshogy megoldani
Ennyi erővel a képeskönyv sem jó, mert ott is ott a kép a királyról, nem?
Most egyébként könnyebb megállni, ilyen jó időben, mi is egész nap kint voltunk (takarítás nuku). De a panelosokat nem irigylem.
Azt nagyjából én is tudom, hogy miket mondanak, hogy miért rossz. Az lenne a kérdésem, hogy ti érzékeltetek valamit, ami tuti a tévé miatt volt? Vagy jobb lett-e a gyerek, ha kikapcsoltátok?
Mert nekem ezekkel a kutatásokkal az a bajom, hogy jó, hogy a gyerek nem lett iskolaérett (állítólag a tévé miatt), de honnan lehet tudni, hogy a tévé nélkül milyen lett volna? Lehet, hogy eleve a család problémás, vagy olyan géneket örökölt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!