Ettől még oviba való? Meg fog nyílni a többi gyerek előtt is, vagy így marad?
Sokat tűnődtem legyen e ovi vagy ne, nemsoká 3 éves lesz a fiam. Úgy döntöttem, hogy lesz. Először 2 napra szerettem volna, de a beszoktatás miatt első pár hétben mind az öt napot voltunk. Úgy az első két hét után szépen beszokott, nem sír, indul magától, szerepjátékban sokszor játszuk, hogy mi vagyunk az óvónénik. Szemmel láthatóan jól érzi magát ott, de nyílván itthon jobban :D
Szóval a kérdés az, hogy ennek ellenére az oviban visszahúzódó, csendes, nem játszik a többi gyerekkel (a közös programokban részt vesz, élvezettel hallgattja a mesét, a múltkor táncolt is).. ki fog majd jobban nyílni, vagy ő ilyen lesz? Azt mondja azert nem jatszik a tobbi gyerekkel, mert ők felborítják a játékokat.
Első: az óvónők is mondtak, hogy nagyon érzékeny, és tőlük (is) tudom, hogy nem játszik a többi gyerekkel, hanem felrevonul. De amikor kerdezem a Macikat (plussallatat), hogy jol erezted magad? akkor mindig igen a valasz, meg hogy "holnap is megyunk?" arra is igen a valasz.
Bar van, amikor reggel 10kor kozli, hogy ebedelni szeretne (apa megy erte ebed utan) :D
Most en vittem be, rogton ment jatszani, ugy mondtam, hogy puszi? Ovoneni kerdezte, hogy jol aludt e, o meg mondta, hogy "picit almos vagyok meg" :)de orult, hogy o van egyedul a sok jatekra (koran mentunk)
Masodik: magánovi/csana nem tudom hogy hivjak, eleg draga, de jó, tenyleg, ovonenik kedvesek, tobbi gyerkoc is normalis, 6 gyerkoc van 2-3 ovonenire, nem 28-30.. azert is irattam be, mert az ovi szerintem eloszor tul durva lenne, fokozatosan lenne jo szokni..
Az én lányom is visszahúzódó, kiscsoportban sokáig - ősztől tavaszig! - még az óvónőkkel se nagyon kommunikált (pedig nagyon aranyosak, kedvesek). Igaz, volt két régebbről ismert jóbarátja, de csakis velük játszott, senki mással.
Most középsős, szinte bárkivel eljátszik a csoportban, nem jön zavarba, ha a régi barátai hiányoznak az oviból (bár még mindig ők a legfőbb játszótársak), az óvónőkkel pedig annyit beszél, hogy sokszor le sem lehet lőni. :-)
Szerintem idő kell nekik, több idő, mint más gyerekeknek, de előbb-utóbb valószínűleg minden rendbejön.
Szerintem meg teljesen természetes a kisfiad reakciója. Egy- két hét alatt sokat fog változni. Furcsállom, hogy az óvónők nem nyugtattak azonnal meg. Hiszen nekik ezt tudniuk kéne. Amúgy egy alig 3 éves gyerektől nem elvárható a közös játék, ezt 4 éves koruk környékére saccolták a mi óvodánkban.
Az én lányom 2 évesen mondatokban beszélt, szerepjátékokat játszott a testvérével ITTHON!!!
Szeptemberben 3 év 2 hónaposan kezdett járni óvodába. Meg sem szólalt, egyedül játszott. Szépen beszokott, de nagyon zárkózottan viselkedett ott. Én azonnal ki akartam venni, mondván nem érzi ott jól magát, biztos, hogy valami nem jó. Az óvónők pedig folyamatosan leintettek, hogy figyeljem meg, mennyit fog változni. Ma már a közösség szerves része, örömmel megy játszani a többiekkel, minden foglalkozáson gyönyörűen részt vesz, és simán elfecseg mindent az óvónőknek (még olyan dolgokat is, amiket nem is gondoltunk volna szívesen megosztani az óvónénikkel).
koszi a sok biztato valaszt. mindenkinek ment a zold kezecske.
harmadiknak: Az en fiamnak regebbrol sincs jo baratja, fel a tobbi gyerektol. a reggeleket azert is szereti annyira, mert akkor egyedul van, ove az osszes jatek. jovo hettol aludna ott (ovonenik modtak, hogy inkabb jovo hettol, ez a het korai), de felek azt mondjak ez a het is tul korai :(
negyediknek: epp ez az! ezert nem lenne az anyukaja mellett a helye? (mivel ugysem jatszik el a tobbi gyerekkel, csak mellett? ) waldorf ovikban ugye 4 eves kortol kell az ovi. testver mondjuk sokat segít, remelem neki is fog! (bar lany lesz nem fiu)...de tegnap is azt mondta lefekves elott, hogy "ijeszto" a lanytestvere (meg a pocakomban van), mert fel fogja boritani a dolgokat, meg ki fogja nyitni a csapot.. :)) persze megbeszeltuk..csak a tobbi gyerkoc ellen is az a fo kifogas, hogy borogatnak (jo lenne honnnan jott ez neki)
utolso: ovo nenik azt mondtak nelkuled is ilyen? en oviban "vezeregyeniseg" volt, azert picit felek, hogy tul felenk lesz, es nem fogja magat megvedeni.. foleg emiatt, ha szemelyisegre ilyen, akkor itthon is ilyen lenne, nem?
es neki van kis baratja?
koszonom a valaszokat, mar megerositettetek, hogy kell az ovi (bar en olyan huye vagyok, hogy elgondolkoztam miert nincs kamera felszerelve az oviba, hogy aggodo szulok neha "beleshessenek :))), nehezen engedem el, tény.
Szóval a kerdest modositanam arra, hogy ha a ti gyerkocotok is ilyen volt, megvaltozott kesobb? (mennyi ido mulva, ha igen? )
koszi, igen, en is ettol felek..
csak persze ezt nem lehet "eroltetni", mert az ellenkezo lesz a hatasa :(
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!