1,5 - 2 év körüli gyermeked, aki még nem bölcsis, hanem otthon van veled, mennyire önálló evés, ivás, elalvás, tisztálkodás, szobatisztaság, öltözés, egyéb mindennapi tevékenységek terén?
20 hónapos a fiam. Kanállal is eszik már egyedül, de előfordul, hogy ilyenkor még átöltözünk ebéd után. Villával, (babavilla) már régebb óta szépen eszik. Inni kb 1 évesen tanult meg, akkor fülespohárból, most már bármiből, szépen, csúrolás nélkül. Az elalvás nem a büszkeségünk, még mindig cicin. Kezet egyedül mos, a felügyeletem mellett, nehogy leforrázza magát, már csak a pulcsi ujját hajtom fel neki. Fürdésnél aranyos, "szappanozza" a megnevezett testrészeit. Egyedül még csak a cipőjét, zokniját veszi le fel, illetve ha kigombolom a pulcsit, akkor abból kibújik, egyébként csak dugja kezét lábát fejét. Egyébként: Fésülködik, orrot fúj, mindenről tudja mire való, próbálja is használni.
10-15 percet játszik önállóan, aztán bekapcsolódom, és akkor még egyszer-kétszer folytatja. Ez rajzolással, gyurmázással, autózással, könyvekkel, kirakóval töltött idő. Bevásárolni sokáig nagyon könnyű volt vele, mert egy kiflivel elücsörgött a bevásárlókocsiban, most már azonban segít anyának és mindent bepakol a kosárba. Mondjuk annak örülök, hogy nem hisztizik még semmiért, mikor mondom nei, hogy ezt ne vegye le, vagy tegyük vissza mert nem kell, akkor szót fogad. Igaz, hogy a kezét egy percre se lehet elengedni, mert akkor szökik mellőlem, de azért még működik a közös bevásrlás, mondjuk nem is volna más választásunk.
18 hónapos a fiam. Egyedül leveszi a zokniját, meg nagy néha fel is. :-))) Mégis, egy ekkora gyerek miben legyen önálló? :-))
Enni egyre szebben eszik kanállal, de még van mit fejlődnie.
Játék: most is egyedül játszik a szomszéd szobában, akár órákat elvan így, ha meg vele van a három és fél éves nővére, akkor pláne.
Bevásárlás: nekem egyik gyerekkel se volt gond soha a bevásárlás, igaz, nagyon korán vittem őket (alig pár hetesen), nem volt választásom, nem volt segítség, a férjem rengeteget dolgozik, utazik. Beültetem a bevásárlókosár ülésébe és kész. Piacon fogja a kezemet és sétál mellettem, kivárja, amíg egy-egy helyen megvesszük, amit kell, nincs vele gond. Az esetek nagy többségében amúgy mindkét gyerek (hamarosan mindhárom, de a harmadik még pocakban) velem van. Nem divat a hiszti, soha nem kötik rá magukat semmire, simán be lehet velük vásárolni.
Fürdéskor ő maga is mosakszik, fogat mos, de persze közel sem tökéletesen, szóval kell még a szülői felügyelet. Eszébe sincs szobatisztának lenni, inni iszik egyedül pohárból is, de jobb szeretem, ha a babavizes üvegből, mert azt garantáltan nem borítja magára.
Altatom, nem egyedül alszik el, ott vagyok vele (illetve velük) amíg elalszanak, ez általában max. 15 perc. Egy hónapja átalussza az éjszakát, egy szavam sem lehet. Este nyolctól reggel hatig alszik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!