Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Hol találom meg az általános...

Hol találom meg az általános iskolák rangsorolását? Egyáltalán létezik ilyen?

Figyelt kérdés
2012. jan. 2. 13:18
 1/1 anonim ***** válasza:

Szia! Nos, ezt én is kerestem, de arra jutottam, hogy nincs ilyen. Illetve találtam mondjuk olyat, hogy egy megye rangsorolta az általános iskolákat a versenyeken elért eredmények alapján, de ez nem országos, és csak önszorgalomból tették.

Az OFI honlapja ezt írja viszont: „…megtekinthetik azt az iskolai rangsort, amely néhány, különösen fontosnak tartott mutató (felvételi arányszámok, tanulmányi versenyeken elért eredmények stb.) alapján rangsorolja a hazai középfokú intézményeket. (Ha nem is ilyen látványos módon, de az általános iskolákról is rendelkezésre áll hasonló „tudást” tartalmazó kiadvány, bár ezek többsége helyi (városi, megyei) szinten artikulálódik.”

Tehát lehet, hogy van valahol ilyen, csak nem olyan publikus, mint a középiskolai…

Mindemellett azt gondolom, az általános iskolákat jóval nehezebb rangsorolni, egyrészt, mert a 4+8, 6+6, 8+4 éves rendszer miatt sok iskolának „döglődik” a felső tagozata, alsóban meg, hála istennek még nem versenyistállóként ostorozzák a gyerekeket – ergó, mi alapján mérjük? Másrészt, mert az sem jó mérőszám, hogy a hány gyereket vesznek fel gimnáziumba mondjuk, hiszen miért lenne rosszabb egy ógyurgyalagpusztai isi egy budapesti 2. kerületinél akkor, ha az előbbiből mindenki szakközépbe/szakmunkásba megy, és rendes, becsületes ember válik belőle? Sőt, lehet, hogy az ógyurgyalagi még többet is tud az áltisis tananyagból, mint a városi gyerek, csak éppen ő állattenyésztő lesz, mert mindenki az volt a családban (és hozzáteszem, sokkal tisztességesebb munkát fog végezni, mint az ügyvéd budai gyerek :).

Na mindegy, engem is érdekelne, ha van ilyen lista, de főképp az, milyen szempontok alapján minősít. Mi iskolaválasztás előtt állunk, és rengeteg ellentétes véleményt hallok minden iskoláról. Van, akinek az a fontos, hogy pénzes legyen a suli, a folyosó kövén hasraessen a légy is, másnak az, hogy gyerekszeretőek legyenek a tanárok… alsóban ez utóbbi a fontos szerintem, viszont ez nem mérhető semmilyen skálán.

2012. jan. 2. 13:39

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!