Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Ez a hozzáállás csak szerintem...

Ez a hozzáállás csak szerintem probléma?

Figyelt kérdés
Van egy 3,5 éves kislányunk. Most van benne a dackorszakba. Férjemmel nagyon szeretjük egymást, nagyon jól kijövünk, egyetlen dolgot kivéve, az pedig a gyerek nevelése. Ő sokkal engedékenyebb, én sokkal türelmetlenebb (ami tudom, hogy hiba!). Az alábbi szitu volt tegnap. Lányom ismét egy semmiségen elkezdett hisztizni (szerintem lényegtelen, de leírom, hogy kinyomtam a fogkefére a fogkrémet és elkezdett hisztizni, hogy ő akarja). Végül, mivel belelovalta magát a hisztibe, mondtam, hogy oké, holnap nem kap semmi nasit (túró rudit szoktuk megvonni ilyenkor). Akkor már elszakadt a cérna. Apja fürdött. Amikor kijött a fürdőszobából, odament a gyerekhez, aki azonnal ölelte és kérte a vigasztalást és hogy vegye fel. Én nagyon berágtam, mert teljesen vigasztalásnak tűnt a szitu. Azt mondtam a férjemnek, hogy ezt nem kéne, mert a gyereknek az jön le, hogy én leszidom, ő pedig vigasztalja, ebből nem fogja megtanulni, hogy mit nem szabad. Erre azt mondta a férjem, hogy megkapta a büntetést (túró rudi megvonás), ő nem fog 2 napig haragudni rá. Én tudtára adtam, hogy nem is azt kérem, hogy haragudjon rá, hanem azt, hogy normál hangnemben el kéne magyarázni, hogy nem jól viselkedett, de a lényeg, hogy nem ajnározni és vigasztalni. Rosszul gondolom? Melyikünknek van igaza ebben az ügyben? De egyébként ez rendszeres, hogy vigasztalja a hiszti után (közben).
2011. nov. 21. 10:58
1 2 3
 11/25 anonim ***** válasza:
53%

Kedves 10-es, azért annyira nem egyszerű ez. A gyereket nem lehet könyvből nevelni. Ha mindent neki kell csinálni ahyogy akarja, akkor az én gyerekem tüzes parázson is járna.Általában a gyerekek utólag hisztiznek, hogy "én akartam" jelen esetben kinyomni a fogkrémet. Gondolom ha előre szól, hogy ő szeretném, akkor lehet egyezkedni, mert ez egy olyan helyzet. De a hisztit nem igen lehet megelőzni, bár függ attól miért és hogyan tör rá, mert azért figyelmet lehet terelni néhány esetben.

Azért nem kell mindent engedni a gyereknek, mert a fejünkre nő. És sok esetben igenis büntetni kell a hisztit, de ahogy írtam, azonnali büntetés, soha nem később. Mert túlzottan belelovalják magukat, és képes órákon át utánad menni, hogy hallgasd az üvöltését. És bizony az ember estére elfárad és türelmetlenebb.

2011. nov. 21. 12:22
 12/25 A kérdező kommentje:
11-es erről van szó! Ha előbb mondja, hogy hadd nyomjam ki én a fogkrémet, akkor odaadom neki, hadd nyomja! De itt nem erről volt szó. Egész nap dolgoztam vasárnap ellenére, így este fél 9-kor már én is fáradt voltam, hát emberből vagyok és mint írtam türelmetlen is a természetem sajnos. Egyébként én szoktam azzal is "büntetni", hogy nem foglalkozom a hisztijével, mert tudom, hogy így kell kezelni, de a férjem abból indul ki, hogy csak ne sírjon, üvöltsön. Inkább vigasztalja. Ha meg már itt tartunk, akkor ő is ugyanúgy reagált a hisztire nem? Hisz elkezdte vigasztalni.
2011. nov. 21. 12:34
 13/25 anonim ***** válasza:
0%

Én értem, hogy mire gondolsz kedves kérdező, nálunk is mondhatni ilyen a helyzet. Az én fiam még két éves, igaz nem nagyon szokott hisztizni, nem jellemző, de ha megteszi (nyavalyog, nyafog is) én próbálom tartani magam valamihez, és ha az apja is itthon van, akkor szalad hozzá. Ő sokszor nem szól rá határozottan, hanem ő csak mondja neki, hogy ez nem szép, és "ha abbahagyod a kiabálást, akkor felveszlek". Erre persze a fiam abbahagyja, ok, és fel is veszi. Nekem is az hiányzik ebből, hogy nem ad nekem igazat, és nem szól rá határozottan. Így az jön le nekem is, hogy a fiam szalad az apjához mert anya a kiállhatatlan büntető.

Szóval sokszor ez nálunk is vitatéma :o(

2011. nov. 21. 12:41
 14/25 anonim ***** válasza:
56%
az én fiam ugyan csak 21 hónapos, én vagyok a szigorúbb, apa az engedékenyebb, mégis imád engem a kicsi és feszt bújik hozzám. Lehet, hogy baj, de ha leszidtam valami miatt és elkezd pityeregni, én sem tudok rá haragudni, igenis megvigasztalom. Ha meg apa vigasztalja, de nem beszéli meg vele újra, hogy miért volt balhé, akkor odabújok hozzájuk és elmondom én a kicsinek, hogy mi volt a baj. A gyerek nem ezért fogja szeretni vagy utálni a szülejét, a kisgyerek olyan, minta kiskutya: feltétel nélkül szeret, ha megvered, akkor is, ha büntibe küldöd, akkor is.
2011. nov. 21. 12:43
 15/25 anonim ***** válasza:

10es vagyok. nyilván gyerek és gyerek között is van különbség és nem kinek van igaza hanem nevelési elv van. én így nevelem a fiam, ahogy leírtam, nálunk tökéletesn bevált ez a módszer, hetente-kéthetente 1x van hiszti átlagban ami szerintem baromi jó arány :) és nem azért mert el van kényeztetve, sok szempontból nagyon szigorú vagyok.

pl. ezt a ki nyomja a fogkrémet dolgot meg a hasonló apróságokat úgy szoktam elintézni, hogy mondom neki: persze, hogy tudod hisz te is nagyon ügyes vagy de most figyelmetlen voltam és kinyomtam, azért jó lesz így. ha nem enged akkor pedig leöblítem a fogkrémet és nyom ő magának.

nem tudom, szerintem ilyen piszlicsáré miatt nem érdemes fél órás műsort hallgatni

2011. nov. 21. 12:44
 16/25 A kérdező kommentje:
Hát igen, alapvetően ez is a bajom kedves utolsó, de elsősorban az, hogy nem magyarázza el neki, hogy nem jó, ahogy viselkedett, hanem egyből vigasztalja. Aztán már mentségére legyen mondva, hogy amikor elvitte este aludni, akkor hallottam, hogy beszélgetnek, akkor már magyarázta a gyereknek, hogy nem viselkedett szépen.
2011. nov. 21. 12:47
 17/25 A kérdező kommentje:
14-esnek. Igen, ez így jó ahogy Te csinálod, de még egyszer mondom, az én férjem nem ezt csinálta, mert nem magyarázta meg neki, hogy mi volt a probléma, csak vigasztalta.
2011. nov. 21. 12:48
 18/25 A kérdező kommentje:
15-ös válaszolónak: én is szoktam ilyet csinálni, hogy rendben, majd holnap megcsinálod te, de mint írtam, estére már elszakadt a cérnám egész napos melózás után. És megmondom őszintén, hogy nekem az összes hajam szála égnek áll attól, ha már aznap volt vagy 20-25 ilyen megnyilvánulás, hogy miért nem 2 centivel arrébb rakom a játékját, miért oda. Ne ide üljek, hanem oda. Szóval lehet, hogy piszlicsárénak hangzik, de amikor ezt hallgatod egész nap, akkor az már sok.
2011. nov. 21. 12:52
 19/25 A kérdező kommentje:
14-es válaszolónak: Még egyszer elolvastam figyelmesebben amit írtál. Te jól csinálod, hogy rögtön odamész hozzájuk és átölelve elmondod, mi volt a probléma. Nekem sajnos kell kis idő, amíg magamhoz térek. Tudom ez az én hibám.
2011. nov. 21. 12:58
 20/25 anonim ***** válasza:
53%
Nahát én biztos nem mosnám le a fogkrémet, hogy őnagysága a hisztije célját elérje. Akkor inkább hisztizzen, de ne azt szokja meg, "hogy anya úgy ugrál, ahogy én fügyülök".
2011. nov. 21. 13:20
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!