Többnyelvű gyerekek anyukái, ajánlanátok szakirodalmat, a felmerülő nyelvi problémák kezelésére?
Tapasztalatnak is nagyon örülök ha írtok. A mi kisfiunk most kezd szavakat mondani, és van egy-két kérdőjel, amit nem tudom, hogyan csináljak vele. Apukája németül beszél hozzá, én magyarul és pl. nem tudom, hogyan reagáljak, ha ő németül mond nekem szavakat. Megértsem? Ne értsem meg?
Szóval szakirodalomra lenne szükségem, más kérdés is felmerült már bennem, ezért jó lenne összefoglalót olvasni, milyen alternatívák vannak.
Előző vagyok még az jutott eszembe, hogy amikor ketten vagytok, olyankor ha lehet te beszélj hozzá, vagy magyar mesét nézzen, vagy magyar mesekazettát hallgassatos, semmiféleképpen ne németet, még háttérként sem !! Azt úgyis megfogja tanulni, nem lesz semmi gondja vele ne izgulj, viszont a magyar háttérbe kerül már az elején, úgy nehezebb lesz előhozni.
A mi kisfiunk itt külföldön 2,5 éves koráig magyart hallott szinte csak, minimálisat a tv-ből, mégis értette az angolt. Ő jobban is beszél és ért magyarul, mint a kislányunk, aki már hamarabb angolosodott, mert közben a nagyfiunk oviban átvette és ketten azt beszélik. De örülök, hogy még értik és beszélik, de elhiszem, ha nem mindenhol van így. Elég munkás ez, vagy csak én érzem annak? Inkább izgalmas, félő, hogy elfelejtik e.
De ha szinten van tartva még csak a megértés is az is jobb, mint ha totál hagyjuk elveszni.
Köszönöm a válaszokat!
Én is úgy érzem, hogy nem egy egyszerű terület ez, (főleg, hogy én azt szeretném a gyerek tökéletesen beszélje a nyelvet, ne csak konyhanyelvet) ezért szeretnék hozzáolvasni. Tudom, hogy vannak ilyen irányú könyvek, reménykedtem hátha ti ismertek egyet-kettőt.
Sok féle kétnyelvű gyerekkel találkoztam már, van aki tökéletesen beszéli a "gyengébb" nyelvet, más csak töri, megint más nagyon akcentussal beszéli. Szóval remény van rá, hogy tökéletesen megtanulja, de nekünk szülőknek kell sok plusz energiát belefektetni.
Mindenkinek sok sikert kívánok!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!