Hány évesen mehetnek a gyerekek iskolába?
május 31-ig be kell tölteni, ha szeptemberben lesz 6 éves, csak köv szept-ben mehet
egy év nagyon sokat számít
de egy jó tanács: nem lehet elég későn kezdeni az iskolát, csak túl korán
Igen, de ehhez a nevelési tanácsadótól kell szakvélemény.
De nem elég, hogy a gyerek okos legyen, testileg és lelkileg is érettnek kell lenni.
A nagyobb lányom a vizsgálaton pl. felállt, levett a polcról egy játékot, vagy másról kezdett beszélni - hiába volt értelmes, okos, de tulajdonképp éretlen volt még az iskolára.
Én is ezt a máj.31-t tudtam eddig, de a napokban hallottam, hogy a szülő kérésére,meg gondolom szakvélemény is kell hozzá,mehetne esetleg.
Kedves Első, igaz,amit írsz, de én azt is igaznak gondolom, ha túl okos a gyerek, nem fejleszti már az ovi.
Persze minden szülő elfogult a gyerekével, hogy jaj de okos,ügyes, de ha az óvónők is azt mondják...
Kislányom most 5 éves, ismer egy csomó betűt,leír sok mindent, számol, a napokban elkezdte mondogatni,hogy mik a páros,páratlan számok,.... sorolhatnám.
Az óvónénik azt szokták mondani hogy minden gyereknek ilyennek kéne lennie,mintagyerek, az óvónénik álma, soha nem kell fegyelmezni,mindig mindent tud, a nagyobbak játékába mindig beveszik, pl nagyon szeret barkochbázni....
Szóval ezért gondolom,hogy jövő őszig még fejlődne annyira, hogy érett lenne az iskolára.
első
nagyon nagy váláts az ovi után az iskola, nem ekll erőltetni és presztízskérdést csinálnia bból, hogy 6 éversen menjem
megy 7 évesen és 1 évvel később érettségizik
de nem fog szenvedni lemaradni
ha 5 évesen magától ír, olvas, számol,a kkor zseni lés nem sima suliban helye
legfőképpen az baj, hogy egy éppen 6 évesenk 4 órát 1 helyben kell ülni és figyelni, ez nagy feladat és 1 év nagyon nagyon sokat számít
"ha 5 évesen magától ír, olvas, számol,a kkor zseni lés nem sima suliban helye "
Én is erre gondolok...
Ha tényleg ennyire kiemelkedő a gyerek, akkor is mindenképp el kellene vinni felmérni, mert egy átlag suliban (bármennyire is jó), nem biztos hogy azt kapja, ami az ő tempójának kell.
Az iskola pedig nem csak a tanulásról szól, egy sokkal kisebb, nem annyira barátkozó gyereket esetleg kiközösíthetnek, vagy elég ha nem fogadják be maguk közé, még ha nem is bántják.
A sulikezdéskor nekem az is nagy sokk volt, hogy addig az oviban olyan kis védettek voltak, pátyolgatták őket, az iskolában meg csak beeresztem a kapun, és a teremben sokszor felügyelet nélkül vannak, egyedül kell tisztálkodni, szünetre pisit/kakit tartogatni, egyedül cipelni a táskát, tornazsákot, stb. Szóval ez tényleg nem csak szellemi érettséget jelent.
Én ebben a helyzetben elvinném a nevelési tanácsadóba, és külön még valahová ahol felmérik (nem Gekko!), két különböző szakvélemény alapján döntenék, hogy valami speciális suliba vigyem (ha zseni), beírassam sima iskolába (ha jó képességű a gyerek és iskolaérettnek mondják), vagy maradna az oviban (ha okos, de érzelmileg nem iskolaérett), de külön programként beíratnám sakkra vagy másra, ahol fejlődhet.
"Én is ezt a máj.31-t tudtam eddig, de a napokban hallottam, hogy a szülő kérésére,meg gondolom szakvélemény is kell hozzá,mehetne esetleg. "
Igen, az én nagyobb lányom is május 31, épp ezért neki kötelező volt a vizsgálat, de én tartottam volna az oviban.
Amúgy meg szülői kérésre + nevelési tanácsadóban iskolaérettség vizsgálat alapján mehet. Iskolaérettségi vizsgálat ingyenes, januárban érdemes betelefonálni és időpontot kérni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!