Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Biztassatok egy picit! Akiknek...

Biztassatok egy picit! Akiknek a gyereke visszahúzódó, az is talál magának barátot az oviban?

Figyelt kérdés
Kislányom most kezdte az ovit szeptemberben. Óvónénik azt mondják játszik napközben, délután uzsonna után már nem, engem vár és amikor odaérek általában csak ül az óvónő mellett és nem játszik. A többi gyerek olyan jól elvan egymással. Próbáltunk beszélgetni vele erről, nem akarom ráerőltetni, de próbálom mondogatni neki, hogy ismerkedjen, hátha van ott olyan kislány, aki tetszik neki, kérdezze meg a nevét, aztán kezdjenek el együtt játszani, de azt mondja, hogy nem akar a gyerekekkel játszani. Azt tudtam, hogy nagyon visszahúzódó, de jó volna, ha idővel szerezne magának barátnőt. Jó volna, ha emiatt esetleg nem szállnának rá más gyerekek.... :( Mondjatok valami biztatót, ugye meg fog ez oldódni, csak lassabban, mint más gyereknél? Kinél volt ilyen? Köszönöm a válaszokat!
2011. szept. 26. 14:39
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
Igazából az óvónéni tudna neki segíteni ebben. Hiszen ő van vele "egész" nap. Ő tudná bíztatni a többieket, hogy vegyék be a játékba. Beszélj az óvónővel.
2011. szept. 26. 14:50
 2/12 A kérdező kommentje:
köszönöm, beszélni fogok vele.
2011. szept. 26. 14:55
 3/12 anonim ***** válasza:

A legfontosabb, hogy a pici ne érezze, hogy Neked ez gondot jelent!!!! Ráerősít az alaptermészetére, és csak jobban fog aggódni miatta a végén komplexus lesz. Fogadd el, hogy ilyen félénkebb, visszahúzódó a kislányod, és ne erőltesd rá, hogy megváltozzon szerintem. Lesznek barátai, ha nem fog azon görcsölni, hogy legyenek barátai! Adj neki időt! Meg fogja találni a helyét, mindig van 1-2 hasonló gondolkodású egy közösségben, mint mi. Egymásra fognak találni. Szerintem előtte nem érdemes erről beszélni, szerintem nem kellene kérdezgetni, az óvónénivel kellene beszélni, de csak akkor, ha megbízol benne, hogy diszkréten tudja kezelni a helyzetet, és nem "szégyeníti" meg más előtt e miatt.

Csak arra kérni, hogy figyeljen oda rá, ha lehetőséget lát bevonni a másik gyerekkel a játékba, akkor észrevétlenül segítsen.

Rendben lesz a kislányod, ne félj!

2011. szept. 26. 15:02
 4/12 anonim ***** válasza:
Nem hibáztatlak, nehogy félreértsd, csak azért mondtam, hogy érdemes a saját reakciónkra is figyelni. Még nagyon az elején van az ovinak, ha csak most kezdte, még ismerkednek a gyerekek. Ő most megfigyelésen van, ki fogja választani azokat, akikkel játszhat, és jól érzi magát.
2011. szept. 26. 15:05
 5/12 anonim ***** válasza:
Az én fiam is így volt első évben, csak egyedül játszott, max úgy ha hozzá mentek oda ő nem kezdeményezett. De aztán év végére lett egy barátja, már nagycsoportos és továbbra is az a kisfiú a legjobb barija, és még kettőt szeretett meg akik később jöttek a csoportba. Lehet hogy a lányod is olyan lesz hogy nem tud mindenkivel barátkozni el kell nyerni majd a bizalmát. Én még örülök is neki hogy így alakult a fiam barátait én is szeretem, és tényleg hasonló gyerekek mint az enyém
2011. szept. 26. 15:21
 6/12 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen a válaszaitokat, semmiképp nem erőltetem, remélem lesznek barátai később. Tudom, hogy nagyon nehezen oldódik, már azt is eredménynek tekintettem most hétvégén, hogy egy kislánynak visszaköszönt, amikor ráköszönt. Azelőtt ilyen sosem volt. :) Lehetséges, hogy az óvónő megkérdezésével kicsit még várok, ahogy írtad, hogy mennyire bízhatok bennük, az az igazság, hogy fogalmam sincs, mert ahhoz még nagyon az elején vagyunk. Figyelek és ha úgy érzem itt az idő (és még nincs barátja), akkor elbeszélgetek az óvónénikkel. Egyébként én is ugyanilyen voltam gyerekkoromban (most felnőttként sem vagyok a társaság középpontja), de azért visszaemlékezve nekem sok barátom lett (oviban 1 lány, iskolában többen). Köszi mégegyszer!
2011. szept. 26. 17:04
 7/12 anonim ***** válasza:

"legfontosabb, hogy a pici ne érezze, hogy Neked ez gondot jelent!!!! Ráerősít az alaptermészetére, és csak jobban fog aggódni miatta a végén komplexus lesz."

Maximálisan egyetértek ezzel!

Az én gyerkőcöm ugyanilyen, csak fiú.Ugyanezt csinálja, csak ő eddig egész nap ült egy széken, ma volt a 3. nap, hogy egyáltalán felállt egyre hosszabb időkre és játszott.

Miután kitalálta, hogy ő inkább ücsörögni szeretne, többször próbáltam meggyőzni, hogy ez butaság, de azóta játszik többet, mióta nem firtatom ezt a kérdést és ha mondja, hogy ő csak ülni szeretne, akkor azt válaszolom, hogy jól van, üljél csak :)

2011. szept. 26. 21:14
 8/12 anonim ***** válasza:

Szerintem aggodalomra nincs okod (egy-egy negatív dolog önmagában nem okoz gondot, csak esetleg, ha több tünet párosul, pl. nem barátkozik és elmarad a fejlődésben is). az óvoda (ha nem járt bölcsibe) egy új és teljesen más környezet, amit van akinek több idő megszokni, mint másnak. Minden gyerek más és más, ez így jó. Szerintem próbálj kommunikálgatni az óvónénivel, ő azért (is) van, hogy veled lekommunikálja a nap történéseit. Persze a bizalom fokozatosan alakul ki, de valahol el kell kezdeni és abban neked is szerepet kell vállalni.

Ha van rá módod óvodán kívül is próbáld szocializálni a gyerkőcöd. Vidd játszótérre, játszóházba, vagy ami adódik.

És főképp: nyugi. :)

Minden jót kívánok: 23N egy kezdő óvónéni

2011. szept. 27. 08:34
 9/12 A kérdező kommentje:

Köszönöm Nektek is.

Igen, járt bölcsibe, igaz a betegségek miatt nem volt igazán alkalma teljesen beszokni (egész télen nem járt). Fejlődésben nincs elmaradva, teljesen kortársainak megfelelő fejlettségű a kislányom. Tegnap anyukám volt érte az oviban és azt mondták, talán kezd kicsit feloldódni. Mondta anyu, hogy most nem ült a padon, hanem csúszdázott, sőt még a földre is lefeküdt "úszni". :) Türelmes leszek vele, nem nyaggatom ezekkel.

2011. szept. 27. 09:02
 10/12 A kérdező kommentje:
Ja igen: játszótérre járunk, ott is visszahúzódó, általában csak nézi a gyerekeket.
2011. szept. 27. 09:03
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!