Ma reggel volt a híradóban, hogy a Spongya Bob c rajzfilm mennyire káros a 3-4 évesekre egy tanulmány szerint. Ki az aki ezt nem gondolta felmérés nélkül is?
Arra értettem a dolgot, hogy az ő szintjén, tehát a neki való mesék közül mi az amit nézhet és mi az amit nem. Ne az én ízlésemnek megfelelően nézze a meséket. Amikor kicsi voltam akkor ment a Denver az utolsó dinoszaurusz című mese. Anyu megengedte, hogy nézzem. Neki tetszett is, de én féltem a dinótol. Tehát nem néztem. Anyunak minden baja van a mai napig ha meghallja a magyar népmesék főcímét, de nekem megengedte, hogy nézzem, mert nekem tetszett.
Erre értettem, a kiszelektált mesék közül már ő dönt.
Anyukák, ha őszinték akarunk lenni mindenki láthatja hogy a spongyabob tényleg elég gyagyás rajzfilm. KAmasz koromban jót mulattam rajta de kisgyereknek mi értelme nézni? Nem hiszem hogy hosszútávon normális nevelés mellett kárt okozna, de haszna biztos nincs. Végülis mit látunk benne? A "főhős" egy nagyon buta valaki akit nem vesznek komolyan a többiek éss kifiguráznak. ez nem éppen egy olyan karakter akivel szeretnénk hogy a gyermekünk azonosuljon... Ha már mese akkor pl fiúknak a tűzoltó Sam, valaki aki szivesen segít másokon és okos? Vagy Eperke akinek fonotos a barátság és mások érzése?
A South Park és family guy nem is tudom hogy kerülhet szóba amikor azok egyértelműen felnőtteknek készültek...
Szerintem a Bogyó és babóca is eléége gyagyás, túlontúl szájbarágós. A mesélő Pogány Judit hangjától meg a hideg is kiráz.
Akkor inkább már a Spongyabob
És ha valaki gyagyás benne, akkor az inkább a CsillagP patrik
A teletabik meg homoszexualitást sugallnak, ezért tiltották be a magyar csatornákon egyik napról a másikra. /hozzáteszem van is ebben valami alapjuk.../
A micimackó meg tisztára értelmi fogyatékos.
Jóóó de emlékezzünk már vissza, hogy amikor mi voltunk gyerkőcök eszünkbe jutott, hogy a vadász a szó szoros értelmében véve lemészárolja a farkast, hogy Micimackó valójában egy idióta, hogy a megjelenik a nácizmus a Törpéknél???
Szerintem nem. Gyermeki őszinteséggel csüngtünk a tévén és élveztük a kalandjaikat. Így felnőttként magyarázunk mindent bele mindenbe.
Ha egy cseppet gyerekek tudnánk maradni talán a Spongyabob is jó fejnek tűnne.
Talán 2-ként válaszoltam már, de azóta eszembe jutott, hogy kaptunk egy Hófehérke és a hét törpe KÖNYVET. A fő jelenetnél összecsuktam és azt mondtam hogy kuka...
HOgy miért? A következő volt benne: A gondosz mostoha amikor megkapja a (medve)szivét akkor megFÖZETI a szakáccsal és MEGESZI. Na de könyörgöm... ezt honnan vették??? Ezt még a gyermeki ész is felfogja, bár én nem értem ezt hogy engedték kiadni...
Bocsánat nem szorosan,de egy vékony szálon kapcsolodik a mesefilmekhez :D
én úgy tudom, hogy az eredeti Grimm mesében tényleg benne van, hogy a mostoha megfőzeti és megeszi a vad szívét, mint ahogy sok más gonoszdág is benne van pl. a Jancsi és Juliskában. Régebben nem voltak ilyen prűdek (nem biztos, hogy a legjobb kifejezés erre) a szülők, ezeket a jeleneteket idővel light-osították, kivették belőle. Lényeg, hogy régen nem látott ennyi horrort, vért, akciófilmet a felnőtt a TV-ben, így sokkal gyermekibb volt a felfogása is. Ami a magyar népmeséket és a klasszikus meséket illeti, nem véletlenül jobb ezeket olvasni, és nem nézni: olvasás közben a gyermek elképzeli a dolgokat és a ködös pontokon (pl. hogy a farkas belei kilógnak, mikor a vadász felvágja és összevérezi az ágyneműt), egyszerűen túllendül a tudata, így ezek nem hagynak benne maradandó nyomot.
Spongyabobot már nagyon régen nem láttam, utálom, a Spongyabob hangjától is kiráz a hideg, a Patrik meg tényleg értelmi fogyatékos benne, ezért konkrét példákat nem tudok vele kapcsolatban felsorakoztatni, de tény, hogy nem magával Spongyabobbal van a gond, hanem a mese megjelenítésével: hogy csorog a nyála, közelről mutatják a pattanásait és még más számos dolog, amelyeken a gyermek tudata ugyanúgy átlendülne, ha csak hallaná, de nem látná a történetet.
Csak még egy dolog: Fiatalkoromban imádtam a japán anime filmeket, a Sailor Moon-t képes voltam este is nézni, mert olyankor ment az olaszoknál. Meg is néztem mind az 5 évadot. Volt a csajnak egy valamilyen botja/jogarja, amivel hétköznapi lányból akcióhőssé alakult úgy, hogy eltűnt róla a ruha és rajtatermett a hős ruhája. Sosem értettem, mikor pucéran mutatják, miért nem rajzoltak neki mellbimbót és a puncija miért nem szőrös, mikor ez a valóság. Utána rájöttem, hogy az egész meztelenség csak szimbolikus jelentésű, mint a mi meséinkben a farkas kibelezése. Light-osítják a mesét, éppen azért, hogy feldolgozható legyen minden korosztály számára. Attól nem lesz valósághűbb, ha Spongyabob taknya-nyála egybecsorog, mikor bömböl, legfeljebb gusztustalanabb. Nem tudom, értitek-e, mit akarok ezzel írni.
Az én másfél éves fiamnak egyéként megválogatom, mit nézzen: Dóra, Eperke, Fifi, Hupi törpik, régen néztük a Gumimacikat. Olyan meséket szeretem, ha lát, amiből tanulhat, nem csak felesleges dolgokkal tömi a fejét.
Utolsónak!
Én most 30 vagyok és voltak Grimm mesés lemezeink azokban ez nem volt... Vagy én már a puhitott változatot kaptam? Meglehet,de nekem akkor is gáz volt olvasni...
valószínűleg. Már nem emlékszem pontosan, hol olvastam/tanultam, de arra határozottan emlékszem, hogy több dolgot is kellett finomítani rajta, mert elég meredek dolgok voltak benne. Pedig a mesetörténelem legnagyobb mesemondói...
Előző voltam.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!