Tényleg ez az elvárás egy ovodában?
Nem, nálunk csak a szobatisztaság az abszolút feltétel.
Lehet vinni cumit, természetesen csak alváshoz, plüsst, rongyot, akármit. Örülnek, ha a gyerek egyedül kimegy pisilni, egyedül öltözik (azért azt megnézném, ahogy egy 3 éves felhúzza a zokniját vagy alaposan megmossa a fogát), de nem féltétel, hisz ezek nem mindig taníthatók, ezek nem a szülőn múlnak minden esetben, hanem a gyerek fizikai adottságain is.
A beszéddel kapcsolatos elvárás röhej, a hivatalos álláspont szerint a gyereknek 3 éves koráig kell kimondania az első értelmes szavakat, így ez leve elvetve.
Egyedül az evéssel értek egyet, ha elmúlt 3 éves, akkor már tudni kell fogni a villát, kanalat és enni egyedül (itt persze nagy a felelőssége a szülőnek, mert akit otthon kockázott étellel etetget anyuka, ahelyett, hogy megtanítaná enni, annak nyilván ez sem fog menni)
Nyugodj meg, ezt csak úgy mondják. Majd rájönnek szeptemberben, ha ott állnak 25 3 évessel és egyik sem kezd el öltözni egyedül. Az enyém 4 éves és kb úgy öltözik, hogy ha 5x rászólok akkor levetkezik, aztán minden egyes ruhadarabot külön mondani kell, ezt fordítva stb. Én is láttam még nagycsopotrost is, hogy a hosszúnadrágra vette rá a sortot, igaz egyedül. Aztán a dadus meg levette rúla és ráadta normálisan.
egyébként én meg azon lepődtem meg, hogy caládlátogatáson kérdezték, hogy gombolni, orrot fújni tud e. mondtam, hogy nincs is gombos ruhája és nem szokott náthás lenni, így nem tudtuk gyakorolni az orrfújást. Be is voltam tojva mi lesz az első náthakor, de gyönyörűen ki tudta fújni az orrát.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!