Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Akinek 2-3 éves kora között...

Akinek 2-3 éves kora között szokott le a cumiról a gyereke, az adott valamit helyette az elalváshoz?

Figyelt kérdés
2011. júl. 4. 11:38
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
Kisfiamnak tavaly a mikulás vitte el a cumiját, vagyis elcserélte ajándékra... ekkor 2,5 éves múlt. 1-2 napig emlegette még és lett kinevezve egy "alvósmaci" ezután, hogy ahhoz oda tudjon bújni, de csak elalváskor kérte...napközben nem kellett semmi a cumi helyett. A macit is alig - alig kéri már. Nagy cumibajnok volt, de ahhoz képest könnyen ment a dolog. Előtte már sokat beszélgettünk erről és ő maga tette ki a kiscsizmába a cumit.:)
2011. júl. 4. 12:55
 2/14 A kérdező kommentje:
az én kislányom is cumifüggő,és kicsit aggódok,hogy hogy fog alakulni az alvás majd cumi nélkül..
2011. júl. 4. 13:15
 3/14 anonim ***** válasza:
Próbáljatok kiválasztani közösen valami olyan kis játékot, morzsikendőt...stb. amit szükség esetén szívesen elfogad. Kisfiam a cumi elhagyása után pár napig a morzsikendő sarkát rágcsálta, de hamar ráunt. Utána jött a maci. Minden jót! (előző voltam)
2011. júl. 4. 13:37
 4/14 anonim ***** válasza:

Nyugalom. Át fog állni arra az ön-nyugtató módszerre, amit már az anyaméhben is tudott ösztönösen: ujjszopás. Hiszen a szopóreflex nem cumival alakul ki eredetileg. Igaz, hozzászokott a cumihoz a gyermeked, de tehát van mivel helyettesítenie, az ujjacska mindig kéznél van, stílszerűen szólva.

Persze adhatsz neki játékállatkát is, ha kívánja, ahogyan írta a korábbi beíró.

2011. júl. 4. 20:58
 5/14 anonim ***** válasza:
Előző vagyok, még valami idekívánkozik: vannak cumisok, akik alvása pont a cumi miatt zavart, mert ha kiesik éjjel a szájukból, akkor hirtelenjében nem képesek helyettesíteni, mivel ahhoz szoktak hozzá addig, és felébredhetnek. Persze nem törvényszerű, hogy kiesik éjjel, de vannak gyerekek, akikkel megesik akár rendszeresen is, ezt jó tudni, még ha eddig a tiedével nem is történt hasonló. Tehát cumi nélkül plusz egy problémás eshetőséggel kevesebb.
2011. júl. 4. 21:02
 6/14 anonim ***** válasza:
Első vagyok. Való igaz az ujjacska mindig kéznél van, de ha egy mód van rá akkor inkább valami más legyen a cumipótló, amit nem kell feltétlenül a szájába vennie. Csak egy maci, baba ...bármi amit "szorongathat" és megnyugtatja. Az ujjszopás még rosszabb mint a cumi, mert azt el sem tudod venni tőle, a fogainak nem tesz jót, mert deformálódhatnak és rossz esetben lehet , hogy 7-8 éves koráig szopni fogja az ujját. Az én környezetemben sajna voltak ilyenek. Minden jót és próbálkozzatok!
2011. júl. 5. 13:50
 7/14 A kérdező kommentje:

köszi a válaszokat!

még gyűjtöm a bátorságot,hog elvegyem,mert tudom hogy nagyon fog sírni érte..-de remélem majd gorsan túl teszi magát rajta.

Hát igen,annak se örülnék ha most meg az új szopásra szokna rá,mert azt meg el sem udnám venni

2011. júl. 5. 14:46
 8/14 anonim ***** válasza:

0704 20:58 és 0704 21.02 vagyok.

Tudni kell, hogy még a szakemberek között is eldöntetlen a vita, melyik a szerencsésebb a gyermek számára: a cumi, vagy az ujjszopás, tehát nem olyan egyértelmű a kérdés, mivel mindkettő mellett és ellen is szólnak érvek. Leírtam korábban részben, hogy miért vagyok inkább "ujj-párti" és cumi-ellenző, de hozzáteszek még újabb érveket mindegyik mellé ill. ellenében:

Ugyebár arra már utaltam, hogy az az anyaméhben is szopizza az ujját a magzat, tehát amúgy is ráérez magától, és a gyerekek túlnyomó része még 5-6 évesen is csinálja, ki gyakrabban közülük, ki ritkábban, de még 7-8 évesek között is előfordul, tehát amúgy is hajlik rá a legtöbb gyerkőc és amúgy is kinövi általában isire

További érvem, hogy a cumi kevésbé higiénikus, bár egy ismerősöm, aki "cumi-párti", mivel csak minimálisan és hellyel-közzel mossa a gyereke cumiját, sokkal ellenállóbb a szervezete (persze nem mindegy gyermek szervezete képes ehhez aklimatizálódni, ráadásul a csecsemők fokozottan érzékenyebbek), de számos kisgyereknek még jót is tesz hosszú távon a cumi kevésbé higiénikus volta, mert gyakrabban volt stimulálva az immunrendszere, tehát ez meg a cumizás mellett szóló érv. Bár ujjszopás esetén meg a felnőttnek fokozottan ügyelnie kell, hogy a gyermek mosson kezet szappannal, megfelelő esetekben.

Még egy cumizást ellenző érvem, bár erre már utaltam annak kapcsán, ha kiesik a szájából éjjel: hozzászokást okoz a cumi; amúgy is ősi reflex a szopóreflex, na de ha az ujjhoz szokik hozzá, az nem probléma ilyen szempontból, mivel az mindig kéznél van.

Továbbiak: a plüssállatka-ölelgetés nem cumipótló számukra, hanem TOVÁBBI ön-nyugtató és érzelmi biztonságot fenntartó-növelő "tényező", magyarán attól, hogy macival alszik, még kívánni fogja a szopást mint ön-nyugtató pszichés mechanizmust: ha már nem cicizik, akkor cumira, vagy ujjacskájára mindenképp igénye lesz még legalább 5-6 éves koráig.

Egy aprócska korrekciót még engedjen meg a kedves hozzászóló, akivel egymásra reagáltunk: mivel ősi reflex a szopóreflex és a túlélést segíti mind a táplálék (anyatej-szopás), mind pedig az ön-nyugtatás tekintetében és az érzelmi biztonsága érdekében, ezért nem nevezném "rossz", se "még rosszabb" dolognak se a cumit, se az ujjszopást; ezek alapvető életkori sajátosságok kisgyermekkorban.

Azért, hogy ismét szempontot váltsak (mint jelen beírásomban folyamatosan váltakoztattam azt), egyetértek viszont abban, hogy az ujjszopás kiválthatja a felső metszőfogak deformitását idővel, míg a cumizás nem.

Nos, mint látható, nem véletlen -a sok sok pro- és kontra érv miatt-, hogy a szakemberek sem képesek máig sem egyértelműen állást foglalni se az egyik, se a másik szokás mellett ,hanem javaslattétel esetén rábízzák a szülőre, a változatos érvek felsorolásának tudatosításával.

2011. júl. 6. 11:30
 9/14 anonim ***** válasza:
Egyetértek veled és a cumizás lehet, hogy nem "rossz" szokás (talán nem jól fogalmaztam), hanem reflex és önnyugtatás, csak az a baj, hogy rajtad kívül ezt a legtöbben nem így gondolják, tudják. Ugyanis ha egy 5-6 éves szájában cumit látnak, úgy néznek rá és a szülőjére mint egy UFO-ra. Sőt a gyerekorvos, a védőnő mindenki arra ösztönöz, hogy szoktassuk le...stb. Ha az általad leírt dolgokat jobban ismertetnék a szülőkkel, akkor talán jobban elfogadná(n)k, hogy ez a természetes, ezzel ellnetétben, pont az ellenkezőjét tartják "normálisnak". Legyen 1,5-2 évesen szobatiszta, ne cumizzon... és még sorolhatnám. Hozzáteszem a kisfiamnak gyakran volt a cumizós időszakban szájpenésze és elsősorban emiatt tettünk egy próbát és szerencsére bejött, így aránylag korán el tudta hagyni. Amiatt viszont értetlenül néznek rám, hogy elmúlt 3 éves és még "csak" nappalra szobatiszta. (Amúgy mindent mást -mozgás, beszéd -időben csinált.) Talán emiatt akarnak az anyukák megfeleni és próbálják minél korábban a sokak által rossznak gondolt szokásokról leszoktatni gyermeküket. Az együttalvás is ugyanez a téma. Réges-régen természetes volt az újszülött együtt volt, aludt az anyával ... manapság emiatt is furcsán néznek rád és te vagy "nem normális", mert magad mellé veszed szoptatni, aludni a babádat...akinek egyenlőre az első hetekben te jelented a világot és a biztonságot. Jó volt olvasni amiket írtál, remélem sokan elolvassák és "tanulnak" belőle.
2011. júl. 6. 14:42
 10/14 anonim ***** válasza:

Kedves előző! Köszönöm elismerő szavaidat, és hogy szántál időt kifejteni újabb gondolatmeneted. :)

Egy pontra térek csak ki most, idézlek:

"ha egy 5-6 éves szájában cumit látnak, úgy néznek rá és a szülőjére mint egy UFO-ra."

Nos, ezáltal felsoroltál egy újabb érvet a cumi leszokására ill. ellenében - mint írtam, én speciel cumi-ellenző vagyok (tehát köszönöm a kiegészítést :) ), ugyanakkor megértem, hogy a szakemberek (de akár a szülők gondolatát is vehetjük alapul) azonos mennyiségű érvet sorakoztatnak fel mind a cumizás, mind pedig az ujjszopás ellen és -mellett (erről részletesen szóltam korábbi itteni beírásomban).

2011. júl. 7. 10:59
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!