Hogyan, mikor érdemes leszoktatnom a cumiról? Vagy elhagyja majd magától?
21hósak vagyunk, és szinte mi is csak alváshoz használjuk, ill. néha egy kicsit ha kéri napközben. Nagyobbik fiam (már 14éves) 3 és fél éves koráig cumizott, és semmi gondja nem lett Tőle...szépek egészségesek a fogai... A bölcsibe panaszkodtam akkor a "dadusának", Ő meg megnyugtatott, hogy "-Anyuka..látott már felnőttet, de akár iskolásat cumival a szájába? Majd leszokik, de ne erőszakkal." Megfogadtam, és most is így vagyok vele. Szerintem, ha igényli add oda neki nyugodtan alváshoz, ráér még leszokni. Ettől még szuper gyerek lesz :) Üdv
Biztos jön majd olyan aki kritizál (engem)...de vélemények eltérnek...
Nem szabad elvenni tőle a cumit, esetleg csak ha rászoktatod az ujjszopásra, ami pl. abból a szempontból jó, hogy a cumi hozzászokást okozhat, itt egy apuka írta is, hogy alvás zavaros lett a kicsinye, mert éjjel kiesik a szájából és nem tudja magát megnyugtatni ilyenkor, felébred (bár a cumisok egy része ösztönösen átáll ujjszopásra, ha elveszik tőlük a cumit, illetve részben szokta is, amikor nincs cumi a szájában, de azért leszoktatni nem ajánlatos, hacsak nem ügyelsz, hogy meg tudja-e nyugtatni magát ujjszopással).
Oviban 3-4 évesen úgyis látni fogja (játszótéren is, a szomszéd gyerekén stb), hogy milyen sok, nála alig idősebb (már) nem cumizik (kiscsopisok között akadnak cumisok), és magától igénye lesz elhagyni. Az ujjszopás azonban még 7-8 évesen se ritka, hasonló okokból szoknak le arról.
Mindegyik alapvető ön-nyugtató pszichés mechanizmus, tilos gátolni az ujjszopást, cumit elvenni fokozatosan se érdemes, csak ha egyéb gondot okoz (lásd fent: pl. alvászavar) ; már a magzat is ujjszopó! (Ld.: ultrahangos felvételek közül több is elkapja az ilyen pillanatokat.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!