Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Oviban szobatiszta gyerek?...

Oviban szobatiszta gyerek? Miért nem értik ezt sokan?

Figyelt kérdés

lehet nagy vitát indítok most,de kiváncsi vagyok a véleményekre:

-sokan miért háborodnak fel azon h az oviban nem pelenkáznak az ovónők?(hisz nem adottak a feltételek se hozzá ugy mint a bölcsiben,és ez régen se volt dolguk,nem most találták ki)

-sokak szeint várni kell a szobatisztasággal,mig egyszer csak magától szól a gyerek,persze nem azt értem ez alatt h eeröltetni kéne,én se tettem,na de egy 3 éves gyereknél nem lehetne már probálkozni?ilyen melegben neki is jobb lenne már ha nem a pelusba főne a feneke...szerintem a szobatisztaság is egy olyan dolog,ami magátol nem alakul ki,rá kell vezetni finoman a gyereket,segiteni neki,és tanitani,számomra olyan ez mint az evés,nem várhatjuk tőle hogy szoljon h ő magától akar enni,ha nem vezetjük rá,persze hogy nem akarja egyedül.

itt nem a másfélévesenbilireültetem dologrol beszélek,hanem mikor egy kb. 3 éves gyerekre mondják azt h nem hajlando a szobatisztaságra,és meg se probálta az illető szülő pelus nélkül,vagy az elsö baleset után inkább visszaadja a pelust.

Kérem a negativ kommenteket ha lehet kulturált formában irja meg mindenki,szivesen fogadom azt is,csak nem mindegy hogyan van leirva.Köszönöm.

2011. jún. 16. 08:48
1 2 3 4
 21/33 anonim ***** válasza:

Engem anyum kergetett az őrületbe a szobatisztasággal. 2 évesen még nem volt szobatiszta a kisfiam és egyfolytában magyarázott, hogy nem veszik be oviba stb.

2 és fél évesen egyik napról a másikra elhagytuk a pelust, 2-3 nap után észrevettem h éjjel is száraz marad, már akkor se adtam rá. Mikor oviba került volt egy balesete, nem mert szólni, hogy pisilnie kell, otthon együtt csináltuk. Szegény annyira szégyelte, hogy nem szólt az ovónéninek, csak nekem mikor mentem érte, addig ott ült pisisen. Én sem értem hogy nem lehet valakit 3 évesen rászoktatni, hogy nem kell a pelus.

Mondjuk nekem az 5 évesen cumizók is nagyon furák.

2011. jún. 23. 14:15
 22/33 anonim ***** válasza:
Én is megvoltam győződve az igazamról, miszerint a szobatisztaság nem magától jön, segíteni kell benne, gyakoroltatni kell a gyerekkel. Kislányom tavaly júliusban végén töltötte a második életévét. Hónap elején kezdtük el, eleinte csak azért szólt, hogy bepisilt, aztán tanácsot kaptam, hogy hagyjam alulról meztelenül, így már magától is elment bilizni. Egy hét bilire járás után elmentünk egy áruházba. Oda adtam rá pelenkát, féltem, hogy nem érünk el egy vécéig. De ő szólt, és kivárta, hogy odaérjünk. Így a szülinapjára már teljesen szobatiszta lett. Csak az alvás alatti pelusai (a déli alvásé is)a mai napig tiszta pisisek. Gondoltam, ha szembesítem, gyakorolunk akkor sikerül elhagyni. De sajnos nem úgy néz ki. Már egy éve megbízhatóan szobatiszta lányom nem bírja ki a délutáni alvást sem, de fel sem ébred, hogy bepisilt (vagy kakilt). Ezzel szemben ismerős gyereke, aki majdnem három évesen elhagyta (magától) a pelenkát, simán elhagyta az alvás alatti pelenkákat is.
2011. jún. 23. 14:19
 23/33 anonim ***** válasza:
Mindkét gyerekem 2 évesen 1 nap alatt szobatiszta lett.A napokban beszéltem egy 3 éves kislány anyukájával.azt mondta,3 évesen még korai leszoktatni a pelusról.Ő tudja
2011. jún. 23. 22:46
 24/33 anonim ***** válasza:

_ Jún.23, 14.19 -esnek:

Javaslom, ne szembesítsd, nem használ a fejlődésének, sem az önbecsülésének. Az ürítési kontroll kialakulása ÁTLAGBAN (a kisgyermekek átlagát véve) hosszabb folyamat a legtöbb más kisgyermekkori képességéhez képest. Ráadásul a kisgyermek hólyagja jóval kisebb, mint a felnőtté, persze, hogy emiatt is nehezebben tartja vissza a pisit.

2011. jún. 24. 12:37
 25/33 anonim ***** válasza:

_ Jún 24, 12.44 -esnek:

A legtöbb gondolatoddal egyet értek a beírásodból, azonban egy valamit hadd korrigáljak, engedd meg, kérlek, ha már rám reflektáltál ;) Írtad: "Nem beszélve arról, hogy akárki nem is végezheti [a peluscserét], hiszen aki ételt szolgál fel (óvónénik) nem cserélhetnek pelust."

Az a helyzet, hogy oviban is előfordulhat, hogy bekakil a gyerek, pláne hogy olykor bepisilnek. Ilyenkor szerinted ki cseréli ki? :) Arra akarok kilyukadni, hogy óvodapedagógus is, dajka is köteles adott esetben ételt felszolgálni, adott esetben pelust, és "balesetes" ruhát cserélni - ez után kézmosás, és kész. Otthon a kisgyermekes anyuka nem szokta végezni mind a kettőt? ;-) (Dehogy nem.) Arról nem is beszélve, hogy az általad felvetett higiéniai "kockázatot" ennyi erővel arra is "rá lehetne fogni", hogy miközben köteles az ovpedes/dajka a gyermek popsiját kitörölni a wc-n, amely gyerkőc még nem képes rá, ez után is tilos lenne, hogy a felnőtt ételt felszolgáljon? Dehogy tilos... Tehát ez után is szappanos kézmosás a pedagógus ill. a dajka részéről, azaz nyilván nem csak a gyermeknek kell szappannal kezet mosni ilyesmik után. Semmi gond nincs abból, hogy ezek után ételt felszolgál dajka, pedagógus.

Persze ettől még léteznek ÁNTSZ szabályok, de erre miért vonatkoznának...? :)

2011. jún. 24. 12:52
 26/33 anonim ***** válasza:

Kedves kérdező, jún 23., 12.53 -as beírásodra:

Valóban érdemes nyitottnak lenni, többféle elgondoláson, módszeren elgondolkodni általában más téren is (persze nem feltétlen "neki esni" kísérletezni egyszerre sokfélével, hanem előbb persze végiggondolni, és ez után tesztelni a választottat, így értem, közben továbbtájékozódni, tapasztalatcserélni, és ha nem működne, csak akkor váltani "stílust").

Kínában például egyáltalán nem is pelusoznak, nem tudom fejből idézni a módszert, de youtube-n is láttam feltöltve már ilyet, és cikkeket is olvastam korábban erről (állítólag a csecsemők az első 6 hónapban maguktól jelzik az inget, a mama azonnal bilire teszi, de a 7. hónaptól állítólag megszűnik ez a képesség átmenetileg, bár ha addig a kínai módszert használják, akkor valamilyen szinten megmarad - valami ilyesmi volt, nem tudom idézni, csak pár utalást tettem most rá).

A lényeg, hogy sokféle hozzáállás létezik, mindnek meg van az előnye, hátránya. Én abban látom az arany középutat (ebben pont nincs saját tapasztalatom, hanem elméleti ismereteim mellett egyes családokban figyelemmel követhettem a szoktatási folyamatot, pedagógus családban is), hogy a felnőtt legyen kéznél, finoman terelgesse a folyamatot (eddig ugyanaz, mint a játéktevékenységek során a gyermekközpontú szemlélet, bár utóbbi fogalom más szempontból is értendő), ajánlja fel a bilit olykor, amikortól van értelme, de alapvetően a gyermeken múljon, nem kell erőltetni, különben még sikere esetén is lehet a jövőben kára a siettetésnek (felnőttkori anális fixáció szindróma).

2011. jún. 24. 13:04
 27/33 anonim ***** válasza:

Sorry, mellégépeltem :)) , J A V .:

Kínában például SOKAN (OTT SE MINDENKI EKÉPPEN JÁR EL) egyáltalán nem is pelusoznak, nem tudom fejből idézni a módszert, de youtube-n is láttam feltöltve már ilyet, és cikkeket is olvastam korábban erről (állítólag a csecsemők az első 6 hónapban maguktól jelzik az INGERT [...]

2011. jún. 24. 13:08
 28/33 anonim ***** válasza:

Wtiger neked lételemed a kötözködés

Hiszen aki kicsit is járatos a dolgokban (mondjuk jár a gyereke oviba, bölcsibe) pontosan tudja, hogy az otthoni és az ovis dolgokat nem lehet összehasonlítani. Sok ovi azt nem engedi, hogy valaki a saját gyerekének vigyen be otthon készített kaját. De nem vihetsz be otthoni sütit, tojást, zöldséget- amit otthon te nyugodtan adhatsz a gyerekednek.

Egyébként pedig életből vettem a példát, mikor szinte az összes dajka éni beteg volt és mentem a fiamért, kint volt vécén kakilni és nem tudott bejönni, mert konyhás néni nem törölhette ki a fenekét, óvó néni nem törölhette ki a fenekét és várni kellett, hogy a kevés dajka néniből odaérjen egy.

Ja és a dajka nem szolgál fel ételt, az a konyhás néni feladata, ő adagolja tálakba és az óvónők szolgálják fel a gyerekeknek.

Mondjuk ez az intézmény nem összehasonlítható azzal, ahol te munkát kapsz ez nyilvánvaló . Itt nagyon adnak a higiéniára és az ÁNTSZ előírásokra. Nagyon helyesen egyébként. Ritka is a fertőzés. Itt nem fordulhat elő, hogy be kell zárni, fertőtleníteni az épületet, mert annyira megszegik a szabályokat.

2011. jún. 24. 14:03
 29/33 anonim ***** válasza:

Ismét segítőleg szeretnék hozzájárulni véleménnyel a témakörhöz: rengeteg olyan választ lehet olvasni, hogy kötelező bevinni gyümölcsöt az oviba, tehát számos oviban jellemző.

Az viszont, hogy nem törölheti ki a gyermek popsiját az óvodapedagógus, vagy némelyik dajka, ez a következetlen hozzáállás csak az ovik egy kis részében fordul elő.

2011. jún. 25. 08:24
 30/33 anonim ***** válasza:

. . . még valami a jún.24, 14:03 -asra:

Egyébként kéretik mellőzni az ALAPTALAN kötözködést velem szemben. Ajánlom figyelmedbe az előző képernyőoldalon, a másodikon található hozzászólást is, az előző beírásom mellett:

"Óvónő vagyok, a kicsiknek, középsősöknek (ha kell, a nagyoknak is) mindig segítünk a WC-n, feneket törölni, öltözködni. [...] NAGYJÁBÓL szobatiszta legyen a gyerek, mire óvodába kerül. [...] jún.23, 13:21"

2011. jún. 25. 09:41
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!