Nem vihetem a kisgyerekemet játszotérre mert verekszik?
Ezt az olyan szülök mondják akik lusták a gyerek után futni.
èn egy olyan anyukával járok játszótérre akinek 2,5 éves a gyereke. Ö minden mozdulatát lát a gyereknek. ha a homokozóba megy oda ülünk vele. nekem még csak 8 hós a lányom, de ö is elvan a nagyokkal. én is utálom ha egy kisgyerekre rá sem hederál az anyja mert sokkal fontosabb a bokor mellett beszélgetni. Pl múltkor oda jött egy kislány és elakarta venni kisfiu italját. már emelte volna a szájához, pedig tudta hogy nem az övé kb 2 éves lehetett. az anyja semmit nem reagált rá. aztán én rászoltam. de mi van ha kutya pisi van benne vagy valaki otthagyta a taknyos gyerekétöl, vagy akármi is.
vidd játszóra de figyelj rá. ha más gyereket ütöget tanítsd meg neki hogy ne ütögessen más gyereket, ez nem egyszeri rászolásból áll hanem mindig ott kell vele lenni.
félszemed mindig a gyereken legyen és ne hagyd bántani más gyerekét. te sem örülnél ha a gyerekedhez pl egy 5 éves oda menne és elkezdené löködni. az anyja meg csak néz és nem szól rá.
egyiknap volt egy 1 éves kisfiu nálunk és a kislányomnak oda sózott egy jópárat játékkal. az anyukája folyamatosan minden egyes ütésnél rászolt, én nem avatkoztam közbe mert a kislányom nem sírt, de az anya minden egyes alkalommal elmondta hogy nem szabad stb... a végén a kisfiu elkezdte puszilgatni a lányomat. na akkor a lányom elkezdte ellökni magától. de egy normál anya ha a gyereke üt másikat akkor rászól.
Azért gondolom szemmel tartod a gyereked a téren. Ha "verekszik" (kicsavarja a másik kezéből a játékát, félre löki a csúszdánál, megüti, homokot szór rá, stb.) bizony oda kell menned, nyugodtan és érthetően közölni vele, hogy ezt nem szabad. Ha nem hagyja abba, ültesd le kicsit magad mellé a padra, aztán engedd vissza játszani. Ne veszekedj, ne fenyegetőzz, ne prédikálj. Ha újból probléma lesz, vidd haza. Azonnal. Ebből elég hamar meg fogja érteni, mit vársz tőle.
Ugye nem gondolod komolyan, hogy egy-két éves gyerekek majd megbeszélik, meg lerendezik konfliktusaikat? Főleg ha nem az erősebbnek mindent szabad elvre akarod nevelni a gyerekedet.
Az óvodában sajnos a verekedős gyereknek legalább annyi gondja lesz, mint annak, aki egyáltalán nem tanulta meg megvédeni magát. Hamar megkaphatja a "rossz gyerek" cimkét, és igen nehezen fog alkalmazkodni a szabályokhoz. Hiszen senki nem mutatta meg neki, hogyan kérje el a játékot a másiktól, nem vezette rá, hogy cserélni is lehet, felváltva játszani, stb. Ő mindig csak az erősebb volt, aki győzött, vagy a gyengébb, akit legyőztek, de az együttműködést nem gyakorolta soha.
Azért egy alig két éves gyereknek még ott lehetsz a nyomában, főleg ha verekedős, hiszen most kell elsajátítania az alapszabályokat. Ha most nem tanítgatod a helyes viselkedésre, az lesz a legkisebb gond, hogy mit gondolnak az anyukák, a nagyobb gond meg az, hogy az, amikor először visszakapja.
A verekedés nem a "rá kell hagyni, majd kinövi" kategória, ne tiltsd a játszótól, sőt, ellenkezőleg: vidd sokat, és tanítsd meg a helyes közösségi viselkedésre.
Negyedik válaszoló vagyok, kár neked esnünk, mert mindannyian normális hangnemben válaszoltunk. Vagy most az a baj, hogy nem veregetjük a vállad? Leírtuk a véleményünket, amit mellesleg te kértél ki. Senki nem szidott sem téged, sem a gyerekedet, így tőled sem várunk támadást.
Mellesleg nekem 4 gyerekem van, úgyhogy ne hidd, hogy ez a hozzáállás egygyermekes viselkedésforma.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!