Hány évesen milyen házimunkába vonod már be a lányotokat ill. fiatokat?
Én már 1,5-2 éves kora óta belevonom, mert imád nekem segíteni. Együtt porszívózik velem, törölgeti a port, de még főzni is "segít". :)
Már most mondom neki, hogy mit hogy kell, meg magyarázok. Remélem megmarad valami kamaszkorára is, mert most nagyon rendszerető.
Kétéves kora körül vontam be ilyenekbe:
mosógép öblítő fiók becsukás gép elindítás
szennyes bepakolás a gépbe
tiszta ruha kipakolás a gépből
teregetéskor csipesz és ruha adogatás
most 2.5 évesen már egész ügyesen hajtogat egyszerübb darabokat.
főzéskor adogatás - tál, tálca, - hütőből hoz nekem ezt-azt
panírozás lisztbe morzsába
füszerezés
vásárláskor válogat gyümölcsöt zöldséget pakol a kosárba
van kis kosara amit szeretne hazahozhat max fél kg-ot adok neki.
mosogatásnál adogat ha van kedve
ha evett kiviszi a tányért a konyhapultra
magának hozza amit szeretne a hütőből - mustár ketchup szalámi
kisebb dolgok feltörlése asztaltörlés
és kislapáttal kiskefével felsöprés
ilyesmik. nem kötelezem magától kezdte. időigényes de ügyesedik általa.
7 éves lányom porszívóz, tereget, hajtogat teljesen önállóan, főzni-sütni segít, járdát söpör-gazol nyáron.
3 éves fiam a csetrest a mosogatóba viszi étkezések után, segít megteríteni, kisseprűvel felseper (ha nem is tökéletesen), elpakolja esténként a játékait.
Többet nem is várok tőlük.
2 éves múlt, abban a korban van, amikor játéknak fogja fel a segítséget, örömmel veszi ki a részét, így ezt ki is használom, hogy megszerettessem vele az otthoni kis munkákat. :o)
Vettem neki kis seprűt, lapátot, szépen felsöpri a konyhát. Persze nem tökéletesen, de ha van egy kis morzsa, sikerül neki úgy-ahogy felsöpörni.
A zöldségeket, gyümölcsöket megmossa, a hűtőből kiveszi a könnyebb dolgokat. Vaj, tojás, stb.
Mosásnál ő rakja be a mosógépbe a ruhákat.
Segít a mosogatógépből kipakolni.
Főzésnél adogatja, ami kell.
De persze csak addig a pontig "dolgoztatom", amíg élvezi. Amint menne, nem figyel már, útjára engedem.
26 hónapos fiú
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!