Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Mit szóltok hozzá, hogy az...

Mit szóltok hozzá, hogy az óvodába nem veszik be a gyerekeket év közbe, csak várólistára teszik őket! Ha valakinek van munkahelye, ez miatt veszítse el!?

Figyelt kérdés
2011. ápr. 4. 13:47
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:

Hogy az óvoda hogy rendelkezik, tök mindegy, két és fél évesen kezdheti az ovit, ha van hely. Oktatási törvény írja elő minden óvodának, kötelezően.

Úgyhogy még azt tudod fél évvel korábban beadod. Persze ha szobatiszta és kommunikál.

2011. ápr. 6. 13:26
 12/15 anonim ***** válasza:

Az óvodára nem az oktatási törvény vonatkozik, mivel nem csak oktatási intézmény, fő feladata a nevelés, külön törvény szól az óvodáról, ez az 1993. évi LXXIX. törvény 24. §. Ha gondolod, olvasd el! Itt is azt írják, amit már előzőleg leírtam: azaz, óvodába a 3. életévét betöltött gyermek vehető fel, kivéve ha arról az óvoda másképp rendelkezik.. Nem mindenhol megoldható, hogy egyszerre legyen mini, kis középső és nagy csoport is.. Általában ehhez sem tárgyi (azaz csoportszoba hiányzik) sem pedig személyi feltételek nincsenek meg.. itt a törvény:

1993. évi LXXIX. törvény 24. §: Az óvoda

(1) Az óvoda a gyermek hároméves korától a tankötelezettség - e törvény 6. §-ának (2) bekezdésében meghatározottak szerinti - kezdetéig nevelő intézmény. Az óvodai nevelés a gyermek neveléséhez szükséges, a teljes óvodai életet magában foglaló foglalkozások keretében folyik. Az óvoda felveheti azt a körzetében lakó gyermeket is, aki a harmadik életévét a felvételétől számított fél éven belül betölti, feltéve, hogy minden, a településen, fővárosban fővárosi kerületben, illetve, ha a felvételi körzet több településen található, az érintett településeken lakóhellyel, ennek hiányában tartózkodási hellyel rendelkező három éves és annál idősebb gyermek óvodai felvételi kérelme teljesíthető.

(2) Az óvoda a gyermek hároméves korától ellátja - a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvényben meghatározottak szerint - a gyermek napközbeni ellátásával összefüggő feladatokat is.

(3) A gyermek - ha e törvény másképp nem rendelkezik - abban az évben, amelyben az ötödik életévét betölti, a nevelési év kezdő napjától napi négy órát köteles óvodai nevelésben részt venni.

(4) Az óvodai foglalkozásokat oly módon kell megszervezni, hogy az óvoda a szülők igényei szerint eleget tudjon tenni az óvodai neveléssel, a gyermek napközbeni ellátásával összefüggő feladatainak. Az e törvényben meghatározott óvodai feladatok ellátásához igénybe vehető heti időkeret ötven óra, melyet indokolt esetben meg kell növelni a gyermek napközbeni ellátásával összefüggő feladatokhoz szükséges idővel.

Bocsi az OFF-ért, csak a félreértéseket szeretném elkerülni... nehogy valaki azt higgye, hogy az, hogy kit vesznek fel és kit utasítanak el, az az óvónők kénye-kedve szerint történik.

2011. ápr. 6. 16:13
 13/15 anonim ***** válasza:

nem vitázni akarok, de a szomszédom óvodavezető és tőle tudom, kötelező felvennie a 2 és fél éves gyereket, ha van hely.

Ez meg a közoktatásról szóló törvény, amiről én beszéltem, mivel az óvoda közoktatási intézmény. És pont a kérdező esetére vonatkozóan szerepel a törvényben, hogy nemcsak betöltött 3 éves kortól mehetnek a gyerekek.

Az én fiam csoportjában, talán túlzás nélkül állíthatom ő volt az egyetlen a 30 gyerekből, aki betöltötte a 3 évet, amikor szeptemberben kezdtek.

Mondjuk ide év közben is vettek fel gyereket.

2011. ápr. 6. 16:53
 14/15 anonim ***** válasza:

Igen, ezt írtam: felveheti.. de csak akkor, ha már minden olyan jelentkezőt felvett, aki betöltötte a 3 évet. Különben minden óvodában folyamatos a beszoktatás szeptember 1-től egészen tavaszig, hisz nem egyszerre érkeznek a gyerekek... De ezt már az előző válaszaimban leírtam..

Azért írtam, hogy ha az óvoda másképp rendelkezik, mert épp a törvény 1. paragrafusa megengedi ezt. Viszont mivel erre nincs mindenhol lehetőség, így nem is lehet az ország összes óvodájára kimondani, hogy fel kell venniük a 2,5 éveseket is... lehet, hogy néhány helyen a 3. évüket betöltőkkel is megtelik egy csoport..

2011. ápr. 6. 17:03
 15/15 anonim ***** válasza:

Szia

az én fiam novemberben volt 3 éves, nem vették fel, mert csak 5 éves kortól kötelesek felvenni. Pedig körzeti ovi, és hely is volt. A fiam szobatiszta és szépen beszélt, sok mondókát, versikét mondott már.

Kénytelen voltam bölcsibe beadni, hogy mehessek dolgozni, mert a magán ovi nekünk túl drága.

Tehát teljesen mindegy mit írnak elő a törvények, hol egyikre hol meg másikra hivatkoznak az óvodavezetők.

2011. ápr. 6. 21:48
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!