Miért vísít éjjel óránként 2,5éves fiam? Szó szerint vísít, ordít. Már hallom ahogy fordul és ordít. Egy éjjel legalább még mindig 5-6x kelünk.
Nalunk is ugyanez van, szinten keresem a megoldast. Azt hiszem, a helyzethez kepest eleg jol reagalom le. (Eleinte nem volt olyan könnyü, 19 honapig tarto szoptatas is sok energiat igenyelt es a szüles utan valoszinüleg az epiduralis inj. miatt nem vart komplikacio majdnem 1 evig.)
Tanacsom tehat elöször is a nyugalom, ezt talald meg magadban, ez a legfontosabb! Mit lehet tenni? Ami ellen nem tudsz mit tenni, azt el kell fogadni, hogy most ez van, lesznek majd jobb idöszakok is, de ez is benne volt a pakliban, amikor gyerekvallalasra adtad a fejedet, tehat ezt vallaltad, ezert most megteszed a töled telhetö legjobbat. Ebben ne legy maximalisra, eleg a töled telhetöt! Ha nyugtalan vagy, ezt pluszban erzi rajtad, tehat ez tuti meg rontja a helyzetet. Tudom magamrol, h nehez (volt, hogy annyira szedültem, h elestem), de tereld a figyelmedet ilyenkor magadrol a kisgyerek erzeseire, igy könnyebben atveszeled az ejszakat, könnyebben tudod megvigasztalni es nyugodtabb maradsz. Meg csak 2 eves, es meg nalad is kevesebb fogalma van a vilagrol, teljesen ki van szolgaltatva a felnöttek segitsegenek, es meg szokincse sincs, hogy kifejezze, ha pl. rosszat almodott, azt sem erti, mi törtenik vele, meg akar felelni neked, es erzi, hogy megint rosszat okoz neked, pedig csak jot akart...stb.
Persze ehhez jo lenne, ha lenne valaki, akire szamitani lehet, es neha ki tudd magad pihenni. Nalunk nem volt eddig a ferjemen kivül, igy amikor ö itthon van, neha szombatonkent par orara lefeküdtem (ha nem is tudok ilyen gyorsan elaludni), ill. hetvegen kesöbb keltem fel, igy huztuk ki eddig.
Köszönöm a pavor nocturnus ismerteteset a hozzaszolonak, nagyon hasznos, csak ajanlani tudom az ott leirtakat!! Meg nem hallottam erröl, de erdekes, emlekeztet a szinten 2.5 eves gyermekem nehany felriadasara...
Szerintem az idegrendszer fejletlensege okozza ezt, bar pont ezt nem irja a cikk.
Mivel egy kisgyerek meg nem tudja elmondani, pontosan mit el at, azt vettem eszre, hogy nagyon sok a talalgatas a kisgyerekek körüli dolgokban, igy ebben is.
Olvastam, hogy az összes emlös allat kicsinye hosszabb ideig (12 v. több honapig) van a vedett anyamehben, es egyebkent is pl. a refluxt a fejletlen gyomorkapu körüli izmok okozzak (vagy ilyesmi), a koponyacsontok összeforrasara is csak körülbelüli idöt adnak meg, tehat ki jelentheti azt ki, hogy MINDEN megszületö gyereknek ugyanolyan fejlett az idegrendszere, pont X honaposan tart ott a fejlödesben? Ehhez hozzajön meg, amiket irtak: az esti vagy egyaltalan a tevenezes, ami 3 eves kor alatt egyes cikkek szerint egyaltalan nem ajalnlott, es a napi ingerek. Nem jo, ha szüleit veszekedni latja, mert azt hiszi, ö a hibas, jo lenne nelküle megbeszelni. Bövebben a teveröl: a hirtelen valtozo, villano kepeket, törteneseket nem tudja meg feldolgozni. Mig a felolvasott meset feldolgozza ugy, ahogy az ö fejlettsegi szintjenek, ismereteinek megfelel, pl. a szörnyet csak annyira felelmetesnek kepzeli el, ami neki meg megfelelö, a hirtelen kepvaltozasokkal, hanghatasokkal nem tud mit kezdeni, sokkolhatja, es nem tud ellene mit tenni, nem tudja megkerdezni, nincsenek ra szavai...stb, ez felelemmel tölti el, amit hordozgat magaban.
Amit tehetsz, szerintem: tevenezes lecsökkent vagy befejez, sokat beszelgetni vele, hogy olyan szavakat tanuljon, amiböl majd mielöbb ki tudja fejezni, amit erez, es persze ennek feltetele meg a bizalmas-szeretet-viszony, mindig erezze, hogy rad szamithat. Rendszeres napi ritmustol is vedve erzik magukat a gyerekek, lehet az esti fürdö utan simogato jellegü masszazs (fontos: 22-25 fokban), ha idö van ra, majd kellemes nyugtato zene, tehat az utolso ora lefekves elött mar elökeszitsen az alvasra. (Tudom, hogy ezt nem egyszerü, nalunk is minden estefele torlodik...) Olvastam, hogy az ujszülötteknek hianyzik az allando, monoton moraj, amit az anyamehben megszoktak, es nalunk az elektromos legnedvesitö moraja mintha segitene az elalvasban, most telen szinte minden ejjel bekapcsolom, direkt emiatt ejjel.
Az is lehet, hogy hol ez, hol az okozza az alvasproblemat, pl. a növekedesi hullam. Nalunk ez is eszrevehetö. Nalunk összesegeben nyugodtabbak a hetköznapok, es masak a csaladi ünnepek, amikor a rokonsaggal talalkozik.
Alvasparalizisre is rakereshetsz, en ilyemire gondolok, amikor haton alszik es megmerevedik a teste (kerdes, ez valoban ez-e?, nem vagyok szakertö), ilyenkor oldalra forditom, sajnos mereven ellenall es nehezen ebreszthetö. Az alvasparalizis is normalis, ha ritkan fordul elö (szinte mindenki alelte mar!!), es ez is az idegrendszer fejletlensegevel függ össze. Ja, es azt vettem eszre, ez is, es minden, ami az idegrendszer fejletlensegevel függ össze, "rejtelyes" meg a tudomany sem tudja teljesen megmagyarazni...Ahogy nagy a talalgatas a kisgyerek-ujszülött tema egyes temaiban is.
Meg egy fontos dolog: Barkinek elmondod a problemadat, beleertve a szakertöket, szakkönyveket is, ha az altala tanacsoltak nem oldjak meg a problemadat, akkor szerinte "benned van a hiba", valami nyugtalanit, keresd meg, mi, es ezt erzi a gyereked is - ezt mondjak. (Azt nagyon ritkan hallod, hogy akkor "nem tudom"!!) Na, ha ezt elhiszed, akkor maris van egy dolog, ami nyugtalanit, mert tehetetlennek erzed magadat, nem tudod, min kene valtoztatni es föleg: hogyan! Es akkor mar valoban van is valami, ami nyugtalanit! Erre azert hivtam fel a figyelmedet, mert ezt többször megeltem az elmult evekben, mig idaig jutottam. Az tette ki a pontot a vegere, hogy egy termeszetgyogyasszal beszelgettem erröl, aki erre felhivta a figyelemet. Es meg hozzatette, hogy teljesen egyeni minden embernek az alvasritmusa. Van, aki melyebben/többet alszik, es aki felületesebben...stb. (Esetleg a csaladban körülnezni, van-e, aki szinten rosszul alszik.) Ekkor kezdtem el magamat megfigyelni, mert azt eddig is tudtam, hogy orakig tart, mig elalszom es nagyon felületesen alszom, es valoban, vannak ejszakak, amit ugy elek meg, mintha nem is aludnek(!)... Ez van. Alvajaro is voltam kiskoromban, ahogy a nagymamam is...
Mindez tudomasom, velemenyem, eddigi ismereteim szerint ertendö. Hosszu lett, remelem, talalsz benne neked segitö dolgokat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!