Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Megoldás lenne e ha meghívnánk...

Megoldás lenne e ha meghívnánk otthonunkba a kisfiam óvónénijeit, hogy megbeszéljük az örökbefogadással kapcsolatos problémát?

Figyelt kérdés
A nevelési tanácsadóba irányítottak az oviból a kisfiammal,mert túlzottan elevennek találták.A pszichológus azt mondta,hogy komoly problémát nem lát a kisfiún,be is hívta az óvónéniket,hogy elmondja mire jutott és hogy mit javasol hogyan probálják a kisfiam mozgásigényét kielégíteni.Az óvónénik számára ekkor vált nyílvánvalóvá,hogy örökbefogadott kisgyerekről van szó,valamiket azért hallottak rólunk,nevelőszülőnek hittek bennünket,ekkor nehezményezték a pszichológusnak,hogy hiszen ők nem is ismerik a családunkat és nem is tudták,hogy a kisfiú örökbefogadott lenne,azt mondták,hogy ez azért számítana,mert nem tudják hogyan beszélhetnek a csoportban a terhességről,tud e egyáltalán a kisfiú arról,hogy őt örökbefogadtuk.Természetesen tud róla,a korosztályának megfelelően elmondtuk neki.Az oviban mikor a nevelési tanácsadóba irányítottak bennünket kértek születési zárójelentést azon is volt rá utalás "3. gondozatlan terhességből született,az anya le kíván mondani a gyermekről" ,tehát nem titkoltuk.Azt mondta a pszichológus,hogy elvárható lett volna,hogy leüljünk én és a férjem még a kezdetekben az óvónénikkel,hogy elmondjuk,hogy ő örökbefogadott gyerek,mi nem akartuk ezt túlhangsúlyozni.
2011. márc. 6. 19:02
1 2 3
 11/21 anonim ***** válasza:
100%

én még csak 24 éves vagyok, 11 hónapos a kisfiam. Egyedülálló anya vagyok, tehát messze vagyunk az óvodától, de félek, hogy ha addigra sem változik a helyzet, akkor csúfolni fogják emiatt a kisfiamat. Tehát, azt nem értem, hogy mit számít az óvónő gyermekhez való viszonyában, hogy örökbefogadott???

Máshogy fog vele bánni, kivételezni fog? Keményebb lesz? Az hiányzik, hogy a csoporttársai megtudják a kisfiatoknak, és elkezdjék ezzel csúfolni. Sajnos a gyerekek kegyetlenek. Meg egyáltalán, azt hiszi az óvónő, hogy azért "elevenebb" mert nem te szülted meg? Már bocs, hülyeség!!! Nem kellene mentegetőznöd, nem hívnám meg őket, hogy is ne!!!!! Ha akar valamit tudni, kérdezzen, de csak olyanra válaszolnék, amihez köze van, mert sajnos olyanba is bele akarják sokszor ütni az orrukat, amibe nem kellene. Ha meg nem fogják fel, vagy nem tetszik nekik, és rosszabbodik a helyzet, akkor elvinném máshová!!

2011. márc. 6. 21:25
 12/21 A kérdező kommentje:

Azért számít szerintük,hogy a kisfiúnak nehogy gond legyen,ha beszélnek a terhességről ,nehogy rosszat mondjanak,hogy fel tudjanak készülni ha a kisfiú egy csoportfoglalkozás alkalmával azt mondaná a többiek előtt nagy büszkén,hogy én egy másik néni pocakjában voltam ám.

Az elevensége a pszichológus szerint összefügg azzal,hogy a magzati léte alatt sok mindent már érzékel egy pici és rá nem vigyáztak úgy,állítólag nem tudja megfogalmazni,de ő valahol mélyen érzi,hogy ő nem kellett.

Szomorú vagyok,hogy megkérdőjelezték azt is,hogy szellemileg épp e,a pszichológus csinált iq tesztet és azt mondta teljesen jó lett az eredmény a korosztályának megfelelő,átlagos,védte az óvónéniket,hogy ők nem rosszból kérték az iq tesztet és biztosan nem is ismerik a kisfiút jól ha ilyesmire kíváncsiak voltak,de akkoris nagyon rosszul esett.

Annyira nyomasztó,hogy oda kell járnunk és mintha mi sem történt volna...

2011. márc. 6. 21:52
 13/21 anonim ***** válasza:
82%

Csak beleolvasgattam a válaszokba, de nekem nagyon furcsa válaszok vannak.

A gyerekem heti 5 nap, reggel 8-tól, délután 4-ig az óvónőkkel van. Ők vigyáznak rá, nekik szólhat, mikor problémája van, tulajdonképpen helyettem anyjuk, ők adnak neki enni, inni, ők kísérik vécére, öltöztetik. Teljesen természetes, hogy leültem velük megbeszélni a gyerekemmel kapcsolatos dolgokat, például elképzelhetetlen ez, hogy nevelési tanácsadóba kéne mennünk, hiszen megbeszélem velük napi szinten mi történt. Tehát nekem nagyon furcsa, hogy ennyire hiányzik a kommunikáció közted és azok közt, akikre rábízod a gyereked. És nem beszélitek meg előre, mi várható a gyerek viselkedésében (nem feltétlenül azért mert örökbefogadott). És pszichológus mondja el az óvó néniknek mire jutott? Nem te beszéled meg velük? Nyilván a pszichológusnak is ez ütött szöget a fejébe, hogy így rábízod valakire a gyerekedet?

Ja és egyébként én nem bíznám soha olyanra a gyerekemet 1 órára sem, nemhogy élete nagy részére, akikről úgy vélekedem, hogy annyit nem érdemelnek meg, hogy leüljek velük beszélni. És azt mondom, nahát ehhez meg aztán mi köze?

2011. márc. 6. 22:09
 14/21 A kérdező kommentje:

Utolsónak:

Ha egy kisgyereknél jeleket látnak arra,hogy később iskolás korában probléma lesz a figyelmével akkor vizsgálatra elküldik egy szakértő pszichológushoz,az óvónénit is behívják a folyamat elején,hogy meséljen mi a gond az adott gyermekkel az óvódai életben,gondolom az óvónénik hiperaktivitást gyanítottak és ezért küldtek bennünket oda,hogy ha ez fenáll akkor kaphassa meg a pici a szükséges fejlesztéseket.

MIkor mentünk a kisfiúnkért mijden nap megvolt a kommunikáció,hogy történt e valami említésre méltó,mindig azt felelték,hogy "Nem volt semmi gond" ,ezért meglepetésszerűen ért bennünket mikor mégis kitelefonált a vezető óvónéni,hogy a férjemmel együtt meg kell jelennünk a nevelési tanácsadó pszichológusánál egy beszélgetésremolyanokat kérdeztek,hogy milyen kisbaba volt,hogy sokat sírt e,mozgásfejlődés,beszéd,szobatisztaság.

2011. márc. 6. 22:17
 15/21 A kérdező kommentje:
Még mindig az utolsónak,azért mert te napi szinten beszélsz a gyerekedről az óvónénivel,ha észlelnek valamit a gyereken,ha gyanújuk van,hogy hiperaktív,vagy figyelemzavaros esetleg,akkor be fogják utalni a nevelési tanácsadóba ahol megvizsgálják a picit,mert jót akarnak és kötelességük,ez nem azon múlik,hogy jó e a kapcsolat az anyuka és az óvónénik között,ez a kisgyerek érdeke.
2011. márc. 6. 22:25
 16/21 anonim ***** válasza:

megértem azt aki megvédte az óvónőket, de gyanítom, hoy ez a Ti ovitokra jellemző. sajnos én is inkább azt tapasztalom, amit a kérdező is érez. egyik nap "nem volt semmi gond", másik nap hopp családsegítő, pszichologus, turkálás, nagyot nézést, jééé ezt mit nem is tudtuk, hát hogy van ez? az óvónő tudhatta volna, hogy örökbefogadott a kisfiú. bizonyos, hogy beiratkozáskor, védőnőkön keresztül erről tudomást kellett szereznie. kellett. a magam részéről úgy gondolom, hogy nem az anyukának kell ezt az óvónőknek elmondania. éppen azért, mert intim és nem kellene jelentőségének lennie az óvódában.

nem tudom, hogy ha az óvónő egyik nap semmilyen problémát nem jelez, másik nap meg családsegítőt hív, továbbá adja a hülyét, hogy nem is tudták, hogy örökbefogadott, akkor mi kell gondoljak. hogy jóindulatú, hogy figyelmes?

szerintem ez vegytiszta fontoskodás és strigulagyártás az óvóda részéről. SNI-s gyerekekért több pénzt kap az óvóda.

ha komolyan venném, hogy be kell számolni az óvónőnek arról, hogy milyen családból származik a gyerek, akkor milyen mélységig kell megtenni azt?

ha a kukiját huzogatja, akkor majd menjek családsegítőbe, ahol kiderül, hogy meghalt a testvére és ezen nyammognak az óvónénik, hogy ezt miért nem mondtam.

nem hiszem, hogy ez helytálló lenne.

A kérdezővel értek egyet, nincs jelentősége, hogy örökbefogadott gyerek, az ő gyerekük, aki egy kicsit többet szeret futkározni. gyanítom, hogy jópár hétig a fél falu, község ezen fog pletykálni. így is csodálkozom a kérdező higgadt hozzáállásán.

2011. márc. 6. 22:59
 17/21 A kérdező kommentje:

22:59-esnek:

Nem családsegítőbe küldtek,hanem nevelési tanácsadóba,a nevelési tanácsadóban foglalkoznak például tanulási képességek vizsgálatával,az óvónénik azért irányítottak oda minket,hogy ilyen oldalról vizsgálják meg a kisfiút (nincs e nála hiperaktivitás,figyelemzavar ,mert olyan jellemvonásokat fedeztek fel nála ).Ha túl későn kezdik meg egy ilyen kisgyerek fejlesztését,akkor már nem olyan hatékony.

A családot is muszáj komplexen kikérdezni,hogy a szülők személyisége milyen,milyenek a nevelési elveik.

Tehát segíteniakarás a cél,nem turkálódnivágyás,gyanusítgatás.

Viszont az,hogy miért nevezte meg fő problémának a pszichológus,hogy az óvónőket nem tájékoztattuk az örökbefogadásról az már nem volt szimpatikus,hogy ebbe látják a problémát,hogy megközelíthetetlenek és titkolozóak vagyunk.MI magunk is láttjuk a kisfiúnkon ,hogy itthon is eleven ,ezért is kérdeztünk rá minden nap,hogy mi történt vele aznap,mindig azt mondták,hogy rendben volt minden.

2011. márc. 7. 08:31
 18/21 anonim ***** válasza:

Félre értetted, nem védem az óvónéniket, mert nincs miért. Én a mi példánkat írtam, hogyan kéne működnie szerintem egy jó óvónő-szülő kapcsolatnak. Milyen egy szerintem jó óvónő, akiben megbízik a szülő, hogy nem kiváncsiskodik, nem avatkozik olyan dolgokba, amihez nincs köze. Nyilván a történetben említett óvónéniknek nem ilyenek.

Kérdezőnek:

Teljesen korrekt szülő-óvónéni kapcsolatban, ahol működik a kommunikáció és megbeszélnek egymással mindent a felek és együttműködnek a gyerek érdekében, elképzelhetetlennek tartom ezt.

Hogy volt, reggel beadtad a gyerekedet, mosolyogva tisztáztátok a napi rutint,rendben van anyuka minden és aztán a vezető óvónő telefonon szól, hogy jelenjetek meg itt és itt vizsgálatra, hogy ép e a gyereked. És korábban soha nem jelezték az óvónők, hogy probléma van és azt vizsgáltatták szellemi fogyatékos e a gyereked? És soha nem kérdezték, hívattak be egy beszélgetésre, ők ezeket a problémákat látják ti otthon mit tapasztaltok, mi lehet az oka, mi a megoldás? Mert ez a kommunikáció, amiről beszélek. Nálunk volt probléma a fiammal, mert beteg lett, és nehéz volt nekünk is feldolgozni, de bementem őszintén elmondtam, milyen lelki állapotban van a család és a gyerek. És figyelembe vették maximálisan,nem tanácsolták el az oviból (holott megtehették volna), nem küldtek nevelési tanácsadóba, pszichológushoz (holott megtehették volna). Viszont megadták a mobilszámukat és azt mondták, akár éjjel kettőkor is hívjam őket, ha úgy érzem szükséges. És hívtam is, na nem éjjel kettőkor, de este nyolckor igen.- így értettem a napi kommunikációt.

Elképzelhetetlennek tartom, hogy egy pszichológusnál derüljön ki, nem tudnak semmit a gyerekről, még azt sem szellemileg ép. Szerintem legalább annyit tudnak a gyerekemről mint én. Minden rezdülését ismerik. És van 29 gyerek a csoportban. és mindenkiről tudnak. Mert hallom a folyóson mikor más szülőkkel beszélgetnek.

Nálunk egyébként ki kellett töltenünk (önkéntesen) egy űrlapot beiratkozáskor (mind ezekről a kérdésekről, amiért ti pszichológushoz mentetek), és aki problémát jelzett ott, azzal személyesen elbeszélgettek az óvónők. És pont ezért nem küldenek senkit ilyen módon pszichológushoz, hiszen tisztában vannak a körülményekkel.

Valami itt nagyon nincs rendben, biztos, hogy a nem ti hibátokból, sőt... Én nem vinném a gyerekemet ilyen helyre, ahol annyira sem becsülnek, hogy személyesen az óvó néni közöljön egy ilyet. Pszichológus kelljen a beszélgetéshez. Ahol jószerivel annyira sem ismerik a gyerekedet, hogy IQ tesztet irassanak egy nevelési tanácsadóban.

2011. márc. 7. 12:29
 19/21 A kérdező kommentje:

Gondolom nagyon csínján kell bánjanak az eféle közlésekkel,mert az óvónéni még véletlenűl sem diagnosztizálhat.

MIkor jött a telefon,hogy menjünk,akkor persze másnap rákérdeztem bent az oviban,hogy mi is a gond,de nagyon bizonytalan és sejtelmes válaszokat adtak "mi már nem bírunk nála eredményt elérni".

Hát olyannyira elment a kedvem már ettől az ovitól...:-(

2011. márc. 7. 13:01
 20/21 anonim ***** válasza:

Nézd oké nem diagnosztizálhat, de azért közölhette volna, Nézze én úgy látom gond van a gyerekkel, vigyék el a nevelési tanácsadóba. Csináltasson egy IQ tesztet, hátha szellemileg nem ép. Vagy mondjuk már előbb, anyuka mégis jobban ismeri a gyerekét, mivel tudnánk eredményt elérni nála, ezt és ezt akarjuk. Vagy anyuka, otthon megcsinálja ezt a kisgyerek? Ön el tud nála érni ezt és ezt?

Egyáltalán tudod, miben nem tudnak eredményt elérni nála,megmondták? (Nálunk most jött egy kisgyerek az oviban, tudom, mert hallottam, azzal kínlódnak rávegyék a gyereket a kézmosásra. Van egy másik, aki nem hajlandó beszélni, de a szülőket kérdezték,ők hogy látják és hagyják egyelőre, mert a gyerekekkel beszél a kislány)Tehát nem áll be a sorba, nem mos kezet, nem eszik, nem rajzol, nem tud ollóval vágni? Mert semmit nem írtál, lehet szándékosan, de mintha azt sem tudnád, mi az amiben nem tudnak eredményt elérni, és nem is próbálkoznának,hogy esetleg közösen kitaláljatok egy stratégiát.

Nézd én bárhogyan gondolkodom, ez nem az az ovi és nem azok az óvónénik akiket megfelelőnek tartanék egy gyerek nevelésére.

És most komolyan, de ha a gyereked szellemileg nem ép, alacsony IQ-jú egyén, nem hiszem, hogy felállna amikor a terhességről beszélgetnek (egyáltalán beszélgetnek ovisokkal a terhességről, örökbefogadásról stb- milyen foglalkozás keretében? Óvódai felvilágosító program? Lehet akkor nekem is el kell beszélgetnem a gyerekkel, nehogy felálljon, hogy ő császáros és nem alul (hogy tanítják ezt ovisoknak?)bújt ki, hanem a hasamat felvágták és kivették és összezavarja az óvónéniket)

Tehát számomra ez a része is gázos, mert azt érteném, jó lenne tudni, hogy örökbefogadott gyerek, mert a viselkedésében ez tükrözödhet, de hogy azért, mert feláll az ovis felvilágosító óra közepén, hogy ő nem az anyukája hasában volt és erre a képzett pedagógusok se köpni se nyelni nem tudnak, és zavarukban be kell fejezniük a felvilágosítást. Na ne már.

2011. márc. 7. 13:19
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!