Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Mi van, ha nappalra visszaadom...

Mi van, ha nappalra visszaadom rá a pelenkát 3 hónap után? 3 hónap múlva lesz 3 éves.

Figyelt kérdés

2 és fél éves korára, azaz szeptemberre szobatisztává nyilvánítottuk a fiam, bár a szó szoros értelmében ez nem igaz (szobatiszta elvileg az a gyerek, aki SZÓL ha wc-re kell menni, vagy kimegy magától és sosincs bepisilés, bekakilás). Kb óránként rákérdezve illetve ráültetve a wc-re egyáltalán semmi baleset nem fordult elő pisinél, kakinál pedig magától szólt minden alkalommal. Éjszaka soha semmi baleset nem volt. Tehát szeptember közepén láttunk pelenkát utoljára. Október, november így telt.

Ez a hónap egy katasztrófa (illetve az előző, mert már január van :)) december eleje-közepe óta először csak kb hetente egy-két alkalommal fordult elő, hogy bepisilt, és legelőször csak a nagymamánál. Betudtam ezeket annak, hogy biztos elméjülten játszik. De azóta sokszor volt ilyen, és itthon is egyre többször, mindig nappal. Akkor kezdtem meglepődni inkább, mikor a kaki eleje, vagy az egész becsúszott a bugyiba.

Most tartunk ott, hogy ma pl 3x kakilt be (egyszer délelőtt, egy picit, pisivel együtt, rajzfilmnézés közben, kétszer meg egymás után estefelé, és mindkétszer szólt, hogy kakilni kell, de láttam, hogy nyomja közben) és 2x bepisilt, vagyis kb 3x végezte rendesen el a dolgát a wc-be. Elfogyott a ruhája (a szennyesben vagy fertőtlenítőben hevernek) és az összes bugyija gyakrolatilag szakadtra van sikálva a kakifoltok miatt, és elfogyott a türelmem is...

Este fürdés után ráadtam egy pelust, mert pizsamát másikat végleg nem tudok keríteni holnapig, szóltunk neki, hogy menjünk wc-re ha kell, levesszük a pelust akkor. Nem szólt, alvás előtt levettem róla és volt benne pisi. Alváshoz nem adtam rá, elvégre szerencsére éjjel szobatiszta maradt, majd meglátjuk reggel mi lesz.

Nagyon visszavetem a fejlődésben ha újra pelusozunk, és kezdem vele elölről az egész wcre szokás-témát?

Egyébként az okokat szerintem tudom, sok a stressz mostanában, ez egy összetett probléma és nyilván igyekszem neki kiegyensúlyozott életet biztosítani, de tudom, hogy látja rajtam, hogy nincs minden rendben. Nem hibáztatom amiért visszaesett, már ha ez az és nem inkább az eddigi "szobatisztaság" volt csak kezdeti lelkesülés és valójában még nem érett meg rá...szóval nem vagyok dühös, vagy csalódott, azt is tudom hogy nem pelenkában megy majd az iskolába, de szeretnék helyesen dönteni, ahogy neki a legjobb. Kíváncsi vagyok a véleményetekre, vajon ártok-e vagy használok hosszútávon neki, ha megint pelenkázunk??

2011. jan. 1. 21:57
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:

Szia+

"Elfogyott a ruhája (a szennyesben vagy fertőtlenítőben hevernek) és az összes bugyija gyakrolatilag szakadtra van sikálva a kakifoltok miatt, és elfogyott a türelmem is..."

Bocs, hog idézelek, csak ez az egyetlen mondat bökte meg a szemem, ami felér az összes mondat inverzével.

Amiről írsz, az nem példátlan eset.

A szobatisztaság elérése komoly fizikai-lelki dolog végeredménye. Elsősorban fizikai, de lelki is.

Nagy nyomás lehet a gyerkőcön, ha látja hogy anyu idegesen sikálja már 5szörre is a kakis bugyit és egyre inkább nem tetszik neki a dolog...

Mi a teendő? Nyugi , először is, egy egészséges -normál fejlődésű gyerekből nem lesz pelenkás felnőtt:)

De ha kell, akkor igen is adj rá pelenkát. (Nem szégyen vagy kudarc neked sem!!)

Ne éreztesd vele, hogy ő nem "nagyfiú". Dicsérd meg ha napközben jelzi a késztetését, a további dolgokat meg intézd el azzal, hogy

"hopp, ez beszaladt, no nem baj" és kezeld úgy, minta semmiféle gondot nem okozna a helyzet.

Hamarosan megérik a szobatisztaságra, de addig is nyugalom!!:)

2011. jan. 1. 22:08
 2/11 A kérdező kommentje:

köszi :)

neeem, nem látott engem kakit sikálni dühösen :) csak érted, azért egész nap azt lesni, hogy na mikor csúszik be valami, és akkor le a ruha, be a lavórba, kaki fenékről lemos, új ruha...erre értem, hogy nincs hozzá türelmem így, nem is akarom percenként kérdezni, hogy nem kell-e wc-zni mert biztos idegesítené :) emiatt érzem úgy, hogy jó akkor pelus, de ha valakinek ezzel kapcsolatban negatív tapasztalata van, és leírja miért nem tartja jó ötletnek, megfontolom.

Tudom, hogy sokan lehetnek az én cipőmben, csak az a baj hogy inkább olyan esetekről hallok, hogy van még pelus, csak már néha nincs és mondjuk 1-2 hét után dönt úgy az anyuka-apuka, hogy visszaadja rá és nem hónapok múltán :(

Nekem nem ez a kudarc, hanem sajnos az egyéb problémáink, amik nem ide tartoznak, és igyekszem ezeket kizárni az Ő életéből..

2011. jan. 1. 22:16
 3/11 anonim ***** válasza:

Szóval még érthetőbben: pelenkázd nyugodtan és ez ne legyen neked sem rossz "élmény" , sem a gyereknek.

Soknál előjön ez a pisi-kaki fennakadás, saját rokonságomból is tudok példát hozni.

Anyuka csemetéje már 2,5 évesen szobatiszta lett. Pisi-kaki jelzése rendesen, taps, üvdrivalgás a szülők részéről minden egyes "akciónál". Aztán rá kb. 2 hónapra a gyerkőc megmakacsolta magát, minden ment a gatyóba.

Anyuka lazán kezelte, mondta oké, akkor ez van, elő a pelenkával. Akarta ő a biliztetést , de gyerkőc sírva fakadt még a látványtól is. Aztán eltelt egy kis idő, és a gyerkőc egy nap lehúzta a pelenkáját saját kezűleg és véglegesen letette a voksát a bilizés mellett :)

Szóval létező dolog, és jó anya vagy ettől még....:)

2011. jan. 1. 22:16
 4/11 anonim ***** válasza:
Olvasom közben a kommented. Jó, jó nem látja, de mit gondolsz nem érzi ha téged "bánt" ez a dolog?:) Meg a problémákat hiába próbálod kizárni, ezek a kis manók olyan radarral rendelkeznek hozzá...De ez a kevesebbik része. Ez egy megtorpanás, sok minden okozhatja (A leírtak mellett is), de tulképp nem "egyedi" , mint írtam is!:)
2011. jan. 1. 22:21
 5/11 A kérdező kommentje:
úgy örülök, hogy Te is fent vagy még pont most és válaszoltál :)
2011. jan. 1. 22:30
 6/11 anonim ***** válasza:
Megírom őszintén, nagyon örülök, hogy írhattam, mert valahogy azt érzem, hogy nagyon vártál egy megnyugtató válaszra! Mindig jó érzés, ha segíthetek másoknak, mert tudom anyaként (nőként) mennyi mindenen megyünk át! (pozitív és negatív értelemben is...)
2011. jan. 1. 22:34
 7/11 anonim ***** válasza:
Egy hároméves, aki hónapok óta elvan pelus nélkül, nem azért kakil/pisil be, mert te mérgesen sikálod a bugyiját, vagy mert érzi rajtad, hogy bànt...ez marhaság. Az egyéb negativ tényezők, amitől te folyton fusztrált vagy, pl apával való folyamatos viták, válás, na ettől lehet visszaesni. Szerintem beszéld ki vele a témát. Vele már lehet. Kérdezd meg, miért nem szól ugy, mint régen. Igen is elmondhatod neki, hogy szomorú vagy, amiért bekakil, mert eddig nem tette. Ahogy ő kinyilványitja a nemtetszését sok mindenért, nekünk ugyanugy jogunk van a tudtára adni. Ettől még nem lesz szorulásos idegbeteg. Szóval tárgyald ki vele a dolgot, kérdezd meg, mi bántja. Sokat szeretgesd, játszatok, legyetek együtt. Ha nyugalom lesz megint, vissza fog térni a régi mederbe. Én vissza nem lépnék, pelust nem adnék vissza. 2 éves szobatiszta a fiam. 2 hónapig gatyába kakilt, de megoldódott. Persze, durva, hogy ennyit bepisil, de az okot szüntetsd meg, és ne a tünetet kezeld azzal, hogy bepelusozod.
2011. jan. 1. 22:40
 8/11 anonim ***** válasza:

"Persze, durva, hogy ennyit bepisil, de az okot szüntesd meg, és ne a tünetet kezeld azzal, hogy bepelusozod."

Kedves hsz! Sok mindenben jót írsz, de ugye azt Te sem gondold komolyan, hogy egy ekkora gyerek mintegy "kommunikatív" partner el fogja mondani, hogy "igen, azért kakilok be meg pisilek be, mert...". Én nem azt írtam, hogy azért pisil be meg kakil be, mert az anyukáján látja a feszültséget, hanem nehezebb visszaszoknia a biliztetésre, mert valahol érzi hogy az anyukájának ez "meglepő fordulat". És igen megérzi. Ahogy a válást , veszekedéseket , rossz légkört is. Sőt még anyu fogfájását is. (ezt saját példámból is tudom).

A pelus adását pedig azért javasoltam, mert pisis-kakis ruhákat nem egyszerű napi rendszerességgel mosni, azért nem mumus a pelus, legalább estére. Az ok pedig nem egy betegség, mert sok gyereknél előjön Így nem kell megszüntetni ,mert nincs is mit. Ez egy átmeneti állapot.

2011. jan. 1. 22:54
 9/11 anonim ***** válasza:
Ahogy te is írod, ez átmeneti állapot, ezért is felesleges azzal is terhelni, hogy az eddig ügyesen szobatiszta gyereket ujra bepelenkázzák. Beszélni kell vele. Hátha elmondja, mi bántja. Láttam én már értelmes, kommunikativ 3 évest. Az én fiamnál nincs érzékenyebb radarú gyerek a földön, ugyhogy pontosan tudom, hogy minden rezdülésünkre reagálnak, de ettől még kimutatom, ha vmi nem tetszik, ahogy ő is. Ha a kérdező meg tudná stüntetni a feszültsége forrását, mint kiváltó okot, nem lenne szükség a visszalépésre, a pelenkázásra. Aki hónapokig elvan nélküle, az megérett a szobatisztaságra, az biztos.
2011. jan. 1. 23:09
 10/11 anonim ***** válasza:

Szóval röviden:

Kedves Kérdező!

Beszélgess vele nyugodtan, meg kérdezgesd- ha ez beválik, csak azért az legyen előtted hogy maga a folyamat nem 2 lépésből áll, hogy "hopp! szobatiszta lett a gyerek". Lélektanilag a dolog úgy fest, hogy érdekli a gyerkőcöket a kaki/pisi látványa, a "teljesítmény öröme" de sok megijed ettől pár hónap múlva. Aztán kell egy bizonyos idő, míg felülkerekedik megint a kíváncsiság, és rájön hogy ezt ő irányítja, megy neki. (Tudatosul) És ez így van, akkor is kiegyensúlyozott a légkör, akkor is ha nem.

A pelenka újbóli használata meg nem okoz "visszaesést"- szerintem- csak ad egy nyugalmat a gyerkőcnek meg az anyunak is. (miért legyen mellesleg a maga ellensége 4-5 ruha mosásával/nap?)

2011. jan. 1. 23:13
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!