20 hónapos, és még nem mond egy szót sem?
Tanácstalan vagyok, hogy rendben fejlődik-e a kisfiam. Mutogatással nagyon ügyesen kifejezi magát, és sokat gajdol babanyelven. Érti amit mondunk neki, tehát a hallásával valószínű nincs gond. Mit csinál 20-21 hónapos gyermeketek? Mivel játszik?
Ez azért is érdekelne, mert ha az én gyerkőcöm is hasonlókat tud, talán nem lennék annyira megijedve.

9:39-es vagyok:
Ez így igaz,hogy semmit nem jelent,hogy mennyit beszélnek a gyerekek ennyi idősen.3 éves korukra nagyjából minden gyerek ugyanazt tudja.Csak mi vagyunk türelmetlenek.:-)
Az én fiam is mondókázik,és mondja a nevét,de eszembe nem jutna hasonlítgatni másokhoz,mert a másik gyerek meg lehet,hogy másban jobb.Örüljünk annak amit tudnak a gyerekeink.:-)
Ja,és mindenkinek nagyon boldog új évet kívánok ezúton is!

Én már "rákényszeríteném" hogy azért az alapvető dolgokat mondogassa. Az nem elég hogy a passzív szókincse nagy. Tudnia kéne szerintem enni-inni-álmos legalább ennyit kérni.
Mi minden nap nézegetünk mesekönyvet, már 3 hónapos korától. Mindig mutogatjuk neki az állatokat, tárgyakat, ruhákat, mindent amivel kapcsolatba kerülünk. Kép-hang kombináció nagyon jó, mi kártyákat gyártottunk otthon. Szépen beszél mondatokban.
A babagajdolást én már nem nagyon "tűröm" el. Persze mikor játszik a babájával (kislányom van) akkor mondja neki veszettül, de az más :)
Például mikor azt akarja, hogy nyissam ki a kockás dobozát akkor ha mutogat nem figyelek rá. Amikor toporzékol megkérdezem tőle, hogy mit szeretne. Jé rögtön tudja :) "Nyit épít kérem."
Másik példa...rossz idő volt (minuszok, zuhogó hó és erős szél) nem voltunk kinn. Másnap már jobb idő volt, legalábbis szél nem volt. Ment az ajtóhoz és ütögette. Megkérdeztem mit szeretne. "Baba sapka ajtó téta". Sétálni akart menni. Ki is vittem...de mutogatással nálam már nem megy semmire.
Na tessék...nem kell erőszakosan, de meg kell vele értetni, hogy csak szóból ért az ember, mert ha közösségbe kerül akkor ott a dajka ugyan nem fogja megérteni a mutogatást, hisz nem ismeri az adott gyerek adott jelrendszerét.
Már most szereti a könyveket, imádja a mesélést, sokat beszél. 18 hónapos kisördög csajszi anyuja

Az én lánykám 25 hónapos, és csak kb 1-2 honapja mond értelmes szavakat, néha már szópárban :) De azért nem mondatokat. És rengeteget halandzsázik. És közben nevet nagyokat, hadonászik. És persze mindenki ugy reagálja le, hogy "Igen? nahát?"
Probáltuk nem megérteni, hogy mondja értelmesen mit akar, de akkor hiszti van. Én értem mikor mit akar :) Jövő honaptol meg kezdjük a bölcsit, aztán hátha ott javul a helyzet. Már alig várom, hogy mindent értsek abbol, amit egész nap "mond".
Különben nagyon sok könyve van, állandoan nézegeti őket, rajzol, énekelünk. Mondokákat nem tud, de ha akarja hogy énekeljek valamit, akkor mondja, hogy Boci-boci (boci-boci tarka, stb), vagy Inta-painta, csip-csip (csip-csip-csoka stb). 5-ig elszámol egyedül, ugy sikerült, hogy számolja hány kanál tápszert teszek a vizbe. Szineket a ruháján gyakoroljuk (most minden sága vagy lila).

Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!