18 hónapos lányom kb 10-15 szót használ. Nem nagyon kevés ez?

Keresztlányom kb 5 szót mond.
Sokáig cumis volt és nem volt hajlandó beszélni.Ezt az ötöt is azóta tanulta mióta nincs cumi.Ne aggódj gyorsan tanul.Beszél hozzá sokat, verset mond énekelj, ami felkelti az érdeklődését.

a beszédfejlődés nagyon gyerekfüggő. Szerintem a lányod még semmiről nincs elkésve. sok gyerek még ennyit se tud másfél évesen.
(szerencsére nekem nem volt ilyen gondom: a lányom 18 hósan már több tagmondatos mondatokat használt, a fiam most 13 hós és kb 30 szava van + hangutánzás)
azzal tudod ösztönözni, hogy mostantól te és a közvetlen környezete "nem érti meg" amit eddig elmutogatott/aktivitizett. kényszerítsétek rá, hogy mondja ki, legalábbis mondjon valamit, hogy mit is akar éppen. nagyon macera, de ha rákényszerül, meg fogja értetni magát, hidd el.

:-) köszi
hidd el, hamarabb eljön az az idő, semmint gondolnád, amikor majd azt fogod várni hogy bár befogná egy pár percre a lepénylesőjét... ;-)
Amúgy meg tényleg gyerekfüggő. Az enyémek ebben jók, másban meg kevésbé. Minden babának megvan az erőssége. Majd fog a tied is szövegelni reggeltől estig, de elhiszem, hogy nagyon várod. Nagy könnyebbség, hogy pontosan el tudja mondani hogy mit akar, minek örül, mi bántja stb. De tartom magam ahhoz, hogy még nincs elkésve a lányod egyáltalán. Nyugi. Majd megindul neki is

Az én 18 hónapos kisfiam még ennyit sem, de örülnék, ha már legalább ennyit mondana....
átérzem, amit érzel és már én is alig várom, h dumáljon :)))) persze nem siettetem, de legbelül nagyon bánt

Ne csináld, hogy nem érted meg!
Mondd el helyette, amit tőle várnál (vegyél fel, add ide, meg bármi, amit a gesztusaiból megértesz)hátha utánoz, de ha nem, nem. És persze kommentáld hangosan amit csinálsz, ha együtt vagytok. " kinyitom a csapot. Folyik a víz. Hű, de jó meleg.. " és így tovább, minél dallamosabban, mindig azt, ami éppen történik.
Figyeld meg, mennyire érti amit mondasz neki.(Dugd be a lábad, hozd a macit, amire éppen szükség van) Ebben általában előbbre tartanak a gyerekek, mint a beszédben. Ha megteszi, amire kéred, az is egyfajta párbeszéd, előbb utóbb beszélgetés is lesz belőle.

Az én 23 hónapos kisfiam sem beszél még. Szótagokat mond, mindent megért amit mondok neki és folyamatosan dumál a maga nyelvén.
Én nem siettetem és nem vagyok cseppet sem elkeseredve. Minden gyerkőc más ütemben fejlődik. Ki ebben jobb, ki abban. Én 2,5 évesen kezdtem el beszélni.
Nézd a szépségét! Majd 15 év múlva visszasírod, hogy milyen jó lenne, hogyha még olyan kis " magatehetetlen " csöppség lenne.....
Nekem már most furcsa visszanézni a kiskori felvételeket róla, mikor még csak forgolódni tudott. Úgy megy az idő....
:)
Sziasztok!Igen,valahol mindenkinek igaza van.Valójában engem nagyon bánt,hogy sokan olyan furcsa szemekkel néznek rám ha azt mondom még nem beszél a lányom.Átérzem ezt a helyzetét egyik hozzá szólómnak.Olyan mint ha azt hinnék hogy nem foglalkozom eleget a gyerekemmel,némán bámulnánk egymást egész nap.Pedig sokat foglalkozom vele-én legalább is így érzem.De most kezdjek el magyarázkodni.Rosszul esik és tudom, hogy valahol nincs semmiről elkésve.Az tény hogy nagyon jó mozgású kislány,szerintem sok 2-2,5 éves is megirigyelhetné.Különben minden kommentálva van neki napközben és mindent megért és utasításokat is végre hajt.Bonyolultakat is.
Köszönöm a sok biztatást és szép hétvégét nektek!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!