Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » 20 hónapos, és még nem mond...

20 hónapos, és még nem mond egy szót sem?

Figyelt kérdés

Tanácstalan vagyok, hogy rendben fejlődik-e a kisfiam. Mutogatással nagyon ügyesen kifejezi magát, és sokat gajdol babanyelven. Érti amit mondunk neki, tehát a hallásával valószínű nincs gond. Mit csinál 20-21 hónapos gyermeketek? Mivel játszik?

Ez azért is érdekelne, mert ha az én gyerkőcöm is hasonlókat tud, talán nem lennék annyira megijedve.

2010. dec. 29. 19:51
1 2
 1/19 anonim ***** válasza:
100%

Szia!

Gyerkőcöd mutogat-e képeskönyvben állatokat, ha kérdezheted, hogy pl. "melyik a zebra?" " melyik a nyuszi?" stb?

Hivószóra figyel-e? Egyszerű utasításokat ért-e?

Mert ha igen, akkor semmilyen gond nem lesz, egyszerűen csak még élvezi a babanyelvet. Ekkora gyermekek aktív szókincse kevés, de ha csak sejtenéd hogy a passzív hányszorosa.....:)

2010. dec. 29. 19:59
 2/19 anonim ***** válasza:
100%
Szia! Az én kisfiam sem akart beszélni ennyi idősen. Egy szót sem. Most lassan 28 hónapos lesz, és csak pár szót mond (meg a saját nyelvén egész nap beszél), de mondatokban egyáltalán. Kicsit már én is kétségbe vagyok esve, de a bölcsődében is azt mondták hogy semmi gond és a gyermekorvos is.
2010. dec. 29. 20:02
 3/19 anonim ***** válasza:
100%
Az én fiam most 22 hónapos, és ugyanígy voltam ezzel a kérdéssel. Vártam a 20 hónapos nagy áttörést :-), mert állítólag akkor nagyon beindulnak, na most ez be is jött, de inkább 21 hónaposan. Egyszer csak elkezdett mindent utánozni, de olyan szinten, hogy rengeteg szó megvolt minden egyes napon. Még csak durván 1 hónapja kezdte, de én már meg sem tudnám számolni hány szót hallottam tőle, és hány van napi szinten folyamatosan. Annyi, hogy először szótagolva kezdte: pl. torony - to-jony , piros - pi-jos. Illetve az s, sz hangok sem voltak meg mindig, de ez is elmúlt, sokkal szebben mond ki mindent, határozott s-el és sz-el. Az r hang gondolom még odébb van, de én mindenesetre minden tojony után elmondom, hogy igen, torony. Szóval próbálom megerősíteni benne a helyes képzést. Fel a fejjel, nemsokára csak kapkodod a fejedet :-)
2010. dec. 29. 20:19
 4/19 A kérdező kommentje:
Jajj de jó! Egy kicsit megnyugodtam. Igen, a passzív szókincs elég nagy. Kéréseimet megérti, általában teljesíti. Képeskönyvet imád nézegetni, állatokat a fontosabbakat megmutatja. Testrészeit megmutatja, sőt rajtam is. Mintha egyszerűbb öszefüggéseket is átlátna, de ezt nem tudom, hogy jól értelmezem-e nála. Érdekes, hogy 10 hósan elkezdte a lámpa szóval, felismerte mindenhol éd szépen ki is mondta. Aztán jött a járás tanulgatása és nem mondta többet annyira igyekezett járni tanulni. De a mi kérésünkre sem mondja azóta. Már arra is gondoltam, nem frusztrálódott-e valami miatt, de annyira kiegyensúlyozott tündéri kisfiú. Hááát, várom én is az áttörést.
2010. dec. 29. 20:34
 5/19 anonim ***** válasza:
100%
Hú hát én is aggódok emiatt,mert én lányom is 20 hós múlt,és ő sem mond még semmit,de akkor ezek szerint mással is volt már ez!Ő is mutogat,meg beszél a saját nyelvén,integet, táncol,tapsol ha mondom neki,ide hoz játékokat nekem és apjának,szóval ő is érti amit mondok neki!De beszélni nem beszél,pedig a környezetembe már jóval előbb beszéltek az ismik babái,de hát ugye minden gyerek más!Meg amúgy is mondták h ne várjam h mondja,mert akkor meg majd nem áll be egész nap a szája,és alig várom h csend legyen:))
2010. dec. 30. 09:19
 6/19 anonim ***** válasza:
100%

Szia!

Azt mondják az okosok,hogy 2 féle módja van a gyermek beszédfejlődésének.Az egyik,hogy rögtön elkezdi a szavakkal,vagy a szavak elejét mondja.A másik,hogy halandzsázik és csak később kezdi el rendesen (de akkor már általában egyből folyékonyan!) a beszélgetést.Az én fiam szinte egyáltalán nem halandzsázott,most 20 hónapos és gyönyörűen beszél,szinte mindent,vagy utánozza amit mi mondunk.A húgom pedig 3 évesen kezdett el folyékonyan beszélni,addig csak babanyelven nyomta.Szóval nyugodj meg,én mindkét fajtával találkoztam.3 éves koráig kell,hogy megszólaljon.....még van ideje.:-)

2010. dec. 30. 09:39
 7/19 anonim ***** válasza:
100%
Szia! Mintha én írtam volna ki a kérdést, csak nekem lányom van. Ő is megért mindent még összetett dolgokat is, de pl. ha kérem, hogy mutasson meg valamit akkor nem teszi. Viszont ha azt mondom neki, hogy hozzon ide xy-t akkor gondolkodás nélkül megteszi. Egész nap halandzsázik és a keze nagyon ügyes. Ő a járást is később kezdte, de egyik napról a másikra szaladt. Remélem ha végre megszólal már folyékonyan fog menni :-).
2010. dec. 30. 10:46
 8/19 A kérdező kommentje:
Köszönöm, hogy írtatok. Akkor úgy látszik más egészségesen fejlődő gyerkőcnél is később indul a beszédfejlődés. Csak olyan hihetetlennek tűnik, hogy a közeljövőben elkezdene beszélni. 2 éves koráig van még 4 hónap, náluk azért ez elég sok idő, úgyhogy reménykedek. Azért eléggé be lennék parázva, ha csak 3 éves kora körül kezdene beszélni, még ha ez teljesen normális is.
2010. dec. 30. 11:47
 9/19 anonim ***** válasza:
100%

A kislányom 20 hónapos lesz jövő héten. Kb. 30 szava van, de ennek sokszorosát megérti. Ebből a kb 30 szóból már kapcsol is össze: Anya gye! Szia mama! Apa do. (dolgozik) meg ilyenek.

Mindaddig meg voltam elégedve vele, míg karácsonykor meglátogattak bennünket a távol lakó barátnőmék. Az ő kislányunk 19 hónapos és így köszöntött bennünket: Szia! Boldog karácsonyt! Bemutatkozott vezetéknév és keresztnévvel( kérésre) és megmondta az anyja nevét, apja nevét, kutyájuk, macskájuk nevét. Anyukája segítségével mondókákat mondott (ecc pecc kimehetsz, cini-cini) és egyfolytában mondott mindent.

Ez nekem olyan szinten "betett", hogy azóta sem térek magamhoz, hogy az én gyerek sehol nem tart hozzá képest.

Aztán megnyugtattam magam azzal, hogy a kis Petra a korához képest meglehetősen fejlett, az én gyermekem meg átlagos.

Legalábbis remélem, hogy így van...

2010. dec. 30. 21:50
 10/19 A kérdező kommentje:
Igen, én is ezzel nyugtatom magam, hogy az én fiam az átlaghoz tartozik. De ma hallottam, hogy a későbbiekben nincs jelentősége ki mikor milyen szinten beszélt 2 éves kora körül. Akik később kezdtek beszélni, semmivel nincsenek lemaradva korán beszélő társaikhoz képest.
2010. dec. 30. 21:59
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!