Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » 17 hónapos kisgyerek beszéde...

17 hónapos kisgyerek beszéde a kérdésem. Van egy kisfiam. Értelmes, majdnem mindent megért amit mondunk neki. De amit ő mond azt csak én értem. NEM BAJ, nem azért írom. De ez így normális? Kifejtem lent.

Figyelt kérdés

Alap szavai: mámá, bábá, ana, apa-tata ( mindkettő dádá), akkor van külön a dá-dá, ritkán pá-pá, be, ne, kaka.

Ami engem aggaszt: a gyere be, csend legyen (ezt a kutyáknak mondjuk, nem neki 😄), porszívó és még sok már az mind: dá-dá-dá. Én értem már mikor melyiket mondja, de ez sose változik, mindennap elmondom neki százszor, hogy hogyan kell szépen. De marad a dádázás. Igazából ezzel a dádával mond el mindent attól függően hány szótagos vagy mondatos amit akar. Nem tudom ez így normális e? Első gyerek. Nem is nagyon tudok más gyereket, illetve nem sok ilyen korúval találkoztam azelőtt. A nyelvét néztem szerintem nincs letapadva, bár arra is gondoltam, hogy talán az a baja.

tegnap 07:50
 1/8 anonim ***** válasza:

17 hónapos.

A mi fiúnk 3 évesen se volt sokkal előrébb.

Hál Istennek most már 5 éves már beszél rendesen és élvezi 🙂

Nagyon pici még.

A kètszotagos szavak is megjelentek ,mindent ért .

Ezeket írod.

Szerintem nincs baj de azért nyilván figyelni fogod a fejlődését.

tegnap 08:32
 2/8 anonim ***** válasza:
Ha így beszélne az nem lenne normális, de a te gyereked még nem beszél, ami teljesen normális 17 hónapos korban.
tegnap 08:32
 3/8 anonim ***** válasza:
És ha így beszél ténylegesen? Akkor hová kell fordulni? Már idősebb gyerekkel.
tegnap 09:19
 4/8 anonim ***** válasza:
100%

Huszonhárom hónapos koráig hasonlóan a saját nyelvén beszélt a nagyobbik fiam. Akkor mondta ki az első valódi szót. A szülinapján pedig, már rengeteg szava volt. Pár hónapal később, mondatokban beszélt.

Férjem is későn szólalt meg. Szintén első gyerek volt.

Ami még jellemző rájuk, az a kiváló zenei hallás. Azt gondolom, hogy a dallamok jobban lekötötték őket.

Másfél évesen el tudta magyarázni ( dúdolni) , hogy mit énekeljek neki, de nem beszélt az ebadta.🤩

tegnap 13:46
 5/8 Truest ***** válasza:
100%

A kisfiúk átlagosan később kezdenek el beszélni. Nálunk a beszédfejlődést nagyban segítette a mondókázás, éneklés.

Sokat voltunk kettesben a kicsivel, tökéletesen megértettem mindent a mutogatásából, hanglejtéséből, vagy hangjaiból nem is erőltette nagyon a beszédet. Ha nagyszülőkkel többet találkozott volna, vagy bekerül bölcsibe, akkor nyilván valahogy meg kellett volna értetnie magát, mert nem biztos hogy mások is kitalálták volna a gondolatait.

Azóta már beszél reggeltől egészen estig.

tegnap 15:32
 6/8 anonim ***** válasza:
17 hónaposan még nem maradt le a beszédben. A kisfiúk pláne később beszélnek. Olyan 3 éves kor közelében már sokkal többet fog mondani. Ha mindent megért, mindenre reagál, akkor semmi gond. Valóban van olyan összetevője is, hogy nem érzi szükségét, hogy többet mondjon, ha így is mindent megért és mindent el tud magyarázni beszéd nélkül... Nem sürgős neki.
ma 12:34
 7/8 anonim ***** válasza:

Kétéves után kezdenek mondat-kezdeményekben gondolkodni. Akkor már két szót valamilyen nyelvtani logika szerint összekapcsolni, pld az egyik főnév, a másik egy hozzá tartozó ige. (Ana-pápá = Anya elment., Kutya-hamm. = A kutya eszik/éhes.) Stb.

Ekkor ugrásszerűen növekedni kezd a szavak száma is.

Korábban biológiailag sem képesek artikuláltan beszélni, még fejlődnek a hangképző szervek.

Én a gyerekeimnek negtanítottam a babajelekből néhány tucatot, (a siketekéhez hasonló kézmozdulatokkal meglepő hamar kommunikáltak, és a sikerélmények adtak löketet, hogy gyorsabban megtanuljanak beszélni is.

Könyvet is érdemes erről elolvasni, az enyém címe azt hiszem "Babajelek" volt.

ma 14:51
 8/8 anonim ***** válasza:

Babajelek

[link]

ma 14:53

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!