17 hónapos kisgyerek beszéde a kérdésem. Van egy kisfiam. Értelmes, majdnem mindent megért amit mondunk neki. De amit ő mond azt csak én értem. NEM BAJ, nem azért írom. De ez így normális? Kifejtem lent.
Alap szavai: mámá, bábá, ana, apa-tata ( mindkettő dádá), akkor van külön a dá-dá, ritkán pá-pá, be, ne, kaka.
Ami engem aggaszt: a gyere be, csend legyen (ezt a kutyáknak mondjuk, nem neki 😄), porszívó és még sok már az mind: dá-dá-dá. Én értem már mikor melyiket mondja, de ez sose változik, mindennap elmondom neki százszor, hogy hogyan kell szépen. De marad a dádázás. Igazából ezzel a dádával mond el mindent attól függően hány szótagos vagy mondatos amit akar. Nem tudom ez így normális e? Első gyerek. Nem is nagyon tudok más gyereket, illetve nem sok ilyen korúval találkoztam azelőtt. A nyelvét néztem szerintem nincs letapadva, bár arra is gondoltam, hogy talán az a baja.

17 hónapos.
A mi fiúnk 3 évesen se volt sokkal előrébb.
Hál Istennek most már 5 éves már beszél rendesen és élvezi 🙂
Nagyon pici még.
A kètszotagos szavak is megjelentek ,mindent ért .
Ezeket írod.
Szerintem nincs baj de azért nyilván figyelni fogod a fejlődését.

Huszonhárom hónapos koráig hasonlóan a saját nyelvén beszélt a nagyobbik fiam. Akkor mondta ki az első valódi szót. A szülinapján pedig, már rengeteg szava volt. Pár hónapal később, mondatokban beszélt.
Férjem is későn szólalt meg. Szintén első gyerek volt.
Ami még jellemző rájuk, az a kiváló zenei hallás. Azt gondolom, hogy a dallamok jobban lekötötték őket.
Másfél évesen el tudta magyarázni ( dúdolni) , hogy mit énekeljek neki, de nem beszélt az ebadta.🤩

A kisfiúk átlagosan később kezdenek el beszélni. Nálunk a beszédfejlődést nagyban segítette a mondókázás, éneklés.
Sokat voltunk kettesben a kicsivel, tökéletesen megértettem mindent a mutogatásából, hanglejtéséből, vagy hangjaiból nem is erőltette nagyon a beszédet. Ha nagyszülőkkel többet találkozott volna, vagy bekerül bölcsibe, akkor nyilván valahogy meg kellett volna értetnie magát, mert nem biztos hogy mások is kitalálták volna a gondolatait.
Azóta már beszél reggeltől egészen estig.

Kétéves után kezdenek mondat-kezdeményekben gondolkodni. Akkor már két szót valamilyen nyelvtani logika szerint összekapcsolni, pld az egyik főnév, a másik egy hozzá tartozó ige. (Ana-pápá = Anya elment., Kutya-hamm. = A kutya eszik/éhes.) Stb.
Ekkor ugrásszerűen növekedni kezd a szavak száma is.
Korábban biológiailag sem képesek artikuláltan beszélni, még fejlődnek a hangképző szervek.
Én a gyerekeimnek negtanítottam a babajelekből néhány tucatot, (a siketekéhez hasonló kézmozdulatokkal meglepő hamar kommunikáltak, és a sikerélmények adtak löketet, hogy gyorsabban megtanuljanak beszélni is.
Könyvet is érdemes erről elolvasni, az enyém címe azt hiszem "Babajelek" volt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!