Hogy szokjak le arról, hogy hasonlítgatom a gyerekem?
Világ életemben megfelelési kényszeres voltam, és sajnos a gyerekemre is ezt viszem át. Állandóan hasonlítgatom, hogy ha XY gyereke ezt már csinálta, ő miért nem, más gyereke miért tud jobban viselkedni, ha az óvodában bármi kritikát mondanak róla, nagyon szégyellem magam, úgy érzem megbuktam mint szülő. Alapvetően pedig nem problémás a gyerekem.
Tudom hogy rossz amit csinálok, de ezen lehet változtatni?
Ha ezeket észreveszed magadon abban a pillanatban, akkor legyen egy leállító szavad magadnak. És próbálj arra koncentrálni, amiben a te gyeked jó. Illetve magához hasonlítsd - múlt hónapban minden ilyenen kiborult volna, de milyen jó, hogy fejlődött annyit, hogy csak a harmadik után borul ki. Ilyesmire gondolok.
Önismereti naplóirás - vannak vezetettek (pl itt találsz [link] ) vagy csak simán te kezdesz naplót írni, magadnak, kicsi énednek, jövőbeli énednek, valakinek, képzelt ismerősnek, gyerekednek stb - mindnek van létjogosultsága.
Én is csinálom, de engem nem zavar. Még külön táblázat is van szülőknek hasonlítgatásra, nem baj az, ha fontos a tudás és az ismeret, hogy legyen rálátásod életed legfontosabb dolgára(gyerek).
Nem hiba hogy többet akarsz tudni és aggódsz érte, ha pedig lemaradna fejlesztenéd. Ez normális.
Inkább a mércén kellene változtatni, mert olyanokon kár aggódni, hogy ma nem ette meg a karfiolt, mint tegnap:) szerintem ezeket lehet realizálni, főleg, ha összeírod a jót, rosszat és sokat beszélgetsz más anyukákkal akik garantáltan panaszkodni fognak, így fogod látni, hogy az idealizált többi gyerek sem hibátlan. Én imádtam panaszokat hallgatni a többiek gyerekeiről(és sikereket is, főleg ha a gyerekemnek már ment). Ha meg nem ment még valami pnaszkodtam én is. Bár az én gyerekem problémás volt, szóval nem a semmin aggódtam, de az is nyugtatta a lelkem, hogy kerestem a lehetséges megoldást a problémára, tettem valamit.
Szerintem érdemes ilyen butaságoknál megoldani a helyzetet, pl csinálsz új receptet(karfiolfasírt), és máris múlik a szorongás
Nekem online elérhető anyagokkal is egy csomót sikerült fejlődni ilyenekben. Észreveszem magam és visszaveszem a tudatos kontrollt.
Amíg itthon voltam, tudtam ezzel foglalkozni, munka mellett biztos nehezebb, de szerintem érdemes kiszorítani rá az időt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!