Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Hány éves korában kezdtetek...

Hány éves korában kezdtetek el beszélni a gyerekeddel a nehezebb témákról?

Figyelt kérdés
Gondolok itt ilyenekre, hogy halál, gonosz emberek, súlyos betegségek, nyomor, bármi. Leginkább akkor érdekelne, ha nem volt az orra előtt a téma, nem történt haláleset a családban, nem volt baleset, nem érte atrocitás és szeretetben él, tehát nem volt "muszáj" beszélni róla még. Kisfiam 3 éves és egyre több dolgot rak össze a kis fejében, hogy nálunk másképp van, mint másoknál, és fogalmam sincs, mikor kéne ezekkel előhozakodni. A hogyan kevésbé zavar, könyveken keresztül simán beszélnék neki róla, csak a mikor érdekel, hogy ti pl a halál fogalmát mikor hoztátok elő, HA nem látott senkit meghalni?
okt. 30. 06:54
 1/9 anonim ***** válasza:
84%
Hát szerencsére elég kevés 3 éves lát valakit meghalni. Akkor kell beszélni adott témáról, amikor a gyerek arról kerdez
okt. 30. 06:56
 2/9 anonim ***** válasza:
77%
Nekem anyukám már jóval azelőtt meghalt, hogy nekem gyerekem lett volna, tehát nem az orra előtt történt haláleset. Viszont az azért nem lett volna szép, ha nem beszélek neki a másik nagymamájáról, azért mert még "picike" a halál témához. Szóval beszéltem róla. Úgy, hogy már nem él, meghalt, stb. 2,5 éves korában olvasgattam neki párszor egy gyerekeknek való könyvet a halálról. A maga szintjén akkor már megértette miről van szó, nem tölti el félelemmel a téma.
okt. 30. 07:41
 3/9 anonim ***** válasza:
100%

Nem véletlenül vannak erről minden kultúrában népmesék. Pontosan erre valók. Gonosz emberek: Piroska és a Farkas, Jancsi és Juliska.

Régen gyakorabban belehaltak a nők a szülés e, nem csoda, hogy a mesék főszereplő nagyon sokszor félárvák. Lásd Hófehérke, Hamupipőke, Jancsi és Juliska... Ezekben mind megjelenik közvetetten a halál.

Nem népmese, de nagyon nyersen van benne a halál a Bambiban is.

A gyerekek a mesékben keresztül ismerik meg ezeket a témákat és játékon keresztül dolgozzák fel.

okt. 30. 07:47
 4/9 anonim ***** válasza:
100%
Amikor bármilyen okból szóba jöhet, a gyerekeknek azt kell megtanulni, ami az élet része és ebbe a negatívumok is beletartoznak. Természetesen nem a legbrutálisabb módon kell belemenni, de minél elöbb hallanak ilyenekröl is, annál kevésbé lesznek sérülékenyek lelkileg.
okt. 30. 08:13
 5/9 A kérdező kommentje:
Nem úgy értettem, hogy közvetlenül az orra előtt hal meg valaki, hanem pl ez, hogy egyik nagymama meghalt, akit előtte ismert. Akkor érintett benne, valamit tapasztalt belőle. De a halál csak egy téma, lehetne szó akár emberi gonoszságról, vagy arról, hogy az utcán a saját pisijében fetrengő alkoholista hajléktalan miért van ott, a játszótéren a másik gyerek apukája miért ordítozik magából kikelve a gyerekkel, káromkodva, a tolószékes embernek miért nincs lába, vagy bármi, amit nem lehet idővel kikerülni. Ez volt az én kérdésem, hogyha nem jön szembe vele az életben ilyen példa, akkor is célszerű beszélni róla, vagy elég később? Tudom, hogy meséken keresztül könnyebb feldolgozniuk, tényleg csak az ideje érdekelt, hogy mondjuk 3 éveseteknek beszéltek ilyenekről, vagy inkább csak - mondok valamit - 5 évesen, vagy pl 1-es válasz, hogy csak ha előkerül, stb.
okt. 30. 08:22
 6/9 anonim ***** válasza:
100%
Hát nálunk mint mondtam, nem ismerte a nagymamát. Én sem úgy értettem az orra előttet, hogy ott esett össze a kiságy mellett, hanem hogy nem is ismerte őt, hiszen már jóval korábban elhunyt, mint hogy ő megszületett. De így is beszéltem róla neki. Van barátnőm, aki 40+ évesen sem képes elfogadni, hogy a halál az élet része. Náluk lehet, hogy inkább tabuként kezelték ezeket a témákat.
okt. 30. 09:26
 7/9 anonim ***** válasza:
100%
5-ös: nehezen tudom elképzelni, hogy semmi ilyet nem lát soha (gyerekkel ordibáló szülő az utcán/részeg/hajléktalan/félárva ovispajtás/haláleset a családban vagy ismerősi körben stb.). Amikor látja és kérdez, akkor az ő szintjén el kell magyarázni. Ha nem kommentálja a pisijében fetrengő hajléktalant, akkor nem kell elmagyarázni neki, majd ha érdekelni fogja akkor megkérdezi. Unokahúgom egyszer az aluljáróban kéregető féllábú koldusról kérdezte - nyilván - jó hangosan, hogy a kalózbácsi mit csinál... :D
okt. 30. 19:52
 8/9 anonim ***** válasza:
100%
Nálunk elég hamar feljött a téma, kb. 3 éves kora körül. Sokat vagyunk a természetben, látunk elhullott állatot, elütött cicát, de azt is megtanítottam, hogy ne tapossunk el bogarakat, így nyilván szóba jött a halál. De ha egy ismerősről van is szó, nem titkoljuk, hogy beteg, vagy meghalt, beszélgetünk mindenről előtte is. Ő pedig felteszi a kérdéseit, mikor halunk meg, hogy halunk meg, mi lesz velünk utána. Az apjával megválaszoljuk és megy tovább az élet, vagy megkérdezem, ő mit gondol, érdekes dolgok vannak a fejében néha. De a gyerek születését is tudja, hol jön ki a baba, azt is megkérdezte, hogy kerül oda.
okt. 31. 05:33
 9/9 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat, akkor ha valahogy szembejönnek ezek a témák, én is kitérek rá. De nálunk eddig tényleg nem merült fel se a halál, se a komoly betegség, se semmi ilyesmi.
nov. 1. 09:23

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!