Ki mennyi idős korban vitt gyereket temetésre?
3 évesen. A dédije hunyt el.
Nem is tudtuk volna kire hagyni, plusz úgy gondolom, ha helyén van kezelve az egész, nem jelent gondot, ha találkozik a halállal, elmúlással.
Távolabb álltunk meg, nem a koporsónál.
Anyai nagymamájuk 2023-ban hunyt el. Kisfiunk akkor 9 éves múlt, kislányunk közel volt a 6 évhez.
Mindegyikkel beszélgettünk erről. Feleségem nővére is mondta a maga megfellebbezhetetlen hülyeségeit a témában, ezzel feleségemet még jobban összezavarta.
Végül kisfiunk eljött (ő egyébként is fegyelmezettebb), kislányunk sétált a másik nagymamával.
Mindegyik gyerek számára így volt jó, ahogyan történt.
Egyébként urnás temetés volt.
Pont tegnap gondolkoztam ezen, de remélem még nagyon sokáig nem lesz rá alkalomm. Én végül arra jutottam, hogy 4-5 éves korig, ha van kire hagyni, akkor nem vinném őket. Utána pedig már meg lehet velük beszélni, hogy mi is az a temetés, mi fog ott történni és engedném, hogy válasszanak, hogy szeretnének-e jönni, vagy sem.
Én felnőttként őszintén szólva a temetésben csak fájdalmat látok és egy borzasztó lelki terhet. Nekem a lezárás és elengedés egyáltalán nem ezen múlik, sőt. Maga a formális temetés igazából csak felzaklat. A gyerekeimnek próbálok majd alternatívákat tanítani az elengedésre.
#8 ez olyan borzasztó,ezt túlélni.....nagyon sajnálom!
Sógorom halt meg😓
Nincs kire bízni a gyerekeket.Eddig ha meghalt egy rokon,én részemről egy,a férjem részéről több,akkor mindig egyedül mentünk.De ő csak a férjem testvére és nekem mellette kellene lennem.Azért gondoltuk visszük a gyerekeket is.😬A kicsi 16 hónalos,a nagyobb 4.5 éves.A kicsi gondolom még fel sem fogja,a nagyobb miatt tettem fel a kérdést,nem e lesz baja,vagy ilyesmi.Köszönöm mindenkinek a választ!
A kicsi 1 éves volt, a nagyobb 2,5. Nem tudtam kire hagyni őket. (Tesóm gyereke akkor volt fél éves, és 4, ők is jöttek.) Nem nagyon fogták fel, mi történik, urnás temetés volt. A nagyobb annyit megértett, hogy a dédi miatt vagyunk ott. Rá 1,5 évre kérdezte, hogy akkor a dédi a temetőben van, mert meghalt? Tehát akkor ott nem mutatta, hogy érti, de ezek szerint mégis összerakta magának a képet, mikor kicsit többet értett meg a halálról. Most 5 éves, teljesen helyen tudja kezelni a dolgot.
Én olyan 5-6 éves lehettem, amikor temetésre vittek. Akkor tudtam meg, ott, a nyílt koporsós temetésen, hogy az az ijesztő bácsi, akit néha néha láttam, az tulajdonképpen a dédnagyapám. Na az nekem sokkoló volt, nem tudtam hova tenni a dolgot. Azóta is kiráz a hideg a nyílt koporsós temetésektől.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!