Én 11 voltam, a húgom 9 mikor először voltunk temetésen. De én 5-6 éves kor alatt nem vinném.
2021. jún. 18. 07:57
2/17 anonim válasza:
3 hónapos volt a nagypapám temetésén. Jött velünk.
2021. jún. 18. 08:03
3/17 anonim válasza:
2# vagyok
Valaki megmagyarázná a lepontozásokat?
2021. jún. 18. 08:50
4/17 anonim válasza:
Olyan gyerekre gondol a kérdező, aki már felfogja mi van körülötte. Irreleváns hogy egy 3 hónapos gyereket vittél már.
Én annyit hozzátennék, hogy 9 voltam mikor nagymamám meghalt. Nem vittek el a temetésére és azóta is hiányérzetem van emiatt. Szerettem volna ott lenni, ott elbúcsúzni.
2021. jún. 18. 08:54
5/17 anonim válasza:
2# vagyok
Nem kötötte ki a kérdező, hogy csak olyan korú gyerekekre kíváncsi, akik felfogják a környezetüket. Így én gondoltam, a csecsemő is számít.
De hozták a 2 éves unokaöcsémet is egyébként.
Én a másik nagypapám temetésén 7 éves voltam, de előtte a dédim temetésére nem vittek, akkor kb 3 lehettem.
2021. jún. 18. 08:57
6/17 anonim válasza:
Szerintem babával menni nem gáz, ha nem tudod kire hagyni, mert mondjuk szoptatod és fél napra van és legalább egy puszit/virágot szeretnél adni részvéted jeleként, ha nem is jön ki épp úgy a lépés, hogy ott álldogáljatok végig. Rohangáló kisgyereket nem vinnék, de 5-7 éves kortól vérmérséklettől függően már megint lehet. Összeségében, ha egy összetartó családról van szó, ahol a gyereket is a család teljes jogú tagjának tekintik, akkor örülnek neki akkor is, ha nem végig kötelezően szomorú. Ha távolabbi rokon, barát temetése és a gyerek nem tud viselkedni, akkor viszont nagyon illetlenség zavarni. Gyerek szempontjából magát a halál témát nem tartom kerülendőnek, bár nem is kell direktbe terhelni vele - szóval attól is függ, a gyerek milyen kapcsolatban volt az elhunyttal, van-e oka, hogy ő is jelen legyen. Ha inkább semmilyenben, évente kétszer találkoztak, akkor nem ráncigálnám oda. Ha viszont ismerte, szerette, akkor fontos része annak, hogy ő is meg tudja gyászolni.
2021. jún. 18. 09:00
7/17 anonim válasza:
9 éves volt a fiam a nagypapám halálakor, vittük a temetésre. Teljesen nyugisan végigállta, nem is rázta meg különösebben, mondjuk ez azért is lehetett, mert bár ismerte a dédipapát, nem volt szoros a kapcsolat. A 7 éves húga akkor napközis táborban volt, emiatt nem akartuk aznap otthon tartani, de egyébként jött volna ő is. Korábban is voltak halálesetek a családban, de azokra a temetésekre még nem vittük őket.
2021. jún. 18. 09:04
8/17 anonim válasza:
Fiam 1 éves koráig sajnos 3x voltunk temetésen. Felkötöttem magamra, végigaludta. Most 2 éves, 1 hete volt temetés, oda mar csak férjem ment. Mar nem vinném a gyereket.
Majd akkor, mikor megérti egy azt, hogy hogy kell viselkedni, nem futkarozni, stb. Kettő, hogy felfogja mi is a halál, a temetés lényege...
Ilyan 6-7évre, sőt lehet késöbbre lőném be.
2021. jún. 18. 09:15
9/17 anonim válasza:
7 évesen halt meg a dédmamája, akivel sosem találkozott, de azért a temetésre elmentünk. Előtte nem volt temetés.
2021. jún. 18. 09:21
10/17 anonim válasza:
Futkározó gyereket én se vinnék (kB 2-3-4 éves), illetlenség. Nagyobbat már simán, főleg, ha közeli családtag hunyt el.
A halál az élet velejárója. Természetes dolog és egészen kicsi gyereknek is el lehet magyarázni az ő szintjén, hogy mi történt. Emlékszem, nekem az oroszlánkirályból tanította apukám, hogy mi az élet nagy körforgása, ott pl nagyon jól leírják, talán ennek is köszönhető, hogy én igen jól kezelem a gyászt,az elvesztést. Férjemet tini koráig óvták minden temetéstől, beteglátogatástól, mert nem gyereknek való. A mai napig nem tud mit kezdeni egy halálhírrel. Azonnal pánikol, letargiába esik, még akkor is, ha az illetőt 10 évente látta egyszer.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!