Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Régen tényleg általánosak...

Régen tényleg általánosak voltak az ilyen gyereknevelési módszerek, vagy csak az én családomban fordult elő?

Figyelt kérdés
Nagymamáimtól hallottam, hogy az én dédapáim gyerekkorukban (20-as, 30-as években) igen brutális nevelést kaptak: az egyiket kb 3 éves korában az apja télen kizárta a házból éjszakára, a bátyjai titokban az istállóba csempészték. A másik tovább akart tanulni, de az apja nem akarta, ezért ostorral két falu közt végigverte. Továbbá az egyik nagymamám mesélte, hogy az ő gyerekkorában hozzá nem ennyire brutálisan, de elég szigorú volt az anyja, például gyakran térdeltette kukoricára, vagy rossz jegyért megtépte, vagy ő választotta ki, hogy hova menjen továbbtanulni.Ez utóbbi az 50-es, 60-as években volt. Azt szeretném kérdezni, hogy ezek a dolgok akkoriban általánosak voltak, vagy csak az én családomban fordult elő?
2024. máj. 30. 12:11
1 2
 11/18 A kérdező kommentje:
De mondom, enged anyukám is csak kétszer pofozott meg, és elég nagy hülyeségért, és abszolút nem érzem a mai napig sem jogtalannak.
2024. máj. 30. 13:46
 12/18 anonim ***** válasza:
40%
Igen, mert te 2000 után születtél :) Az is csoda hogy életedben 2 pofont kaptál. De látod te is, meg a korábban durvább fegyelmezest kapók is nagyrészt jogosnak érezték, amit kaptak. (nyilván nem a 3 éves akit kiraktak a fagyba)
2024. máj. 30. 13:50
 13/18 anonim ***** válasza:
68%

7. " KB. 20 éve kezdődött hogy már leszidni se lehet a gyereket, nehogy sérüljön a lelke, és érdekes megfigyelni, hogy a pedagógus hiány is ezzel párhuzamosan kezdett vészes nőni."

Nem ezzel párhuzamosan, hanem azzal, hogy azóta nem emelték a fizetésüket, csak a rájuk nehezedő adminisztratív terheket, és azóta hagyják rohadni a szakmát, plusz a segítő szakmákat (fejlesztő pedagógus stb) gyakorlatilag kipusztították, így az ilyen végzettség nélküli pedagógusokra hárul az sni-s stb. gyerekek ellátása, nevelése, oktatása is.

2024. máj. 30. 14:10
 14/18 anonim ***** válasza:
100%
25 vagyok, nos, én egyáltalán nem éreztem jogosnak, amikor pl anya fakanállal elfenekelt, de amúgy elég fájdalmasan, mert kb 4-6 éves lehettem, amikor séta közben nem bírtam visszatartani, és véletlen bepisiltem. Vagy akkor is üvöltözött velem, amikor pici koromban ültem a wcn, beleestem, és sírtam. Kukorican terdeples, vagy sima sarokban terdeples nekem is dereng, de arra se gondolom, hogy rászolgáltam. Én az a fajta gyerek voltam, akit ha leraktak játszani valamivel a földre, 2 óra múlva is ugyanott találtak. Szóval nyugodt, jó gyerek voltam, ezt pl apa is mindig mondta, meg amúgy anya is, csak mindig én voltam a szemében a fekete barany, akivel véletlen hamar teherbe esett nővérem után...na mindegy. Ezt csak azért írtam le, mert szerintem nem mindig jogos, ha a gyereket büntetik a szülők, csak mindig is voltak és lesznek sajnos olyan szülők, akik nem igazán tudják értékelni a gyerekeiket. :/ és ugyanígy rengeteg szülő régen sem ártott volna a legynek sem, nemhogy a saját gyerekének, és ez ma is így van.
2024. máj. 30. 14:39
 15/18 anonim ***** válasza:
100%

Egyrészt ez nem nevelés, hanem idomítás.

Másrészt meg a gyerekek értéke az elmúlt pár évtizedben-évszázadban eléggé megnőtt. Már nem születnek s pusztulnak halomra, és jobban bánnak velük, mint a kutyával.

Egy kis olvasmány:

[link]

"A piszokban hentergő gyerekek mosdatása, ruháinak, pilinkáinak állandó mosása, ruházásuk gondja még inkább megkeserítette az asszonyi életet, s eltompított minden anyai szeretetet…

Kicsinyeik halála nemigen verte le az anyákat, nem búsult miattuk a család sem. Különben is megszokták. “Megszokták, hogy a gyerekek rendre születnek és rendre pusztulnak.” „Régen örültek, ha meghalt a gyerek, mert arra még nem volt számítás a gazdaságban.”

Az anyának is csak a gondja csökkent ilyenkor. „Régen nem szerették úgy a gyereket. Sok volt, örültek, ha meghalt, maradt még elég. A szomszédunkban is volt egy asszony. Megfulladt a héthónapos lyánya, mert a fejel vége belement a szájába. Hazajött a gyűjtésből, csak szólt neki a komraajtóban: Szép lyányom! Szép lyányom! De a gyerek nem emelte a fejét. Az anya meg örült, neki kevesebb a baj. De azért éppen úgy elsiratták, mint a többit.” Egy öregasszony maga mesélte, hogy mikor odalett a hatodik szülötte, másnap fehér kendőt kötött örömében. „Örült az asszony, ha meghalt a gyereke. Lett másik!”"

"Itt születtek a gyerekek, itt szültek és itt haltak meg az asszonyok. Az egészen kicsi gyerekeket nem lehetett bevinni a házba, mert a férfiak nem tűrték a sírásukat. Télen is a jéghideg, fűtetlen kamrában feküdtek kis teknőikben a csecsemők, “ott dideregtek, kékre fagytak. Ha kidugta a gyerek a karját a dunyha alól, megpuffadt a hidegtől. Utána hajlítani sem tudta.” Amikor kibontották a pólyából, akkor sem vitték be a melegebb házba. A fürdetés volt az egyetlen alkalom, amikor – ha rövid időre

is – de melegen lehetett a csöppség. A nagyobb gyerekeknek külön fekvőhelyet állítottak fel a kamrában, ha volt elég hely hozzá. Ilyenkor aztán ketten, hárman is aludtak együtt."

"Hiába volt sok tehén, sok tej a háznál, azt sem kaphatott a gyerek kedvére. „. . . még a tejet is sajnálták a gyerekektől. Kiöntötték a tejet a disznónak, hogy az hízzon. Csak az öblítést adták a gyerekeknek"

2024. máj. 30. 16:32
 16/18 anonim ***** válasza:
100%

Ez nem a divattal, inkább az emberséggel függött össze szerintem. Én '97-ben születtem, tehát a 2000-es évek elején voltam gyerek. Akkoriban már csak elvétve ismertem 1-2 családot ahol 1-2 nyaklevest kaptak a gyerekek ha rosszak voltak, akkor is direkt kicsit ütöttek nekik. De nálunk apám minket is és anyámat is durván vért. Nem is kellett rosszalkodni, elég ha vitatkoztunk a testvéreimmel, a hangzavar miatt bejött és teljes erővel ütött-vert minket. Vagy elég volt egy véletlenül leejtett pohár, szó szerint akármi. Ha evett kb.levegőt se vehettünk, mert pl.játék közben kopogtak a játékfigurák a padlón, már kaptunk, mert nem hagyjuk őt enni a kopogtatással. Nálunk is volt, hogy kizárt minket vagy célzottan nem katunk enni egy teljes napig.

Viszont ahogy mondtam, ő anyánkat is verte, szintén mindegy volt az ok, az volt a lényeg hogy ő milyen hangulatban volt. Ha rosszul kelt, hiába behúzódtunk a szobába és alig moccantunk egész nap, addig kötekedett míg nem talált valami okot a verésre. Anyánkkal ugyanígy.

De laktak a faluban idős emberek, akiknek nem voltak hozzátartozói a közelben és nem törődött velük senki. Volt, hogy őket is megverte, pl.a szomszéd bácsi (akkor ilyen 70 körüli) szépen,kultúráltan szólt, hogy a kutyánk átment az udvarára és megfogta a tyúkját. Apám üvöltözve elmondta mindennek, a bácsi visszaszólt és kapott.

Ezenkívül állatkínzó is volt, rengeteg állatot megölt csak úgy. Pl.gondolt egyet, a kutyánkat kivitte az erdőbe, egy fához kötötte és baltával agyonverte. Vagy volt egy kutyánk aki megfialt. A pár órás kiskutyát elvitte és szintén baltával agyonverte őket, mondván mit csináljunk ennyi kiskutyával. Ez volt reggel. Délután az anyakutya keserves vonyítására szaladtunk ki a testvéremmel a szobából, a kert végében volt a kerítéshez láncolva, úszott a vérben és apám baltával ütötte. A véres baltát ránk emelve felkergetett minket a házba. Másnap azt mondta azért volt muszáj megölni az anyakutyát mert kiskutyák nélkül a tej a emlőiben maradt és begyulladt volna, és ezért úgyis meghalt volna, jobb volt így mert így nem szenvedett.

Szóval arra akarok kilyukadni, hogy embere válogatja a "nevelési módszereket", nem az évszám. Régen is csak az olyan alapból beteg és romlott mocskok verték a családjukat, mint az apám, és az ilyenek ma is megteszik.

A különbség annyi, hogy régen kissebb volt a társadalom rosszállása az ilyen esetekben, a pszichopaták ámokfutását nagyobb eséllyel tudták be "családfősködésnek" meg "nevelésnek", így akár nyíltan is csinálhatták.

Ma meg a gyerekek bántalmazását nem igen tolerálják, így titokban csinálj, ennyi a különbség.

(Azonban a nők bántalmazásában még ma sincs zéró tolerancia, mert egy ilyen ügy hallatán rögtön az az első reakció, hogy hazudik, mártírkodik a nő, és csak be akarja feketíteni a férfit. Ellenben fordítva mindenki azonnal készpénznek veszi).

2024. máj. 30. 17:29
 17/18 anonim ***** válasza:
100%
Jézusom, utolsó. Nagyon sajnállak.. Komolyan.
2024. máj. 30. 18:29
 18/18 anonim ***** válasza:
77%
A mi családunkban nagymamámig visszamenőleg nem alkalmaztak testi fenyítést. Már elmúltam 70, szóval nem a legutóbbi évtizedekről beszélek. Engem kamaszkoromban anyukám pofozott meg, megérdemeltem. Így utólag azt mondom, korábban kellett volna. Túl sokat elnéztek nekem, emiatt aztán felnőtt koromban sok csalódás ért.
2024. máj. 31. 11:13
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!