Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Biztos, hogy jó egy gyerek...

Biztos, hogy jó egy gyerek jellemfejlődésnek, ha nagyon sok törődést, szeretetet kap?

Figyelt kérdés

Szembe jött velem egy insta hirdetés, ahol egy könyvet reklámoztak, ahol ilyen érzelmes zene alatt olvastak fel belőle, hogy gyereket nem büntetünk csenddel, szeretetmegvonással, hanem éreznie kell, hogy ő értékes, bla-bla-bla.

Na most. Értem én, hogy megy az érzékenyítés, de én ezt a fajta hozzáállást károsnak tartom. Egyrészt egy olyan ember, aki úgy nő fel, hogy szereretbuborék veszi körbe, teljesen magatehetetlen lesz akkor, amikor kikerül az életbe, és olyan helyre sodoródik, ahol ellenségesek vele. Ő ugyanis abszolút nincs hozzászokva ehhez, ráadásul az esetlensége abban fog megnyilvánulni, hogy mivel elhitették vele, hogy értékes ember, már nincs hová fejlődnie. Hiszen egész életébe azt mondták neki, hogy ő értékes, akkor nem kell értéket szereznie. Másrészt nem lesz meg benne az a rafináltság, kritikus gondolkodásy hogy felismerje azt, hogy bizony vannak, akik simán átverik.

Rosszabb esetben majd hazaszalad anyucihoz meg apucihoz, ahol megbecsülik.

Ha nekem lesznek gyerekeim abszolút nem fogom ilyen ömlengősen nevelni őket. Igenis hasznos eszköznek tartom a büntetést (hogy meglássa a dolgoknak van következménye) és a jutalmazást is, ami a kemény munka eredménye. Sosem fogom elhitetni vele azt a téveszmét, hogy ő már egy elég értékes ember. Nem. Azáltal válik értékessé, hogy folyamatosan növeli az értékét: új képességeket sajátít el, legyőzi a rossz szokásait stb. Enélkül az embernek nincs értéke, csak van magának, mint egy doboz.

Kíváncsi vagyok, ti mit gondoltok.

Egy pasi.

2024. máj. 22. 18:44
1 2 3 4 5
 41/45 A kérdező kommentje:

"Te kérdező, te amúgy értékes ember vagy?"

Alapvetően igen. De nálam ez egy folyamat. Mindig azon vagyok, hogy növeljem az értékem, ilyen-olyan módon. Mindig van mit csinálni, az élet több területén lehet fejlődni.

2024. máj. 23. 10:42
 42/45 anonim ***** válasza:
100%
Kérdező, neked egy gyerekhez nem méltó, zord, követelőző gyerekkorod volt, amikor az apád mindennel csak elégedetlenkedett, szövőévben egyszer mondott egy fél jó szót, tán még a keze is eljárt. (Honnan tudom? Egy dicsért, gyengéd szeretettel nevelt gyerek egyszerűen nem gondolkozik így.) Namármost benned kognitív disszonanciát okoz, hogy a szeretett szüleid nem úgy neveltek, ahogyan jól esett volna neked, ezért ezt a gondolatot mélyen eltemeted, és ideológiát gyártasz köré, hogy ez mért volt neked jó. Csak így tudod elviselni ennek az emlékét. Persze, tudom, hogy épp emiatt a most elmondottakat se vagy hajlandó befogadni, hiszen akkor a jó családról való képed összeomlik. Pedig jobban járnál, ha önmagad előtt elrejtett sebek őrzése helyett feltárnád őket.
2024. máj. 23. 10:46
 43/45 A kérdező kommentje:

Egy szóval sem említettem, hogy betiltották, csak azt, hogy az ő áskálódásaik következtében vette le az RTL a műsorról.

Ha pedig már késő esti sáv: az anime éjfél utáni(!) idősávba került, de az olyan szenny műsorok, mint a Mónika show (kb. 16:00) vagy a való világ (kb. 20:00) simán mehetett, és azt is láthatták a gyerekek.

Én a 30-as éveimben járok, és 1999-ben semmilyen rossz hatással nem volt rám (meg másokra sem) a Dragon Ball. Mutass egyetlen Y generációs fiatalembert, aki ütődötté vált volna, mert látott pár szexuális jellegű poént, vagy erőszakosabb jelenetet. Megkockáztatom, hogy nincs ilyen.

A szakértők tehát óriásit tévedtek. Senkire sem volt rossz hatással, ellenben számos emberre lehetett jó hatással. Az történet még az ellenség szeretetét is hirdette.

2024. máj. 23. 10:51
 44/45 anonim ***** válasza:
100%

"Mutass egyetlen Y generációs fiatalembert, aki ütődötté vált"

Úristen de magas labda! De csakazért sem fogom lecsapni :)

2024. máj. 23. 13:18
 45/45 anonim ***** válasza:
100%

Kerdezo, 33. hozzaszolasod elso resze abszolut korrekt, addig ok, itt vagy elakadva, bizonyitod is a gondolatmented folytatasaval:

"És amikor elrontod az életed, és szembesülsz vele, és fáj, akkor remélem, lesz körülötted egy kar, ami megtart, és szeret, és azt üzeni: semmi baj, majd ezután jobban megy, képes vagy rá!"

Ellenzem ezt a gyenge hozzáállást az élethez, így nem tartok rá igényt. Nekem nincs szükségem más bátorítására."

2024. máj. 23. 20:03
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!