Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Biztos, hogy jó egy gyerek...

Biztos, hogy jó egy gyerek jellemfejlődésnek, ha nagyon sok törődést, szeretetet kap?

Figyelt kérdés

Szembe jött velem egy insta hirdetés, ahol egy könyvet reklámoztak, ahol ilyen érzelmes zene alatt olvastak fel belőle, hogy gyereket nem büntetünk csenddel, szeretetmegvonással, hanem éreznie kell, hogy ő értékes, bla-bla-bla.

Na most. Értem én, hogy megy az érzékenyítés, de én ezt a fajta hozzáállást károsnak tartom. Egyrészt egy olyan ember, aki úgy nő fel, hogy szereretbuborék veszi körbe, teljesen magatehetetlen lesz akkor, amikor kikerül az életbe, és olyan helyre sodoródik, ahol ellenségesek vele. Ő ugyanis abszolút nincs hozzászokva ehhez, ráadásul az esetlensége abban fog megnyilvánulni, hogy mivel elhitették vele, hogy értékes ember, már nincs hová fejlődnie. Hiszen egész életébe azt mondták neki, hogy ő értékes, akkor nem kell értéket szereznie. Másrészt nem lesz meg benne az a rafináltság, kritikus gondolkodásy hogy felismerje azt, hogy bizony vannak, akik simán átverik.

Rosszabb esetben majd hazaszalad anyucihoz meg apucihoz, ahol megbecsülik.

Ha nekem lesznek gyerekeim abszolút nem fogom ilyen ömlengősen nevelni őket. Igenis hasznos eszköznek tartom a büntetést (hogy meglássa a dolgoknak van következménye) és a jutalmazást is, ami a kemény munka eredménye. Sosem fogom elhitetni vele azt a téveszmét, hogy ő már egy elég értékes ember. Nem. Azáltal válik értékessé, hogy folyamatosan növeli az értékét: új képességeket sajátít el, legyőzi a rossz szokásait stb. Enélkül az embernek nincs értéke, csak van magának, mint egy doboz.

Kíváncsi vagyok, ti mit gondoltok.

Egy pasi.

2024. máj. 22. 18:44
1 2 3 4 5
 31/45 A kérdező kommentje:
*topikba
2024. máj. 22. 22:38
 32/45 anonim ***** válasza:
100%

Azért engedj meg még itt pàr kérdést.

A féléves gyereked milyen értékekre tud szert tenni, amivel kivívhatná a szereteted? Vagy egy babát még nem kell szeretni? És ha mégis lehet szeretni egy gyereket a puszta létéért, mikor kell abbahagyni? Kétévesen azért már jó, ha tudja, hogy semmit sem ér, ha ügyetlenül formabedobózik?

Neked is jár a szeretetet, akkor is, ha hülyeségeket gondolsz a gyereknevelésről. És amikor elrontod az életed, és szembesülsz vele, és fáj, akkor remélem, lesz körülötted egy kar, ami megtart, és szeret, és azt üzeni: semmi baj, majd ezután jobban megy, képes vagy rá! És ha gyerekkorban megtanulja ezt valaki, hogy értékes, szerethető, és képes a jóra, az ezen alapuló önbizalom és önszeretet segíti majd át az embert élete legsötétebb időszakain. Hidd el, a lelke mélyén Comptonban is mindenki vágyik az anyukája/apukája feltétel nélküli szeretetére.

2024. máj. 23. 01:26
 33/45 A kérdező kommentje:

Hali!

"Vagy egy babát még nem kell szeretni?"

De kell. Egy babának viszont nincs még konkrét tudata, szóval ott az a cél, hogy megfelelően átérjen a kisgyerekkorba. Az igazi tanítást akkor lehet elkezdeni, persze lassan, az értelmi szintjének megfelelően.

"És ha mégis lehet szeretni egy gyereket a puszta létéért, mikor kell abbahagyni?"

Mindig lehet, és kell is szeretni egy gyereket. Én nem a szeretet ellen beszéltem e topikban, hanem arról, hogy ha túl sokat kap, az biztos jó-e neki hosszútávon. Átcsúszhat a dolog ugyanis az elkényeztetésbe is.

"Kétévesen azért már jó, ha tudja, hogy semmit sem ér, ha ügyetlenül formabedobózik?"

Épp ellenkezőleg, már a próbálkozás is dicséretet érdemel.

"És amikor elrontod az életed, és szembesülsz vele, és fáj, akkor remélem, lesz körülötted egy kar, ami megtart, és szeret, és azt üzeni: semmi baj, majd ezután jobban megy, képes vagy rá!"

Ellenzem ezt a gyenge hozzáállást az élethez, így nem tartok rá igényt. Nekem nincs szükségem más bátorítására.

"És ha gyerekkorban megtanulja ezt valaki, hogy értékes, szerethető, és képes a jóra, az ezen alapuló önbizalom és önszeretet segíti majd át az embert élete legsötétebb időszakain."

Lehet, hogy vannak ilyenek. Én azonban úgy gondolom, hogy az igazi erő nem ebből fakad. Hanem abból, ha valaki elsajátítja azt a gondolkodást, hogy csak magára számíthat, és képes lesz új képességeket kifejleszteni. A nevelés során - ha odáig jutok - ezt a módszert akarom majd átadni az utódaimnak.

A túlélés módszerét, művészetét.

"Hidd el, a lelke mélyén Comptonban is mindenki vágyik az anyukája/apukája feltétel nélküli szeretetére."

Abban egyetértek veled, hogy a feltétel nélküli szeretet a szülő-gyerek viszonyban létezhet. Máshol (pl. párkapcsolat) már hazugságnak tartom.

2024. máj. 23. 01:47
 34/45 anonim ***** válasza:
100%
Kérdező, fogalmad sincs a témáról. Olyasmit bizonygatsz, ami nagyon távol áll a valóságtól, és megalapozatlan közhelyeket hangoztatsz, amikről a szakma már rég bebizonyította, hogy hibásak. Olvass VALÓDI szakirodalmat: Vekerdy Tamás, Ranschburg Jenő, gyermekpszichógus blog (Bojti Andrea). És jól vésd az eszedbe: a feltétel nélküli szeretet NEM EGYENLŐ az elkényeztetéssel. Semmilyen mennyiségben. A szeretet és a nevelés között ilyen értelemben nincs összefüggés - attól még, hogy keretek vannak, határok, és határozott "NEM"-ek, a szülő nagyon is szereti a gyerekét. A szeretet sem elkényeztetést, sem engedékenységet nem jelent.
2024. máj. 23. 08:47
 35/45 anonim ***** válasza:
82%
34# szerintem ne olvasgasson a témában, hanem felejtse el örökre, hogy ez valaha is érdekelte. Az ilyen ember képezze magát bármi másban, gyereket nevelni se most, se 10, se 20 év múlva ne akarjon, mert abban semmi köszönet nem lenne. Sosem fog megváltozni, és belátni, hogy nem jó, amit gondol.
2024. máj. 23. 08:54
 36/45 anonim ***** válasza:
82%

#35 Én hiszek abban, hogy érdemes az emberekkel érdemi párbeszédet folytatni és érzékenyíteni őket, hátha eljut hozzájuk a mondanivalónk. Persze, biztos engem neveltek túl sok szeretettel, azért lettem ilyen naiv :DDDDD

2024. máj. 23. 08:58
 37/45 anonim ***** válasza:
100%
Az ilyet nem lehet erzekenyiteni. Ez az a típus, akinek ha gyereke születne, felnőtt korában minimum alkoholista lenne, de lehet, szegény felkötné magát. :/ azt a nőt is sajnálom, aki ilyen pasikkal leáll, hacsak nem hasonló habitusu.
2024. máj. 23. 09:19
 38/45 anonim ***** válasza:
100%

Én ellenzem, hogy a gyerekeket méhen belül pátyolgassuk a terhesség 36. hete után. Akkor már ki van fejlődve a tüdejük, tessék csak idekint levegőt venni. Egyrészt egy olyan ember, aki úgy növekedik, hogy magzatburok veszi körül, teljesen magatehetetlen lesz akkor, amikor megszületik és kikerül az életbe, és magának kell levegőt vennie és tejet szívnia. Ő ugyanis abszolút nincs hozzászokva ehhez, ráadásul az esetlensége abban fog megnyilvánulni, hogy mivel elhitették vele, hogy neki köldökzsinóron át jár az tápanyag, nem fog fejlődni a táplálkozása. Meg lehet nézni a sok szopisztrájkoló babát, még enni sem képesek, később meg kiköpik a kanalas ételt. Egy Dél-Amerikai börtönben biztos nem élnének túl. Én biztos nem fogom elkényeztetni így a gyerekem.

Majd beszélek a gyerekorvossal, de azért én az ilyen gyerekszakértőkhöz is kritkusan állok. Anno a 90-es évek végén az ő áskálódásuk következménye lett az, hogy főzelékkel tömtek, és kevesebb csokit kaptam, mert a szakértők meg voltak győződve arról, hogy az káros a gyerekekre. Pedig biztos vagyok benne, hogy az a csoki sok gyerek számára volt motiváció arra, hogy jól viselkedjen.

Te kérdező, te amúgy értékes ember vagy?

2024. máj. 23. 09:43
 39/45 A kérdező kommentje:

Biztos vannak olyan emberek, akik hozzád hasonlóan taníthatatlannak ítélnek engem, de nekem így jó. Legalább ezek az emberek nem lesznek ott az életemben. Így neked sem kell már többet ide írnod. Szóval én csak örülök, ha valaki eljut eddig velem kapcsolatban.

2024. máj. 23. 10:37
 40/45 anonim ***** válasza:
100%

Szóval te unblock szkeptikus vagy a gyermekpszichológusokkal azért, mert a Dragon Ball betiltása kapcsán valamit olvastál/hallottál valamikor. 😂😂😂

1. Nem betiltották, hanem 18-as korhatár besorolást kapott az ORTT vizsgálat után, ami miatt késői idősávba került volna. Ennek nem látták az RTL-nél értelmét, ezért inkább levették a műsorpalettáról.

2. Az ORTT dönt a korhatár besorolásról. Nem pedig a gyermekpszichológusok. De az vitathatatlan, hogy a Dragon Ball, ha nem is 18-as, de egy 16-os besorolást megérdemelt a tartalma miatt. Mondom ezt úgy, hogy néztem. Semmiképp sem egy Disney mese. Rengeteg szexuális utalás, képi erőszak volt benne.

Ha majd a leendő gyereked gyermekpszichológusra szorul, ami esélyes lehet, légyszi, ne ilyen félinfók miatt zárd el őt ettől.

2024. máj. 23. 10:41
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!