Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Nem tudom rendesen nevelni a...

Nem tudom rendesen nevelni a gyereket, mit csináljak?

Figyelt kérdés
Egyedülálló apa vagyok, 4 éves gyereket nevelek egyedül. Szeretném egészségesen, normálisan nevelni, például egy szépen beosztott napirenddel, hogy legyen rendszer az életében, de totál káosz minden, semmi rendszer nincs az életünkben, akár az étkezés, akár a napirend tekintetében. Képtelenség éjfél előtt elaltatni, így hétköznap amikor oviba kell menni, totál el van cseszve a nap, hétvégén pedig 10-11-ig alszik, rögtön ebédet kér, utána muszáj elintéznem amit hétköznap nem tudok, így nincs időnk minőségi időt együtt tölteni, estefelé már csak rohangálás van, ritka az a pillanat, amikor le tudunk ülni, rendesen játszani, beszélgetni. Mostanában cukor problémái lettek, így nagyon sürgős változtatásokra van szükségünk. 2 éve vagyok vele egyedül, azóta próbálkozunk. Voltak már sikeresebb kísérleteink egy normálisabb életvitelre, de mindig visszatértünk a régi, kényelmes, rendszertelen élethez. Van valami ötletetek?
2024. jan. 26. 16:57
1 2 3
 11/27 anonim ***** válasza:
91%

Amikor én voltam ovis, a másik csoportban megoldották, aki nem aludt el fél óra alatt, azokat kivitték az udvarra. Az alvók gondolom sosem tiltakoztak, hogy ők is :-) Addig meg gondolom csendben kellett feküdni. Biztos volt gyerek, aki megpróbált direkt fennmaradni, de csendben feküdni egy félhomályos szobában és próbálni nem elaludni, az egész jól segít elaludni.

De a legtöbb oviban ezt tényleg nem oldják meg. Mindenesetre ha alszik az oviban, akkor esetleg 10-ig fennmarad amiatt. De éjfélig, az már nem attól van szerintem. Talán ha visszajön a kérdező, még ír majd részleteket.

2024. jan. 26. 19:34
 12/27 A kérdező kommentje:

Nagyon köszönöm a válaszokat!

3: Nem túlsúlyos szerencsére, de elég egyoldalúan étkezünk, többnyire hagyományos, magyaros ételeket, ráadásul nem sok ételt szeret sajnos. Most szeretném azt bevezetni, hogy valahogy legyen időm edukálni magam az egészséges ételekről, pláne a vércukorszintet illetően, nehogy valami nagyobb baja legyen.

Hétköznap reggel 06:45-kor ébred, reggelizik (általában tojás ételeket pl sajtos rántotta egy kis paradicsommal, vagy szendvicset pl tejföllel, hagymával, tojasfehérjével, retekkel, sonkával, így szereti. A zabkását is szereti, de csak ritkán kér, mellé gyümölcsöket eszik)

Reggeli után fogmosás, mosakodás, megfésülködik, felöltözik, 07:45-re oviban van, 17:00-ig.

Nem panaszkodtak rá az oviban, rendesen viselkedik, de hamar kifárad, délután úgy alszik, mint a bunda.

17:00kor hozom el az oviból, utána bevásárolunk, elintézem amit kell, hazatérve nekem még folytatni kell a munkát, ezidő alatt ő vagy ott játszik mellettem a nappaliban, vagy átmegy a szomszéd kisgyerekhez, ott az anyuka szokott nekik adni egy kis nasit, de már szóltam, hogy ne édességet kapjon, úgyhogy gyümölcsöket szokott enni náluk.

19:00kor általában már befejezem a munkát, ha a szomszédban van akkor ilyenkor jön haza, főzök vacsorát, elindítok egy mosást, takarítok, ő addig egyedül játszik, bevonni nem nagyon lehet, mert inkább ront a helyzeten a pakolászással, nem segít.

Változó, mikor vacsorázik, mert ha például fél 8ra kész is a vacsora, van, hogy 9ig nem éhes, nem hajlandó enni. (Akkor sem, ha itthon van, ezt azért említem meg, mert volt, hogy azt hittem, a szomszédban etetik meg annyira, hogy emiatt nem kell neki a vacsi).

Vacsorára általában egyszerűbb húsos, halas vagy tésztaételeket eszünk. Mindig repetázik ilyenkor, mintha ki lenne éhezve.

Vacsi után fürdés, utána szoktunk egy kicsit beszélgetni, játszani együtt. 22:00kor kerül ágyba, olvasok neki mesét, aztán éjfélig a következő a menet: túl meleg van, túl hideg van, kényelmetlen a párna, szomjas, pisilni kell, szúr a pizsama, olvassak még egy mesét, túl sötét van, éjjeli lámpával meg túl világos.

Nem nagyon van segítségem, néha-néha anyukámhoz lemegyünk hétvégén, ha segítenem kell valamiben a ház körül. Ilyenkor anyukámtól hozunk 2-3 napra elég ételt, így nem kell főznöm, ennyi a segítség.

2024. jan. 26. 20:08
 13/27 anonim ***** válasza:
96%

Nem olyan vész csak az esti kaja 9kor akkor már az ágyban kéne lennie.

Keveset vagy vele azért is húzhatja az esti alvást, mert olyankor vele foglalkozol. Nem tudnál inkább vele lenni mikor haza érsz?

Kap főtt kaját az oviba, te meg hétvégén főzz nagyobb adagot, fagyazd le hogy hétközbe legyen.

Haza értek játsz vele, vagy kint fárazd le, 8 kor fürdés előtte vacsi, 9 re alvás. Utána dolgozz.

2024. jan. 26. 20:19
 14/27 anonim ***** válasza:
86%

Hiányzol neki.

Dedikált gyerekidő bevezetése segíthet. Nézz utána!

Nehéz elhinni, hogy 8 óra munka után nem várhat a meló. Ha tényleg így van, akkor keress olyat, ahol nincs ennyi túlóra.

Este nem kell főtt kaja, az oviban kap. Kenyér, felvágott, tojás, ilyesmi.

Vannak nagyon jó “szülő tréningek” érdemes körbenézni. Ha kell ajánlok, de nem szeretném elvinni a fókuszt.

2024. jan. 26. 20:23
 15/27 anonim ***** válasza:
93%
Háááát mikor ő eszik az enyém már ágyban van. Eleve nagyon későn fekteted.
2024. jan. 26. 20:30
 16/27 anonim ***** válasza:
93%

Én szerintem sok mindent lehetne itt változtatni. Például későn kerül ágyba nagyon, maximum 9-kor, de akár 8 óra sem lenne ördögtől való hosszú távon, ha még mindenképpen forgolódik 1-2 órát. A munkádat is be tudnád fejezni éjszaka, ha már elaludt, így az ott nyert időt tudnád vacsora készítésre használni. Teszem hozzá, hogy nekem a vacsi is túlzás és sok idő, a gyerek kap meleg ebédet oviban, valamit gondolom te is eszel a munkahelyeden, sokkal egyszerűbbet kéne ennetek, megkenni egy kenyeret, melegszendvicset, mert ezek elkészítése nettó 5 perc, vagy ha mindenáron csinálni akarsz, akkor minimum másnapra is jusson. Vannak youtube-on videók arról, hogy hogyan lehet több napra előre főzni, akár kifejezetten rövid idő alatt, mert nyilván aki dolgozik, meg gyereket nevel, az hétvégén sem tud a konyhában állni és kevergetni.

Tehát kezdésként előbb fektesd, a mosást lehet időzîtve rakni, bevásárolni sem kell mindennap, elegendő minden héten 1x, pl hétvégén, hogy ez se a hétköznapból lopja az időt.

2024. jan. 26. 20:52
 17/27 anonim ***** válasza:
85%
Hétvégén felborul az egész és mire hétköznap helyrejönne újra eljön a hétvége. Nem véletlen alvászavaros a több műszakban dolgozó emberek többsége. Elsősorban kipróbálnám a hétvégi korai kelést is. Azt a munkát amit délután csinálsz nem tudnád reggel megcsinálni? Felkelthetnéd előbb, reggel még gondolom úgysem annyira aktív hogy zavarjon a munkában. Délután pedig lenne időd és ha hamarabb elalszik te is többet tudsz pihenni. A "szúr a pizsama" résznél mosolyogtam, azt hittem csak nálunk szúr:))
2024. jan. 26. 21:09
 18/27 anonim ***** válasza:
91%

Legyen egy takarítós nap a többi a gyereké. Igenis alap takarításba bevonhatod akkor is ha nehezíti a dolgot főzésnél kapjon egy fellépőt és egy kamu munkát pl keverje el a lisztet vagy öntse azt egyik tálból a másikba stb.

Mi ár 8 -kor készülődünk így lesz este 10-re valami és ne dobd le a szomszédnak folyton, ezért húzza az időt mert keveset kap apából,ráadásul a késő esti vaskos kaja csak felturbózza. Könnyed étel kell és nem.ilyen későn.

2024. jan. 26. 21:46
 19/27 anonim ***** válasza:
93%

Vacsora előtt fürdetnèm. A jatèkidőt is előre hoznàm, a munkàt pedig az elalvàsa utanra tennèm. Lehet hideget, gyorsan elkèszìthetőt is enni, nem kell mindennap főzni.

Lehet, hogy elgondolkodnèk munkahelyvàltàson. 9 òrànàl többet van oviban a gyereked, otthonra is marad munkàd. Ez ìgy rengeteg.

2024. jan. 26. 22:11
 20/27 anonim ***** válasza:
80%
Ha ennyi dolgozol, nem jutna segítségre pénz, nincs a szomszédban egy kedves nyugdíjas néni aki főz, kicsit pakol, mos,ők nem is szoktak sokat kérni örülnek ha van mit csinálni.
2024. jan. 27. 00:21
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!