Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Van olyan anyuka aki néha rá...

Van olyan anyuka aki néha rá kiabál a gyerekre vagy rá is csap?

Figyelt kérdés

Sziasztok.

Ti szoktatok a gyerekkel kiabálni ha már minden kötél szakad?

Vagy ha abszolút semmi nem ér neki, akk egy picit rá csapatok a fenekére?

Nem vagyok híve ennek, de mostanában sajnos elég hisztis, akaratos, és rá szoktam kiabálni.

Egyszer történt meg eddig hogy rá is csaptam.

3,5 éves gyerekről van szó.

2023. dec. 30. 14:01
1 2 3 4
 21/38 anonim ***** válasza:
64%
#18 ez így van, de itt senki sem arról beszél, hogy nevelő célzattal rendszeresen verné a gyerekét, hanem, minthogy a szülő is ember, néha elveszti a kontrollt és eszköztelen, frusztrált (azért egy-több 3 éves igenis könnyen kihozza a sodrából az embert, főleg ha fáradt, neki sincs a legjobb napja, stb). Azért megszégyeníteni szülőket, mert nehéz szituációkban emberként, zsigerből reagálnak és odacsapnak, igenis káros, és nem lesz ettől kevesebb gyerekbántalmazó, mert pl aki visszakézből ütötte meg a gyereket, sem azért csinálta, hogy majd biztos így megtanul valamit vagy csak büntetésből vagy akármi. Engem nem gyakran, de azért jó párszor elagyabugyált az apám (de néha még anyám is), és így első kézből tapasztalva azt mondanám, hogy azért van különbség aközött, amikor az ember egyszer odacsap, mert a hüllőagy bekapcsolt és a kezed előbb mozdul, mint ahogy nyugisan végiggondolnád a helyzetet, meg aközött, amikor azt hiszed, majd ettől lesz rendes felnőtt a gyerekedből, és majd így megnevelődik (haha, lol, nyilván nem fog).
2023. dec. 31. 07:39
 22/38 anonim ***** válasza:
55%
13, ez jó... néha én is mondom a négy évesnek, hogy "hallgass már rám, azt akarod, hogy megint kiabáljak???" erre elkezd vigyorogni, hogy igen... hát, van akinek nem használ ez :DD
2023. dec. 31. 07:54
 23/38 anonim ***** válasza:
51%

“ Azért megszégyeníteni szülőket, mert nehéz szituációkban emberként, zsigerből reagálnak és odacsapnak, igenis káros”

Senki nem szégyenít meg szülőket.

De ha már itt tartunk, normálisnak tekinteni, hogy kiabálunk és néha odacsapunk, ahelyett ha az lenne a normális, ha ilyet érzékel magán valaki, nem elintézi annyival hogy legalább látja, hogy én is ember vagyok, hanem elkezd tudatosan foglalkozni magával, önismerettel és tudatosan figyel rá, hogy ilyen minél kevesebb legyen. Szerintem minél többször mondjuk, hogy ez oké, a többség le fogja vonni a konzekvenciát, hogy akkor ezen nem is kell változtatni. Pedig jó lenne. A mi felelősségünk, hogy milyen indulatkezelési mintákat adunk tovább a gyerekeinknek.

17, 18 voltam

2023. dec. 31. 08:15
 24/38 anonim ***** válasza:
15%

"A "gyerek neve kuss" berendezkedéstől a ló másik oldalára estünk át, amikor egy hangosabb szó is bántalmazás meg trauma."

Ezzel én is egyetértek. A frusztrál, szeretetlen, rideg légkörrel együtt legalább olyan káros az, ahol bármit megcsinálhat.

Ismerősnél voltam karácsonyi látogatáson. A 3,5 éves gyerek valami bagatell dolog miatt a nagyanyját elkezdte csapkodni és rugosdni (nem túlzok). Ott azért kijárt volna egy atyai seggreverés vagy legalább valami következmény, amiből tanul. Kicsit túlzásnak érzem, hogy a felnőtteknek mindent el kell viselniük azért, mert nem lehet korlátozni a gyereket.

2024. jan. 2. 10:47
 25/38 anonim ***** válasza:
70%
És egy atyai seggreveréstől hirtelen kifejlődik az agyának azon része, ami az érzelemszabályozásért felelős? Vagy mi a koncepció?
2024. jan. 2. 12:51
 26/38 anonim ***** válasza:
70%

Persze. Ebben nőttem fel. Random kiabálás, random ütés. Király gyerekkorom volt, mit ne mondjak.

Mindegy, mióta elköltöztem már nem járok sűrűn haza, nem kell hallgatni a kiabálást és hisztit, amit anyám bármin és mindenen levág - de olyan apróságokon, hogy felnőtt fejjel lesek.

Gyerekként meg nem értettem, mi a baj, és mindig hibásnak éreztem magam mindenért.

Hát, nem velem volt a probléma.

2024. jan. 2. 20:37
 27/38 anonim ***** válasza:
0%

25

Lehet, legközelebb meggondolja, hogy rugdosódik-e...

2024. jan. 6. 17:42
 28/38 anonim ***** válasza:
63%
#27 egy 3-4 éves gyerek nem fog még előre gondolkodni. Ő csak azt látja, hogy a szülei bántják, azt még nem köti össze, hogy azért, mert valami rosszat csinált. Benne az rögzül, hogy "oké" a másikat bántani, akármi is az oka. Neki még egyszerűen nincs meg az a képessége, fizikailag nem képes rá, hogy előre gondolkozzon, hogy belássa a dolgok összefüggéseit, hogy tudja, hogy mi miért van. A nagymama rugdosása is nem azért van, mert rossz gyerek vagy valami, hanem mert gondolom éhes volt, fáradt volt, sok volt az inger, nem tudta hogy feldolgozni, így csúcsosodott ki. Erre nem az a megoldás, hogy még te is hozzáadsz a dolgokhoz és megvered, hanem kivonod a helyzetből, beviszed egy csendes szobába, elvagytok kettesben, megmondod neki, hogy máskor hamarabb szóljon, adsz neki enni, lefekteted aludni, mittudomén, de a verés nem lesz megoldás és abból semmit nem fog megtanulni. A felnőttnek kell tudnia kezelni ezeket a helyzeteket, mert a 3-4 éves még egyszerűen nem tudja. Egyrészt tanulnia is kell, másrészt az impulzuskontroll egy ilyen idős gyereknél még nem létezik. Nem alakult ki még az agya azon része, ami ezért felelős. Mintha egy 10 évestől várnád el azt a fajta életbölcsességet, amit egy 100 éves ember hordoz.
2024. jan. 6. 18:07
 29/38 anonim ***** válasza:
0%
Egy 3-4 éves gyerek már bőven fejlett ahhoz, hogy megértse, nem rugdosódunk. Ha meg fogyatékos, az más, de a hozzászólásból ez nem derült ki.
2024. jan. 6. 18:10
 30/38 anonim ***** válasza:
53%
Persze, elméletben nagyon is jól tudja, hogy nem szabad másokat verni, de amikor ilyen-olyan baja van, fáradt, nyűgös, mérges, valamiért stresszes, akkor nem tud logikusan gondolkodni, nem tudja visszafogni magát, mert nem. képes. rá. Nem tudom kellően hangsúlyozni. Felfogja, ha beszélgetsz vele nyugodt pillanatokban, de amikor az oviban elveszi valaki az aktuális játékát, bizony oda fog neki csapni, ha a kistestvére leborítja az építőkockás tornyát, bizony ellöki, ha a nagymama van mellette a karácsonyi vacsoránál, amikor túltelítődött ingerekkel, igenis meg fogja rúgni. Mert a feszültség benne van, de a módszerek, a képesség, hogy ezt társadalmilag elfogadható módon kiadja, az még nincs. És amikor jókedvű, kipihent, nyugodt, akkor persze ha megkérdezed, akkor tudja és ő maga is elmondja, hogy nem szabad rugdosni meg megütni mást, de amikor elborul az agya, akkor nem fogja tudni hogy mi mást csináljon helyette, akkor rúgni fog. Mert basszus, még csak 3-4 éves, vannak elmaradottabb felnőttek is, akik képesek verekedni, sőt, vannak olyan elborult felnőttek, akik még gyereket is képesek verni, mert elborul az agyuk és nem tudnak mást, akkor a kicsiktől mégis mit várunk?
2024. jan. 6. 18:22
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!