Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Akinek extrém hisztis volt a...

Akinek extrém hisztis volt a gyereke, annak meddig tartott ez az időszak?

Figyelt kérdés
A lányom születésétől kezdve egy többemberes baba volt, folyton figyelmet követelt, nem lehetett letenni egy percre sem, minden játékot 5 perc után megunt, 8 hónaposan kezdett el akaratos lenni, és azóta állandóan visít. Ismerem a jelenlegi bababarát nevelési elveket, próbálom őket alkalmazni, próbálom kerülni azokat a szituációkat, amik hisztiket szülnek, de folyamatosan generálódnak az olyan helyzetek, amiket nem tudok megengedni. Pl. felkel reggel, megtöltjük vízzel a kulacsát, felteszem a tanulótornyába, együtt csinálunk neki rántottát, kiszedem tányérra, vinném enni, erre sikítani kezd. Próbálom megnyugtatni, kiszedni belőle, hogy mi a baja, nyúl az evőeszközös fiók felé. Odatartom, mutatom neki, hogy vegyen ki egy kis villát, de ő ki szeretné borítani az evőeszközöket a tartóból. Mondom neki, hogy azt nem lehet, mert koszosak lesznek a kanalak és nem szeretném én pakolgatni, amikor ő megunta a játékot. Erre vigasztalhatatlanul sikít, vergődik, csapkod, próbálom elterelni a figyelmét, kicsit lenyugszik. Beteszem az etetőszékbe, odaadom a villát meg a kaját és újra sikítani kezd és elhajítja a tányért a földre, újra vergődik, kiveszem, elvágja magát a földön, beveri a fejét és onnan már a fájdalom miatt is sikít. És ez egy ilyen eset, óránként van egy ilyen úgy, hogy akkor 15 perc fél óráig hisztizik. Próbálok nyugodt maradni, olvasgatom, hogy hogy kell ezt jól kezelni, de egyszerűen már kiég az agyam az egész napos nyivákolástól. Éjjel is kel még 2-3x, természetesen akkor is sikít és vergődik. Mondjátok el kérlek, mit csinálok rosszul, mert nem bírom tovább. Bevonom a házimunkába, minden délelőtt kiviszem másfél órára a kertbe futkosni, ha van időm, akkor délután is, foglalkozom vele, csinálok neki játékokat, nincs oka unatkozni. Ha nem lehet ezzel mit csinálni, csak túl kell élni, akkor meddig tart ez még? 17 hónapos amúgy. Köszi a válaszokat!
2023. nov. 9. 15:37
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:
88%
Meg az összes dackorszakos ismerősöm gyerekeinél, akiknél egy sem autista. Találkoztál te mar autistával?
2023. nov. 9. 16:50
 12/19 anonim ***** válasza:
54%

Nem kell lepontozni a "nem autista?" válaszolót, mert a többemberes gyerekeknél előfordulhat hogy az lesz belőle... Meggyőződésem, hogy a többemberes gyerek is vígan belefér a neurodivergens kategóriába, csak bno kódja nincs.

Az enyém is ilyen, most hároméves, szenzoros, jelenleg várunk hogy mi lesz belőle, van rá egy sansz hogy rákerül a spektrumra, de egyelőre annyira jól elvan, hogy valószínűleg csak a szenzorosság kapcsán jönnek a dilis időszakai.

Hasonló a kérdező gyerekekhez, mindenen is cirkusz van, naponta akár 7-10 alkalommal. Nálunk nem váltak be a klasszikus gyereknevelési módszerek. Minden hisztibe keményen beleállok, különben csak súlyosbodik a helyzet. Nem tudok ölelgetést meg beszélgetést javasolni, mert ilyenkor eldurran az agya teljesen. Arra vigyázok hogy ne legyen extra trigger, pl fáradtság vagy éhség. Ha van racionális alapja, akkor adok választási opciót, egyébként megvárom míg leporog a program és kifullad a hiszti. Ha egy óráig őrjöng, hát akkor egy óráig várok. Nincs alku, mert ahol következetlenség van, ott ha kell hetekig minden nap műsor van. Ha ledobál, hát akkor nem lépünk tovább, amíg fel nem szedi.

Nem megyek bele vesztes helyzetbe. Amiről tudom hogy vérszemet kap, fel sem ajánlom. Ha a villás esetet nézem, én ezt fel sem ajánlom neki, hogy ő vegye ki. Majd én kiveszem és pont.

Sokat segít ha tudja mi történik, amit valaki felvetett. Úgyhogy mi használunk vizuális napirendet, ami az autistáékhoz hasonló, de a gyerekemnek elég egy butított verzió. Nem elég elmondani szóban, mert nem fogja fel, nem látja át. Már pár nap után csodát tett ez a pár kép is, a háromévesem azóta mindig mindent tudni akar és sokkal jobban mennek ezek a váltások, és szóban is könnyebb megbeszélni. Kisebbeknél nem tudom hogy megy.

2023. nov. 9. 16:52
 13/19 anonim ***** válasza:
67%

"Ismerem a jelenlegi bababarát nevelési elveket, próbálom őket alkalmazni"

Ovónő ismerősöm nemrég mesélt arról, hogy milyen kártékonyak a mostani divatos nevelési módszerek. Nekem még nincs gyerekem, viszont meglepett ez a kiejelntés, mivel egy nyitott, fiatal nő mondta.

2023. nov. 9. 17:16
 14/19 anonim ***** válasza:
65%

Dackorszak. Teljesen normális életkori sajátosság.

Azon túl extrém esetben idegrendszeri éretlenség.

Minden játékot megun 5 perc alatt?

Kérlek szépen az 5 éves státuszon kérdés el e van a gyerek 20 percet egymagában.

2023. nov. 9. 17:22
 15/19 anonim ***** válasza:
8# vagyok. 12#-es Igen, előfordulhat,de nem biztosan. Nem kell ráhúzni minden gyerekre. Nagynéném kisfia például brutális volt, komolyan. Vigyáztam rá többször, de az anyja is kikészült. Róla el tudtam volna képzelni, de semmi,14 éves már, egészséges normális. Nálunk nem minden órás ez kérdező, de ahogy megyünk a dackorszakba bizony érzem, hogy sokszor akaratosabb, mint volt. Ő nyugodt baba volt pedig. A vicc, hogy amikor elmegyünk bárhova rokonokhoz, bárhova. Most az őszi szünetbe napokig a szüleimnél kirándultunk, konkrétan egy angyal. :D Folyton azt hallgatjuk, hogy de nyugodt, de jó gyerek. Barátkozik, játszik, ha nem úgy van valami azt is elfogadja, nincs hiszti sem. Ugyanez védőnőnél, orvosnál, játszótéren, bárhol. Ő úgy látszik itthon fogja kiengedni a gőzt. :D
2023. nov. 9. 17:26
 16/19 anonim ***** válasza:
69%

"Folyamatosan kommentálok mindent, hogy akkor most megyünk szépen enni, tessék, itt a kaja, itt a villád, itt a vized, jó étvágyat."

A kommentálni és a kommunikálni nem ugyanaz. 🤦

Te pontosan passzívan "rángatod" ide-oda a gyereket, nem pedig partnerként bevonod.

2023. nov. 9. 18:02
 17/19 anonim ***** válasza:
3 éves korig de 8 évesen is hajlamos a kiborulásra sajnos. Egyedül itthon és 1-2 gyenge pontja van, ami miatt hisztizik. Pedig alapból nagyon nyugodt gyerek és heti 2-3 hisztinél nincs is több. De 3 éves korig borzalmas volt a helyzet.
2023. nov. 9. 20:43
 18/19 anonim ***** válasza:
Barátnőm lánya 10 éves lesz nemsokára, olyan hisztiket levág, hogy hallja az egész utca. Az iskolában meg álomgyerek...
2023. nov. 9. 21:06
 19/19 anonim ***** válasza:
100%

#18: bocsi de valahol örülök, hogy nem csak az enyém ilyen. Ha hisztizni kezd itthon, akkor azt nagyon durván, iskolába max akkor szólal meg, ha kérdezik.

17-es voltam.

2023. nov. 11. 20:30
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!