Hogy lehet kütyümentes(ebb)én nevelni a mai gyerekeket?
Előre kikötöm, nem vagyok kütyüellenes, van telefonom és szokott néha mesét nézni a gyerek (2,5 éves).
Viszont, elborzaszt, amit magam körül látok a családban és ismerősi körben a gyerekeknél. Már a 10 évesek is totál telefon- és játékfüggők, pl. múltkor eljött vendégségbe 3 rokon gyerek a szülőkkel 8-12-14 évesek, 3s konkrétan végig ültek a főtéren is telefonoztak mind a hárman. A szülők meg mesélték, hogy a nagy már hajnal 2-ig gépezik, mondtam viccesen, hogy na nálunk ilyen biztos nem lesz, a válasz meg az volt, hogy dehogynem, majd meglátom.
A szomszéd 6 éves gyereke is folyton azért nyaggatja az anyját, hadd játsszon a telefonon, már azt volt a büntetés, hogy megfenyegették, letörlik a játékokat, hát majdnem sírógörcsöt kapott a gyerek, hogy ne tegyék, szabályosan rosszul volt.
Mi is voltunk gyerekes rokonoknál látogatóban, 3 fiú van, akik kisebbnek mindig kint játszottak, most 10 év felett már csak köszónni jöttek ki, amúgy mentek vissza játszani. Egy másik rokon gyerek, amikor nemrég babalátogatóban voltak nálunk, már ott toporzékolt, hogy 4-re haza kell érmi, mert kezdődik valami live a játékban. 10 éves ő is.
Basszus, nekem is fiaim vannak, ez elkerülhetetlen, hogy 10 éves korukra ilyen gépfüggők legyenek?
Fárasztóbban, több energiabefektetéssel, több kreativitással, mint kütyükkel.
Szerintem megéri.
Másnak meg nem.
Iskolakezdésig teljes "képernyőmentességet" tartottunk. Részben elvből tartottuk magunkat ehhez, részben azért mert megkésett fejlődésű volt a nagyobbikunk és egyértelműen ártott a legrövidebb időtartamú képernyőzés is neki.
Előny: a kisebb ebbe született bele, így még most 5 évesen se kell harcolni vele. Könyv, könyv, legó, puzzle, kártyajátékok, kinti játékok...tökéletesen lekötik. Kreativitása remek, szókincse hatalmas, oviban népszerű, önálló, rendkívül fejlett, okos gyerek.
A nagyobb iskolás, iskolai elvárások miatt lett tablete, kizárólag tanuláshoz veszi elő.
Nincs tablettünk, nincs szükségünk rá.
Három 8 év alatti gyermekünk van.
Nem kapnak kézbe telefont, akkor sem ha valahol vagyunk, és le kell kötni őket.
Nézhetnek tv-n mesét korlátozva. Amellett játék
Minden este mesét olvasunk.
#9! Ne haragudj, de annál csak egy irritálóbb van, a "dehogynem, majd meglátod." Ugyanis a kérdező a saját nevelésével, a saját gyerekével kapcsolatban bocsátkozott jóslatokba, amíg a másik máséval! Számtalanszor hallottam már ezt a "majd megtudod, ha gyereked lesz", "majd nálatok is ez lesz, ha annyi idős lesz, mint az enyém " bullshit-et.
Nem, nem lesz az. Ez egy önfelmentés, amikor az illető a saját elb@szott nevelését próbálja másra is kivetíteni. Ha más is elb@ssza, akkor az már nem is hiba.
A konkrét példában a 14 éves hajnal 2-ig gépezett. Tényleg kivétel nélkül minden 14 éves hajnal 2-ig gépezik? Én egy csomót ismerek, aki nem. Miért törvényszerű, hogy a kérdezőé is fog? Minden ember más és máshogy neveli a gyerekét. Biztos ő is követ el hibákat, de simán lehet, hogy ezt pont nem. Semmi joga másnak jósolgatni, mert semmivel nem több ő attól, hogy idősebb gyereke van. Sőt, a gyerekes se több a gyermektelennél. Akinek MÉG nincs gyereke, simán lehet jobb anya majd annál, akinek már van. Fölösleges ez a felsőbbrendűsködés.
De akkor sem illik beszólni, pláne nem ilyet. Véleményt persze magában alkothat, nem tilos, de egy ilyen megjegyzéssel nem a saját neveléséről jósolt valamit, hanem a másikét kritizálta kéretlenül úgy, hogy még soha nem volt az ő helyzetében.
Bizonyos esetekben egyszerűen tudni kell csendben maradni, és ez pont az.
#15! Persze, ebben igazad van, de ha a bújtatott üzenetet lefordítjuk, szerintem mégis kevésbé gáz azt mondani, hogy "sz@rul neveled a gyereked"(aminek már látható eredménye van, tehát egy tény), mint hogy "sz@rul fogod nevelni a gyereked), amire még semmi bizonyíték nincs, sőt, az illető épp az ellenkezőjére törekszik.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!