Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Hogy lehet kütyümentes(ebb)én...

Hogy lehet kütyümentes(ebb)én nevelni a mai gyerekeket?

Figyelt kérdés

Előre kikötöm, nem vagyok kütyüellenes, van telefonom és szokott néha mesét nézni a gyerek (2,5 éves).

Viszont, elborzaszt, amit magam körül látok a családban és ismerősi körben a gyerekeknél. Már a 10 évesek is totál telefon- és játékfüggők, pl. múltkor eljött vendégségbe 3 rokon gyerek a szülőkkel 8-12-14 évesek, 3s konkrétan végig ültek a főtéren is telefonoztak mind a hárman. A szülők meg mesélték, hogy a nagy már hajnal 2-ig gépezik, mondtam viccesen, hogy na nálunk ilyen biztos nem lesz, a válasz meg az volt, hogy dehogynem, majd meglátom.

A szomszéd 6 éves gyereke is folyton azért nyaggatja az anyját, hadd játsszon a telefonon, már azt volt a büntetés, hogy megfenyegették, letörlik a játékokat, hát majdnem sírógörcsöt kapott a gyerek, hogy ne tegyék, szabályosan rosszul volt.

Mi is voltunk gyerekes rokonoknál látogatóban, 3 fiú van, akik kisebbnek mindig kint játszottak, most 10 év felett már csak köszónni jöttek ki, amúgy mentek vissza játszani. Egy másik rokon gyerek, amikor nemrég babalátogatóban voltak nálunk, már ott toporzékolt, hogy 4-re haza kell érmi, mert kezdődik valami live a játékban. 10 éves ő is.

Basszus, nekem is fiaim vannak, ez elkerülhetetlen, hogy 10 éves korukra ilyen gépfüggők legyenek?

2023. aug. 22. 12:45
1 2 3
 11/21 anonim ***** válasza:
79%
8-as vagyok, azt még hozzáteszem, hogy én anno ugyanígy voltam nevelve, kisiskolásként rengeteget játszottam ilyen régi kínai sárgakazettás nintendón, később asztali számítógépen, tehát lehet hogy én gépfüggőnek minősültem volna. De a tartalom más volt, a klasszikus tinitartalmakon túl (akkor ment nagyot az im fórum) htmlt és phpt programozni, photoshopolni meg egyebeket tanultam meg. Ezek a mai napig meghatározóak, mert használom őket :-) szóval a tartalom sem mindegy azért, ha elkerülhetetlen lesz majd a napi több óra gép előtt punnyadás, megengedőbb leszek ilyesmivel, mint az insta porgetessel.
2023. aug. 22. 13:15
 12/21 anonim ***** válasza:
80%

Fárasztóbban, több energiabefektetéssel, több kreativitással, mint kütyükkel.

Szerintem megéri.

Másnak meg nem.

Iskolakezdésig teljes "képernyőmentességet" tartottunk. Részben elvből tartottuk magunkat ehhez, részben azért mert megkésett fejlődésű volt a nagyobbikunk és egyértelműen ártott a legrövidebb időtartamú képernyőzés is neki.

Előny: a kisebb ebbe született bele, így még most 5 évesen se kell harcolni vele. Könyv, könyv, legó, puzzle, kártyajátékok, kinti játékok...tökéletesen lekötik. Kreativitása remek, szókincse hatalmas, oviban népszerű, önálló, rendkívül fejlett, okos gyerek.

A nagyobb iskolás, iskolai elvárások miatt lett tablete, kizárólag tanuláshoz veszi elő.

2023. aug. 22. 13:17
 13/21 anonim ***** válasza:
68%

Nincs tablettünk, nincs szükségünk rá.

Három 8 év alatti gyermekünk van.

Nem kapnak kézbe telefont, akkor sem ha valahol vagyunk, és le kell kötni őket.

Nézhetnek tv-n mesét korlátozva. Amellett játék

Minden este mesét olvasunk.

2023. aug. 22. 18:08
 14/21 anonim ***** válasza:
64%

#9! Ne haragudj, de annál csak egy irritálóbb van, a "dehogynem, majd meglátod." Ugyanis a kérdező a saját nevelésével, a saját gyerekével kapcsolatban bocsátkozott jóslatokba, amíg a másik máséval! Számtalanszor hallottam már ezt a "majd megtudod, ha gyereked lesz", "majd nálatok is ez lesz, ha annyi idős lesz, mint az enyém " bullshit-et.

Nem, nem lesz az. Ez egy önfelmentés, amikor az illető a saját elb@szott nevelését próbálja másra is kivetíteni. Ha más is elb@ssza, akkor az már nem is hiba.

A konkrét példában a 14 éves hajnal 2-ig gépezett. Tényleg kivétel nélkül minden 14 éves hajnal 2-ig gépezik? Én egy csomót ismerek, aki nem. Miért törvényszerű, hogy a kérdezőé is fog? Minden ember más és máshogy neveli a gyerekét. Biztos ő is követ el hibákat, de simán lehet, hogy ezt pont nem. Semmi joga másnak jósolgatni, mert semmivel nem több ő attól, hogy idősebb gyereke van. Sőt, a gyerekes se több a gyermektelennél. Akinek MÉG nincs gyereke, simán lehet jobb anya majd annál, akinek már van. Fölösleges ez a felsőbbrendűsködés.

2023. aug. 22. 23:06
 15/21 anonim ***** válasza:
38%

De akkor sem illik beszólni, pláne nem ilyet. Véleményt persze magában alkothat, nem tilos, de egy ilyen megjegyzéssel nem a saját neveléséről jósolt valamit, hanem a másikét kritizálta kéretlenül úgy, hogy még soha nem volt az ő helyzetében.

Bizonyos esetekben egyszerűen tudni kell csendben maradni, és ez pont az.

2023. aug. 22. 23:44
 16/21 anonim ***** válasza:
68%
Én fiam 9 éves, van tabletje, telefonja még nincs, pont 1-2 hete kérdezte meg, hogy sztem a "Jézuskától kaphatna-e telefont"? (igen.. még hiszi, hogy a Jézuska hozza :) ) - mondtam neki, hogy sztem már igen.. elég nagy hozzá.. :) pár hónapja a régi laptomomat megkapta- mert infóra volt házi doga és ahhoz gép kellet... és az infós férjem megtanította neki a programok használatát.. Gépezik ő is.. játszik-videókat is néz.. és itt a videók a lényeg- halvány lila gőzöm nincs honnét jött neki elő, első-második világháborús "mesés" videó, de azokat nézi.. és olyan szinten tudja ki-mikor kivel háborúzott.. ki-kivel volt.. hányban mi történt.. hogy égő-nem égő... (én mindig szar voltam töriből:D) - többször előfordult már, hogy kérdezett vmit és én gyorsan megkerestem a neten a választ, nehogy baromságot mondjak neki.. ennek ellenére igyekszünk korlátozni.. szerencsére van "banda" neki a környéken, így átjárnak egymáshoz.. játszanak.. bicóznak.. stb.. ez sztem baromi fontos! Legyen barát-haver-rokon, akikkel összejönnek és játszanak... akkor nem érdekes a gép.. De a gép nem ördögtől való.. csak tudjuk ésszel korlátozni.. pl még nálunk anyósomék sokszor elviszik étvégére (nem mi kérjük, egyszem unoka és élvezkednek- mielőtt jönnek a szuperanyuk, hogy magamnak szültem nem a szüleimnek-anyósoméknak :D )- még 5 éves volt kb mikor azt mondtuk neki, hogy hát ott nincs net.. nem tudja elvinni a tabletet, hogy náluk is játszon.. :) sztem igazából rájött már arra, hogy ott is gépezhetne, de megszokás.. mamiéknál nincs gépezés.. :) Most is náluk van.. pénteken jön haza. addig semmilyen szinten nem fog gépezni... :)
2023. aug. 23. 00:52
 17/21 anonim ***** válasza:
72%
Miért kellet lepontozni a 16ost, meg engem is? Attól, hogy kütyüzik(okosan) a gyerek, ugyanolyan értékes, kreatív, kitűnő, udvarias és szeret más dolgokat, mint a nulla kütyüsök! rengeteg pluszt ad hozzá az életéhez az a pár játék, videó, amit használ, az egyetlen dolog, hogy korlátozni kell(és érteni hozzá, követni, hogy mit csinál)!
2023. aug. 23. 06:39
 18/21 anonim ***** válasza:
59%
Gondolom, csomó szülőnek sokkal egyszerűbb ha a gyerek kiskorától kezdve képernyő elé ülteti, vagy modernebb példát hozva, telefont nyom a kezébe, és mindegy neki mit csinál, csak maradjon csendben, és ő élhesse a saját életét. Nem feltétlenül lesz kütyüfüggő a gyerek, de ehhez több dolognak meg kell valósulnia, legfőképpen hogy a szülő hajlandó legyen időt és energiát belepakolni a kütyümentes közös programokba, olvasni neki, és persze az se mindegy hogy a gyerek mit lát, mit csinál apu vagy anyu ha van szabadideje, ha azt hogy tunyán ülnek a kanapén és nyomkodnak, nem fogják a gyerekükkel se elhitetni hogy bármi más jobb lenne. Közeli rokonságban is vannak olyanok, akiknél a "mindegy mi, csak legyen csend" elv érvényesül. (Mondjuk nem is értem hogy ezek a szülők mi rosszat látnak abban ha a gyerek folyton kütyüzik, hiszen ők maguk se csinálnak soha mást.)
2023. aug. 23. 11:21
 19/21 anonim ***** válasza:
64%
Személy szerint rohadt gáznak tartom mikor bárhova megyek kisgyerek kezében telefont látok.
2023. aug. 23. 11:31
 20/21 anonim ***** válasza:
38%

#15! Persze, ebben igazad van, de ha a bújtatott üzenetet lefordítjuk, szerintem mégis kevésbé gáz azt mondani, hogy "sz@rul neveled a gyereked"(aminek már látható eredménye van, tehát egy tény), mint hogy "sz@rul fogod nevelni a gyereked), amire még semmi bizonyíték nincs, sőt, az illető épp az ellenkezőjére törekszik.

2023. aug. 23. 11:33
1 2 3

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!