Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Engeditek a gyereketeknek,...

Engeditek a gyereketeknek, hogy visszategezze a felnőtteket?

Figyelt kérdés
13 éves kiskamasz fiamnak egyre több felnőtt ajánlja fel a tegeződést, de megmondtam neki, hogy nem szabad neki visszategezni őket, mert még gyerek és gyereknek nem illik idősebbeket tegezni, majd csak később, ha idősebb lesz. Ti szoktátok engedni? Ha igen, akkor a gyerek viselkedése mennyire változik meg azután, ha tegezheti a felnőttet?
2023. aug. 11. 12:49
1 2 3 4 5
 21/45 anonim ***** válasza:
96%
Én írtam, hogy a gyerekeim szinte mindenkit tegeznek, és engem is tegeznek a barátaik. Senki nem szemtelen soha, inkább általában meg vannak szeppenve.
2023. aug. 11. 15:56
 22/45 anonim ***** válasza:
98%
Én azt szoktam mondani, hogy tegeződve is meg lehet adni egymásnak a kellő tiszteletet és magázódva is el lehet küldeni egymást melegebb éghajlatra. Ezen semmi nem múlik. Ha valaki felajánlja a gyerekemnek, hogy tegezze, akkor eszemben sincs erőltetni a magázódást.
2023. aug. 11. 15:57
 23/45 anonim ***** válasza:
9%

Én a kérdezővel értek egyet. Lehet lepontozni.

Gyerek ne tegezze a felnőttet. A felnőtt a hlye, hogy ilyen helyzetbe hozza a gyereket.

Ott tévedtek, hogy a tegezés visszautasítása 2 felnőtt (!!) között sértés. A gyerek nem egyenrangú a felnőttel, el sem fogadhatja.

És igen, sajnos nagy eséllyel el fog szemtelenedni, mert ez az a kor, és fiú. A nagytudású kommentelők javarészt nők.

2023. aug. 11. 16:52
 24/45 anonim ***** válasza:
100%

Kedves 23-mas!

Hány 13 évessel vagy napi szinten körülvéve, és ebből hány magáz téged?

2023. aug. 11. 17:11
 25/45 anonim ***** válasza:
59%

30 éves vagyok, engem inkább bosszant, amikor a lépcsőházban a tizenéves kamaszlányka (ránézésre 12-13 éves) csókolommal meg jónapottal köszön. Ne köszönjön így, nem vagyok egy 500 éves vénasszony. Aki banyatankkal közlekedik, annak lehet így köszönni, nekem nem. A tisztelet nem ezen múlik.

Szerintem ez a különbség a falu-város között lehet, a válaszolóknál is gyanítom lehet összefüggést hozni ebben a kérdésben. Én vidéken nőttem fel, nehéz volt átállnom a tegeződésre Budapestre költözve, de itt tényleg ez a norma, arra néznek furán, aki magázódik. Bankban, orvosnál, már idejét sem tudom, mikor kellett magázódnom bárhol is, és nálam fiatalabbaktól sem veszem zokon.

Meg hol van itt a határ? 3 éves a lányom, ő még nem magázódik (nem is tanítom meg rá direkt, az ovit most kezdi szeptemberben, ott nem tudom, megpróbálkoznak-e vele), hasonló korú gyerekeknél senki sem néz csúnyán a kicsire, ha sziával köszön akár a kérdezőhöz hasonló nyanyáknak is, de 10 év múlva meg már gáz? Hol a határ? Ha valaki fiatalabbnak néz ki a koránál, akkor neki megengedett 8 évesen is tegeződni, de ha valaki idősebbnek, akkor 5 évesen is már leszidják, vagy hogy működik ez? Nemár. Ezt az egész magázódós baromságot el lehetne felejteni, a tisztelet nem ezen múlik.

2023. aug. 11. 17:38
 26/45 anonim ***** válasza:
100%

Csak a #23 kedvéért jövök nagytudásúként kommentelni.😁 Nem kell visszautasítani a felajánlott tegezést. Van ennél nagyobb bunkóság is, de semmiképpen nem KELL. Aki felajánlja, nyilván azért ajánlja fel, mert nem zavarja. Az a te bajod, ha téged anyaként zavar. Te majd nem engeded más gyerekének. Vagy tőlem a sajátod is magázhat😂Vannak olyan területek, ahol még mindig magázzák a gyerekek a szüleiket is.

Én magántanárként dolgozom, minden gyerek eldöntheti, hogy tegez vagy magáz, ami neki kényelmesebb. Szóval nem, #23, egyáltalán nem lesz bunkóbb a tegezéstől. Egyáltalán nem azon múlik, melyikük adja meg a tiszteletet, ha kiérdemled, tegezve is megadja.

2023. aug. 11. 19:06
 27/45 anonim ***** válasza:
86%

Kérdező, a #18-ra: Miért milyen korban nőttél fel? Nagyon késői gyerek lehet akkor... Én 56 éves vagyok, anyám kifejezetten ragaszkodott ahhoz, hogy a barátaim tegezzék, a húgom barátai is (ő majdnem 10 évvel fiatalabb nálam). Nagyszüleimet sem magáztam (1919-ben és 21-ben születtek), az én gyerekeim sem magázták őket. Én a dédszüleimet még igen, valószínűleg azért, mert náluk még az volt a szokás, hogy a gyerekeik is magázták, ezért én azt utánoztam, amit hallottam.

Ez az "olyan korban nőttem fel" szöveg nekem kicsit fura emiatt, nem hinném, hogy 120-130 évesen van 13 éves gyereked...

Amúgy sok előttem szólóval teljesen egyetértek: a felajánlott tegeződést visszautasítani az igazi bunkóság és tiszteletlenség.

2023. aug. 11. 20:12
 28/45 anonim ***** válasza:
88%

Apukám még magázta a szüleit. 60 éves lett idén. Én már sem a szüleimet, sem a nagyszüleimet nem magáztam, de mivel láttam ilyen példát, ismerős a szitu. Sosem értettem.

Egyetemi tanárként dolgozom. Az első óráimon felajánlom nappalisoknak és levelezőknek egyaránt a tegeződést. A levelezők ezt zokszó nélkül elfogadják, a nappalisok fiatalabbak, náluk valakinek rááll a szája, másnak nem... Nekem totál mindegy, a tisztelet nem ezen múlik. Határt húzni nem magázódással kell. Egyszerű beszédstílussal lehet érzékeltetni, hogy tegeződünk ugyan, de van egy határ, amit nem lépünk át. Nagyon nagyon sok nyelvben nincs is ilyen opció, mégsem szemtelen a teljes népesség.

2023. aug. 11. 22:07
 29/45 A kérdező kommentje:
#27 Igen, késői gyerek. Én 55 éves vagyok és például a szüleimet már tegeztem, de a nagyszüleimet magáztam, sőt anyukám nővéreit is magáztuk. Értem, hogy tegezve is meg lehet adni a tiszteletet, de én is azt vallom, hogy egy gyerek nem egyenrangú egy felnőttel és inkább gyerekkorba tanuljanak meg magázódni, mint, hogy felnőttkorban szembesüljenek azzal, hogy nem lehet mindenkit csak úgy letegezni. Az sem tetszik, hogy boltban, bankban, vagy akárhol ismeretlenek tegeznek.
2023. aug. 11. 23:23
 30/45 anonim ***** válasza:
62%

Hát... Akkor te ne engedd a gyerekednek.

Én szívem szerint eltörölném az egész magázódást. Részemről semmi jelentősége, nem ez tesz "egyenrangúvá", vagy sem.

2023. aug. 11. 23:28
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!