Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Engeditek a gyereketeknek,...

Engeditek a gyereketeknek, hogy visszategezze a felnőtteket?

Figyelt kérdés
13 éves kiskamasz fiamnak egyre több felnőtt ajánlja fel a tegeződést, de megmondtam neki, hogy nem szabad neki visszategezni őket, mert még gyerek és gyereknek nem illik idősebbeket tegezni, majd csak később, ha idősebb lesz. Ti szoktátok engedni? Ha igen, akkor a gyerek viselkedése mennyire változik meg azután, ha tegezheti a felnőttet?
2023. aug. 11. 12:49
1 2 3 4 5
 11/45 anonim ***** válasza:
97%

Ha a felnőtt felajánlotta, akkor igen.

Én is felajánlottam a főnököm lányának (suli után mindig bejött az étterembe)

2023. aug. 11. 13:38
 12/45 anonim ***** válasza:
98%

Persze. Annál kevés tiszteletlenebb dolog van, hogy valaki a felajánlott tegeződést visszautasítja. Ha már az illemet akarjuk követni.

A gyerek viselkedését nem befolyásolja, hogy tegeződve vagy magázódva beszél másokkal, ne viccelj. A te viselkedésed miben változik azokkal szemben, akiket magázol, és azokkal szemben, akiket tegezel? Nem ezen múlik, ugye? Magázódva is lehet bunkónak lenni, és tegeződve is lehet tisztelni a másikat.

2023. aug. 11. 13:41
 13/45 anonim ***** válasza:
10%
Szerintem tök rossz a tegezés, pont azért, mert elmossa a határokat, az idősebb nem érzi magát idősnek, a fiatalabb nem fogja érezni, hogy fiatalabb. Szerintem borzalmas, és semmi gond nincs vele, ha visszautasítják, ugyanis túl bizalmas kapcsolatot feltételez, random ismerőssel meg ne legyen ilyene a gyerekemnek. Legjobb barátnője anyukáját esetleg, meg a rokonait. Amelyik 20+os meg nem érzi korban a különbséget egy 12-13 éveshez képest, az kezeltesse magát, mert akármennyire fitt, akármennyire divatos, nincsenek egy súlycsoportban, egy szinten, öregebb, idősebb annál a gyereknél. Nem kell belemenni közvetlenebb tegezős kapcsolatba, mert az idősebb fél szeretné, udvariasan meg lehet mondani, hogy miért nem szeretnéd. Engem 5 éve magáz a lányom egyik barátja, pedig kb 15 év van köztünk, a keresztnevemen hív, majd magáz, pedig együtt sportolunk, más barátai tegeznek, de ők még kicsik a magázáshoz. Igyekszem a gyerekemet is magázódásra tanítani, de néha mèg elvéti, és érdekes, pont olyankor, amikor nagyon egyenrangúnak érzi magát(sportnál) az idősebbel, ha meg más helyzet van magázza.. nekem nagyon nem tetszik ez, és nem a tisztelet, hanem a kor által szabott határ elmosódása miatt.
2023. aug. 11. 13:42
 14/45 anonim ***** válasza:
98%
Bunkó dolog visszautasítani a felajanlott tegeződést.
2023. aug. 11. 13:43
 15/45 anonim ***** válasza:
97%

Ha a felnőtt mondja akkor miért ne szabadna?

13 éves,pár év és őt fogjak a kisgyerekek magázni 😁

2023. aug. 11. 14:09
 16/45 anonim ***** válasza:
90%

#13 Egy kiskamasz, kamasz ne azzal mutassa ki a tiszteletet hogy magáz.

Ha elakarok valakit küldeni a búsba azt magázódva is megteszem.

2023. aug. 11. 14:11
 17/45 anonim ***** válasza:
97%

Persze, hogy engedném, hiszen ez igazából nem az én döntésem, hiába vagyok az anyja.

Ennyire szerintem nem jó uralkodni a gyerek fölött.

2023. aug. 11. 15:03
 18/45 A kérdező kommentje:
Nekem fura egy kicsit, hogy a mai világban ennyire népszerű a tegeződés. Én még abban az időszakban nőttem fel, amikor a gyerek nem tegezhette a felnőttet, sokszor még a családon belül sem. Ne értsetek félre, én nem rosszat akarok neki, csak azt sem szeretném, hogy elszemtelenedjen emiatt.
2023. aug. 11. 15:16
 19/45 anonim ***** válasza:
97%

A 13 éves kor mi a frászért kisgyerekek kategória?

#18 Ennek a kettőnek semmi köze egymáshoz.

Sokan sértőnek találják, ha visszautasítod a tegeződést. Emlékszem nekem milyen szr volt 13 évesen, hogy belém lett verve, hogy tegezni a felnőttet rósz, ezért nem voltam képes akkor sem tegezni a barátaim szüleit, akkor sem, ha már századjára kértek meg. Mindenkinek kellemetlen ez. A felnőttnek azért, mert nem úgy szólítják meg, ahogy szeretné, a gyereknek azért, mert anyu-apu azzal baxtatja, hogy ne tegezze azt, aki felajánlotta, a másik felnőtt meg folyton szóvá teszi, hogy de, igenis tegezze.

És ezt amúgy egyetemistaként is tapasztalom, hogy akiknél ez a tegezés róósz mentalitás volt otthon, főleg akik kistelepülésről jöttek, mint én, azok nem tudják tegezni azokat az egyetemi tanárainkat, akik nyomatékosan leszögezték, hogy őket NE magázzuk. És mindenkinek rohadt kellemetlen ez is. Az adott oktató van, hogy minden héten elmondja, hogy őt nem kell magázni, akibe meg a magázódást így beleverték kényelmetlenül érzi magát, akármit mond, mert ha magázódik, akkor szóvá van téve, hogy ne tegye, ha meg tegeződik akkor furcsa érzés. Én szerencsére tudok tegeződni, ha azt kérik, de a mai napig rohadt kellemetlenül érzem magam, ha úgy kell elhagynom a termet, hogy sziával köszönök el.

Szóval sokkal praktikusabb azt tanítani a gyereknek, hogy mindenkivel úgy beszéljen, ahogy a másik kéri. Az a legudvariasabb.

#13 Miért kéne majd 21 évesen elvárnom, hogy a 12-13 évesek magázzanak? Nem szeretem, ha formális helyzeten kívül magáznak. Látom, hogy nem vagyunk egy korosztály a tinikkel, de az, hogy nem úgy viselkedem velük, mint a korosztályommal, nem a megszólításban teljesedik ki. Egészen más témákról beszélek egy 12-14 évessel, más programokon keveredünk egy társaságba(például ha a helyi játszóházzal megyünk a nyári napközibe, és vezetem a kézművesfoglalkozást). Bizonyos szerepeket nem tölthetnek be az életemben (pl potenciális jelölt egy párkapcsolatra, ivócimbi, de a lelki problémáimat se velük vitatom meg) a korukból adódóan.

Én ebben a tanévben mentorálni fogok, pont ebben a 12-14 éves korosztályban, és nem fogom azt mondani a mentoráltaknak, hogy magázzanak.

2023. aug. 11. 15:36
 20/45 anonim ***** válasza:
36%
Oviban mar 10 eve is tegezodes volt a gyerekek es ovonon kozt. Most 4.lesz a lanyom,oj mar elsoben is igy inditottak. Szia Emese neni pld a tanar neninek es tanar bacsinak is. Tegezodes van,csak melle teszik hogy Sanyi bacsi. Teljesen jo, bar szerintem nem is tudnak magazodni még.
2023. aug. 11. 15:36
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!