Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Topis ovis - kötelező divatozni?

Topis ovis - kötelező divatozni?

Figyelt kérdés

Négy éves kislányom oviba jár. Szerintem sok csinos, egyedi ruhája van - nagy részét főleg jó minőségű turikban szerzem be.

A leányzó imád homokozni, sarazni, vízfestékezni, fűben hemperegni, fenéken szánkázni a dombról.

Emiatt gyakran adok rá olyan ruhát, ami még elfogadható állagú, de nem is olyan, mintha most vették volna ki a kirakatból.

Úgy értem: némelyik kicsit bolyhos, ujjánál picit kopott, a cipő orra is levert egy kicsit (hála a kismotornak), vagy egyéb kis hiba, fakulás van rajtuk. De még így is elég csinosak, jól állnak neki. Sajnos úgy látom, vannak páran akik elítélnek miatta - a legtöbb ovis frissen vásárolt, vasalt, hibátlan holmit hord, sokan kifejezetten drága holmit ad a gyerekére. Velük nem akarok, és nem is tudok versenyezni. Nem is annyira az anyagiak miatt - de egyszerűen fölöslegesnek tartom egy gyorsan növő gyereknél a túlzott divatozást. Tudom, minden gyerek más, nem mindenki nyúzza úgy a ruháit, mint a lányom, és persze az is magától értetődő, hogy aki jól áll anyagilag, miért ne járassa a gyerekét a legmárkásabb ruhákba.

Viszont eléggé fáj egyesek lenéző pillantása, vagy kioktatása.

Tényleg nagy hiba, ha egy örökmozgó gyereknél mérsékelem a divatozást? Kultúrcikkekre, mesekönyvekre, fejlesztőkre, színházjegyre, minőségi játékra stb. sokat költök, úgy érzem, a ruha a legkevésbé lényeges egy ovisnál. Sok ismerősöm alig él meg, hónapok óta nem fizet csoportpénzt, a gyereknek nincs egy mesekönyve se - de a mama tízezreket költ havonta a márkaruhákra.

Vacak anya vagyok, hogy nem hasonlítok rájuk?

2010. okt. 15. 14:16
1 2 3
 21/27 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem nem gond,ha turiból vásárolsz és az sem ha nincs puccba vágva az oviban a kiscsaj,hanem melegitőben. Az viszont már az én csőrömet is böki (szegény kislány/kisfiu),ha koszos,szakadt ruhába járatják oviba. Tudom,hogy úgyis összekenik,összefestékezik,kikopik,de az nagyon tud idegesiteni mikor anyuka lacoste cipőben,báli smink,mköröm stb a gyerekét meg elhozza mocskos ruhában . Egy alapvető igényessége ne csak maga felé legyen hanem a gyereke felé is.. Ezt most egyáltlaán nem neke dirtam,csak erről a topis vs rongyrázás témáról jutott eszembe.
2010. okt. 21. 20:11
 22/27 anonim ***** válasza:
100%

Az én fiam 2,5 éves és ovis már ő is. Minden reggel ugyanígy indul óvodába, mint a Te kislányod. Melegítő, nem féltős cipő stb. Pedig ő magán oviba jár, ahol elvileg "megengedheti" magának mindenki az élére vasalt nadrágot is, de minek???!! Én magamból indulok ki. Ha kint a kertben gazolok, vagy bent főzök, akkor nekem sem kényelmes a kiskosztüm. A gyereknek hemperegni, homokozni, kúszni-mászni szerintem egy kényelmes melegítőben sokkal jobb, mint a merev farmerben vagy vászon nadrágban. Hál istennek, ahová a fiam jár, a nagy része a szülőknek így gondolkozik, így fel sem merül a divatozás az oviban. Sőt, nálunk is az óvónők nem szeretik, ha nagyon elegánsan megy a gyerek. Tegnap volt fényképezés, arra kis ing, szép nadrág, szép pulcsi be volt víve, és arra a fél órára felöltöztették őket, amíg tartott a fényképezés. Mondjuk én ünneplésre, bulira sem viszem kiöltözve, mert amíg odaérünk is képes "kárt" tenni a ruhájába :), így csak a helyszínen öltözünk.

Én is megnyugtatlak! Nálunk is ugyanez a gondolkodás, és nemcsak anyagi okok miatt, hanem a gyereknek is jobb ez szerintem.

2010. okt. 22. 09:01
 23/27 anonim ***** válasza:
78%

Na akkor leírok egy másik aspektust is.

Egy községben lakom ovis-sulis gyerekem is van.Az én megfigyelésem szerint a akik nálunk vadi új ruhába öltöztetik a gyerekeket azok a romák...Iszonyat csinos ruhákba a kislányok,hajgumik,hajpántok,márkás cipők stb...A fiúknál ugyan ez márkás cipők,márkás farmerok,márkás sapka márkás iskola táska stb..Szépek,tiszták,rendezettek a gyerekek.

(ez azért van,mert akkor is megveszik a gyerekeknek a márkás cuccot,ha uzsorakamatra kérnek sulikezdésre kölcsön)

Hiába na élni tudni kell!

Mi meg inkább turis cuccokba járatjuk a gyerekek és a kínaiból veszünk cipőt.Az vesz drágább cipőt a gyerek lábára pl motorozni homokozni,akinek problémája van a gyereknek a lábával.Lúdtalpas,vagy ferdén lép,vagy fáj a lába a kínai cipőben.

Nem azért mert senki nem engedheti meg magának,szerintem inkább azért,mert örülnek,hogy ez a "szokás" és nem a drága cipők és ruhák mennek tönkre.

Lesújtó pillantásokkal nem szoktam találkozni nálunk ebben a felállásban.:))

2010. okt. 22. 11:59
 24/27 anonim ***** válasza:
100%
Bár a fiam még nem bölcsis, de nálunk is lesz külön csini és játszós mintahogy most is. Jelenleg az egy hónapja vásárolt 3000 ft-os gagyi cipője már lukas a motorozástól, nyílván nem adom rá a 15 e ft-os pedipedet. Játszóra is mindig melegítőben vagy olyan gatyában megy amit már nem sajnálok, de hogyha véletlen csiniben esünk be egy játszóra mert jöttünk vhonnan, akkor nem mondanám neki, hogy ne ülj bele. A gép kimossa :O)
2010. okt. 22. 13:12
 25/27 anonim ***** válasza:

Őszintén nem örülök hogy ilyen irányt vett a kérdés hogy valaki megjegyzi hogy az új ruhákban leginkább a romák járatják a gyereket. Én nem vonnék párhuzamot.

Oké, esetleg felétek valóban csak roma gyerekek kapnak új ruhát, a nem roma gyerekek meg turkáltat, de azért ezt nem lehet általánosítani szerintem. Megfordultam jópár gyermekközösségben (tanárcsalád vagyunk - szülők, nagynénik is tanítanak alsóban, felsőben. Jó, mondjuk oviban nem..) de nem merném ezt így kijelenteni.

2010. okt. 22. 13:36
 26/27 anonim ***** válasza:
100%

Nálunk a nagyfiam olyan, hogy akármilyen nadrágot adok rá az 5 perc után kilukad. Szinte csak lukas vagy foltozott nadrágja van.

Viszont van egy nadrágja, amit csak akkor vehet fel, ha megyünk valami olyan helyre, abban nem rohangálhat, nem biciklizhet... A többi ruhája normális, van közte márkás is, de nadrágot egyszerűen már nem veszek márkásat, mert úgyis tönkreteszi.

2010. okt. 22. 13:36
 27/27 anonim ***** válasza:
100%

Hűha félre lettem értve!Távol áll tőlem a megkülönböztetés,nem is szeretem én sem ha valaki azt teszi!

Őszintén írtam,tényleg nálunk ez az igazság..

2010. okt. 22. 13:44
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!