Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Topis ovis - kötelező divatozni?

Topis ovis - kötelező divatozni?

Figyelt kérdés

Négy éves kislányom oviba jár. Szerintem sok csinos, egyedi ruhája van - nagy részét főleg jó minőségű turikban szerzem be.

A leányzó imád homokozni, sarazni, vízfestékezni, fűben hemperegni, fenéken szánkázni a dombról.

Emiatt gyakran adok rá olyan ruhát, ami még elfogadható állagú, de nem is olyan, mintha most vették volna ki a kirakatból.

Úgy értem: némelyik kicsit bolyhos, ujjánál picit kopott, a cipő orra is levert egy kicsit (hála a kismotornak), vagy egyéb kis hiba, fakulás van rajtuk. De még így is elég csinosak, jól állnak neki. Sajnos úgy látom, vannak páran akik elítélnek miatta - a legtöbb ovis frissen vásárolt, vasalt, hibátlan holmit hord, sokan kifejezetten drága holmit ad a gyerekére. Velük nem akarok, és nem is tudok versenyezni. Nem is annyira az anyagiak miatt - de egyszerűen fölöslegesnek tartom egy gyorsan növő gyereknél a túlzott divatozást. Tudom, minden gyerek más, nem mindenki nyúzza úgy a ruháit, mint a lányom, és persze az is magától értetődő, hogy aki jól áll anyagilag, miért ne járassa a gyerekét a legmárkásabb ruhákba.

Viszont eléggé fáj egyesek lenéző pillantása, vagy kioktatása.

Tényleg nagy hiba, ha egy örökmozgó gyereknél mérsékelem a divatozást? Kultúrcikkekre, mesekönyvekre, fejlesztőkre, színházjegyre, minőségi játékra stb. sokat költök, úgy érzem, a ruha a legkevésbé lényeges egy ovisnál. Sok ismerősöm alig él meg, hónapok óta nem fizet csoportpénzt, a gyereknek nincs egy mesekönyve se - de a mama tízezreket költ havonta a márkaruhákra.

Vacak anya vagyok, hogy nem hasonlítok rájuk?

2010. okt. 15. 14:16
1 2 3
 1/27 anonim ***** válasza:
91%
Szerintem ezt te is tudod nagyon jól, hogy nem vagy vacak anya! HA ez most jót tesz a lelkednek, hát én ugyanúgy gondolkodom erről a témáról, mint te. Persze nekem fiam van és soha nem kaptam lesajnáló pillantásokat. Mondjuk én meg azt tartom "fontosnak", hogy mindig átöltöztetem, és soha nem megyünk ki utcára melegítőben, de ha ezt valaki máshogy gondolja én azt is megértem, hisz nem kell időt szánni az átöltözésre.
2010. okt. 15. 14:23
 2/27 anonim ***** válasza:
100%

Ne érezd magad kellemetlenül! Én már rég túltettem magam a lesajnáló pillantásokon.

Két fiam van, s amit a fiúk képesek művelni a ruhákkal az már szinte bűn. Szinte kivétel nélkül turis ruháik vannak, de nagyon jó minőségűek, s vannak tipikusan játszós, illetve elmenős ruháik. Az oviba sem a legkiválóbb ruhákba járnak, hanem kényelmes, nyűhet rucikat adok rájuk.

Aki pedig lenéz minket, arra ügyet sem veszek! Ne hiszem, hogy a márkás ruhát a fiaim jobban kímélnék, ők nem tudják, hogy ezt anya 5000-ért vagy 300-ért vette. S nem kímélik a sárban, hóban, festékezés közben sem. Ezért vannak olyan ruháik, melyeket az oviban nagy hóban is gyötörhetnek, nem volt drága, úgymond nem is sajnálom.

Igazad van, hogy egy olyan gyereknek, akinek egy szezon egy ruha nem éppen márkás ruhákkal töltöd fel a ruhatárát. Ne izgasd magad a versengő szülőkön, sajnos a mai világban mindenki verseng már a baba megszületésétől kezdve egészen míg meg nem hal.

Szemet kel hunyni a versengés felett, az a lényeg, hogy a lányod csinos és ő is jól érzi magát a ruhákban!

2010. okt. 15. 14:25
 3/27 anonim ***** válasza:
88%

Én egyszerűen oldom meg: külön vannak az utcára való és külön a "játszós" ruhái. Ha oviba megyünk, boltba, utcára, akkor normális ruhában van, mint ahogy én is.

Ha már benn van az oviban, akkor átöltözik játszósba, ha a játszótérre, udvarra megyünk, akkor játszóst vesz fel. Ahogy én se kosztümben megyek ki a kertbe, igy ő se.

De nem is megyek szakadt melegitőben az utcára én sem...

Tehát szerintem meg kell neki tanitani, hogy a szép ruha az utcára való, a "szakadtabb" meg játszani.

Ugyanúgy, ahogy nálunk, felnőtteknél is.

Jó példa: ma jött haza (hófehér gatya) az ovibó lés szeretett volna a tesókkal kinn maradni az udvaron, mivel olyan szép idő van. Mondtam neki, hogy fehér gatyában szó se lehet róla. Rögtön megértette és szó nélkül ment befelé. Ha nagyon ki akart volna menni, felveszi a melegitőt és kész, már mehet is ki játszani.

2010. okt. 15. 14:56
 4/27 anonim ***** válasza:
85%
na nálunk meg fordítva van :))) azért "szólnak be" az óvónők ha túl szép ruhában van a gyerek...én attól érzem rosszul magam hogy folyton melegítőben kell legyen a gyerekem. Mondjuk én sose szólok rá vagy akadok ki ha koszos lesz, vagy bármi. Azért van a ruha. Jó, nem ünneplőben járatom, de akkor se szeretem hogy bolyhos meg kopott melcsinaciban kell legyen..Hát nem vagyunk egyformák :)
2010. okt. 15. 15:04
 5/27 anonim ***** válasza:
100%

Szia!

Az én gyermekem még csak 1,5 éves, tehát az óvodába öltözés még messze van, viszont óvónéni vagyok, így ismerem ezt a problémát.

Had nyugtassalak meg, nem egyedi a gondod, de szerencsére nagyon sokan úgy gondolkodnak, mint te. Azok a szülők, akik hagyják, hogy gyerek legyen a gyereke, ki tudja élvezni a mindennapokban rejlő sok-sok felfedezni valót.

Tudod milyen rossz azoknak a gyerekeknek, akiket a szülei csini ruhában hozza oviba, és megmondja neki (és nekünk is), hogy mit csinálhat a gyerek, és mit nem, nehogy elszakadjon, összekoszolódjon a szép ruha. Szegény gyerekek nem tudják élvezni az ottlétet!

Mindenkinek szíve joga eldönteni, hogyan öltözteti a gyermekét, senkinek semmit köze hozzá, ez tény!

Viszont véleményem szerint a te hozzáállásod, gondolkodásod sokkal inkább irigylésre méltó, mint azoké, akik nem engedik kibontakozni saját gyereküket, amiatt, hogy ők jobb színben tűnhessenek fel mások előtt.

Én büszke lennék arra, ahogy gondolkodsz! Abszolút ne foglalkozz a tekintetekkel, gondolj arra, hogy gyermeked mennyivel boldogabb gyermek!!

Üdv!

2010. okt. 15. 15:05
 6/27 anonim ***** válasza:
82%
15.04-es vagyok, azt elfelejtettem hogy azért viszont másokat sose néznék le vagy vetnék rosszalló pillantást mert másképp öltözteti a gyerekét vagy másképp gondolkozik:) Én most csak saját magamról meg a saját gyerekemről beszéltem :)
2010. okt. 15. 15:06
 7/27 anonim ***** válasza:
87%

Nem! Sőt!!

Ne add alább magad. Szerintem te csinálod jól. Az biztos, hogy az én lányomank sem divatiskola lesz az ovi. Azért, hogy összekenje, lerúgja, kilukassza, jó lesz a kopott, bolyhos, használt ruha is.

2010. okt. 15. 18:05
 8/27 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem is te csinálod jól. A kisfiam januártól megy bölcsibe. Én is turiban fogok bevásárolni játszós ruhákat (mellesleg a szép ruhái is turiból vagy börzéről vannak).

A csúcs az volt amikor nyáron egy 3 éves forma kisfiú nem ülhetett le a homokozóban, nehogy piszkos legyen a ruhája, ami nem is volt valami hú de szép. Szegény guggolva homokozott. Annyira sajnáltam.

2010. okt. 15. 19:07
 9/27 anonim ***** válasza:
90%
Csatlakozom én is. Márciusba kezdjük a bölcsit, és megyünk a duriba vásárolni:)
2010. okt. 15. 19:39
 10/27 anonim ***** válasza:
100%

Szia!

Nálunk is játszos ruhába van oviban nem látom értelét tiltani pl.a festéktöl mert piszkos lesz.

Sőt nálunk az ovonők külön kérték hogy olyan ruhában legyen amit összekenhet nehogy gond legyen belőle.Mindegy hogy szoknya vagy melegitő vagy mi csak ne legyen gond ha összekeni.Szülöin egy anyuka felháborodva nekiesett az ovonőnek hogy miért kenik ott össze a gyerekét.Minezt olyan hévvel hogy köpni nyelni nem tudott szegély ovonéni.

Nyugodtan vidd olyan ruhában amilyenben szeretnéd ne érdekeljen mi a véleménye a többi anyának.A gyerekek nem divatbábuk.Ami kényelmes azt hordja.

2010. okt. 15. 21:11
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!