Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Miként lehet elmondani egy 3...

Miként lehet elmondani egy 3 és fél éves kisfiúnak, hogy az édesanyja elhunyt?

Figyelt kérdés

2023. aug. 3. 21:29
1 2 3
 1/22 anonim ***** válasza:
2%
Nem kell elmondani neki, mert úgysem tudja felfogni. Valami kegyes "hazugságot" kell mondani. Ha egyébként normális családban nő fel, lassan elfelejti az édesanyját, különösen, ha lesz valaki, aki majd pótolja ill. betölti az anya szerepet a családban.
2023. aug. 3. 21:33
 2/22 A kérdező kommentje:
Jó nagy butasagot mondtál.
2023. aug. 3. 21:37
 3/22 anonim ***** válasza:
96%

Szerintem ez nagyon nagy butaság 1-es. Felfogni nem tudja magát a halált, de ha egy ekkora horderejű dologban hazudnak neki, az később sok sebet fog okozni a lelkében. Nyilván lehet köríteni mesét, hogy felment az angyalok közé, onnan vigyáz rá, ilyesmi, de meg kell tudnia az igazat. Lehet, hogy az édesanyjára nem fog emlékezni konkrétan, de ha valaki fenntartja az emlékét, és őszintén beszélhetnek róla, az érzésekről, az nagyon fontos lenne. Egy 3,5 éves kisfiú már értelmes, kezdi érteni az érzelmeket, és azt is meg fogja élni, hogy anya hiányzik, hogy ő most szomorú, hogy az egész család szomorú.

[link]

Ez egy nagyon jó könyv, tudom ajánlani. És ha van rá lehetőség, keresnék neki gyermekpszichológust, aki segít feldolgozni a gyászát.

2023. aug. 3. 21:38
 4/22 anonim ***** válasza:
78%

Ez nagyon sok mindentől függ

találkozott már a hslállal mint fogalom?

Kutya/macska/nagyszülő

Hirtelen (baleset) Vagy betegség?

2023. aug. 3. 21:52
 5/22 anonim ***** válasza:
1%
Pedig az 1es nem írt hülyeséget.
2023. aug. 3. 22:00
 6/22 anonim ***** válasza:
82%

"Anya elköltözött fel a mennybe az angyalokhoz. Mostmàr onnan figyel téged és vigyáz rád"

Valahogy így...

Ezzel a gyermek megérti, hogy az anyja többé nem lesz jelen fizikálisan az életében. Ugyanakkor némi megnyugtatást kap, hogy jó helyen van az anyukája és a szeretet/ kötelék nem múlt el.

2023. aug. 3. 22:00
 7/22 anonim ***** válasza:
96%
Egy 3,5 éves nem olyan kicsi.Az én lányom is tudja mi az,hogyha valaki meghalt.Még a mesében is látják,hogy az a személy/ állat nincs többé.Nagyon borzalmas,részvétem !
2023. aug. 3. 22:07
 8/22 anonim ***** válasza:
100%
Én arra már nem emlékszem, hogyan és mikor mondták el, mikor 3 éves koromban meghalt apukám. Viszont amikorra már vissza tudok emlékezni, azt tudom, hogy ha kérdeztek róla, akkor elmondtam, hogy meghalt. Szerencsére az anyai nagyapám nagy hobbifotós volt, ezért elég sok családi kép készült, sőt mozgófilmek is, sőt megvan hangfelvételen a szüleim templomi esküvője, ahol a hangját is hallhatom. Fura, de soha nem jutott még eszembe megkérdezni, hogyan mondták el.
2023. aug. 3. 22:13
 9/22 anonim ***** válasza:
92%

Nem értem a lepontozást

Ha már elhunyt valaki aki számára kedves volt, akkor pont ugyan úgy mint akkor.

3 évesen is ellhet neki mondani nekik bármit a szintjükön

Anya sajnos meghalt. (úgy mint a Buksi) Nem tud többet hazajönni hozzád. De most is nagyon szeret téged. Mindig velünk lesz

Nem kell túlmisztifikálni

2023. aug. 3. 22:29
 10/22 anonim ***** válasza:
41%

Akik válaszokat adnak, azok ne faggassák a kérdező mert ez egy nagyon nehéz téma, egyikőtökre se tartozik.

Azért írok hogy segítsek. Semmiképpen nem akarlak megbántani titeket kérdező.

Négyes igazat szól. Találkozott már a halállal? (Akár rokon halála) Vagy beszélgettetek már erről vele? Látta már valahol? Tudja mit jelent?

Itt az a lényeg hogy felfogja hogy az anyukája most elment, és nem lesz többé. Ezt kell tudatosítania neki.

A halált kíméletesen nem részletezve az okát kell közölni. Mesébe öntve akár. "Anya most elment és nem jöhet vissza. De szeret téged és odafentről figyel minket."

Az édesanyja emlékét pedig ne próbáljátok eltitkolni, elfelejteni. Viszont a másik oldalra sem szabad átesni amikor csak róla beszéltek.

Ha akar az anyjáról beszélni akkor engedjétek, hadd beszéljen! Ha viszont nem akar akkor ne erőltessétek. A halott személyes tárgyait őrizzétek meg. (Ruhák,ékszerek, anyától kapott tárgyak)

A temetésre el lehet vinni. Fontos egy végső búcsú.

Azt is el kell magyarázni hogy lehet hogy lesz egy pótanyukája is. De az vérszerinti anyuka fent is szeretni fogja, és mindig hiányozni fogja a család.

És igen érdemes felkeresni egy pszichológust felkeresni ha nem tudja feldolgozni.

Részvétem a családnak és nyugodjon békében az édesanya

2023. aug. 3. 22:35
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!