Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Hogy bírjátok anyagilag a...

Hogy bírjátok anyagilag a gyereknevelést? Okoz nehézséget megvenni mindent, amit szeretnétek?

Figyelt kérdés

Két kisgyerekünk van, 3 és 1 évesek. Azt gondolom, teljesen átlagos család vagyunk anyagilag, két átlagos fizetés (nekem most gyed), átlagos családi ház kevés hitellel, egy autó.

Szóval, nem vagyunk szegények, de gazdagok sem, az alapvető dolgok nem okoznak problémát, mindig spórolósak voltunk.

De most az utóbbi hónapokban, 1 évben, mióta nagyon beindult ez az infláció, egyre nehezebbnek találom a normális megélhetést...

A két gyereknek szeretnék szép, boldog gyerekkort biztosítani, egészséges étkezés, sok gyümölcs, minőségi cipő, normális játékok, néha 1-1 program, csak, ugye közben a házunk sincs teljesen kész, az autót is le kellene cserélni pár év múlva, nem is tudom, miből és honnan vegyek el, hogy osszam fel a havi bevételünket.

Szerencsére minden hónapban tudunk félretenni, de egyre kevesebbet :/

Ti hogy élitek meg ezt a szintet, amikor azért nem éheztek még, de sokat tanultatok, dolgoztatok már az életetekben, és így is csak nyögvenyelősen haladtok előre?

2023. aug. 1. 13:27
1 2 3
 11/30 anonim ***** válasza:
49%

6-os!

Mi az, hogy nem tudod hova tenni a gyerekeket?

Fél éves kortól már bölcsibe felveszik és persze óvodai ügyelet is van nyáron.

Ez csak duma, hogy nem tudod őket hová tenni. Nem is akarsz te dolgozni! Éppúgy tehetsz mindenről, mint a férjed.

Szedd össze magad, mert el fogják venni a gyerekeidet!!!

2023. aug. 1. 14:31
 12/30 anonim ***** válasza:
71%

Saját ház, hitel nincs. 2 autó.

2 és 4 évesek a gyerekek (vagyis a kicsi szeptember végén lesz 2).

Én gyeden vagyok, férjem eddig vállalkozó volt, most kezdett el alkalmazottként dolgozni.

A gyedem 130. A vállalkozása a végén, ugy az utóbbi fél évben ha 100ezret hozott... ebből is megéltünk, de ja....

A lakásfelújítást hagytuk, a nyaralás felejtős.

A gyerekeknek ami kell (pl ruha, gyümölcs, gyógyszer, stb) arra futotta. A saját igényeinkből adtunk le.

Most augusztussal kapja az első fizuját majd, már jobb lesz.

Szeptembertől megyek vissza én is dolgozni, legkésöbb októbertől, onnan meg aztán hawaii dizsi napfény ehhez képest.

2023. aug. 1. 14:35
 13/30 A kérdező kommentje:

Persze, mi is használtan veszünk sok mindent, veteményesünk is van, bár most két ilyen kicsi mellett nem sokat tudok vele foglalkozni, terem, de azért nem lát el teljesen bennünket.

Nyilván örülök, hogy legalább félrerakni tudunk még, de ez nekünk is a házra gyűlik, nyaralni pl. nem voltunk 4 éve, és nem is tudom, mikor fog beleférni.

De baromi fusztráló, hogy minden hónapban van 2-3 nagyobb kiadás, most pl. elromlott a páraelszívónk -30 ezer, kétévente tisztíttatjuk a gázkazánt -30 ezer, ez már -60 ezer és még csak elseje van.

Következő hónapban jön az autóbiztosítás -40 ezer, és ruhák, őszi kellenének, a nagyobbik gyerek méretében már nincs minden használtan. És ki tudja, mi jön, egSzerűen minden hónapnam van 2-3 ilyen nagyobb, időszerű 30-40 ezres kiadás az alapvetően kívül.

2023. aug. 1. 14:38
 14/30 anonim ***** válasza:

Két gyerkőccel, két autóval, ház hitellel, én gyeden.

Egyenlöre meg tudunk venni mindent, de jobban megnézem hogy hol veszem, ha valami akciós abból veszek többet a spájzba, fagyasztóba. Ruhát, játékot, mesekönyvet többynire használtam veszem

Ház felújítás lassacskán halad, de megyünk nyaralni idén is 2x5 napra, és rendszeresen megyünk programokra különösen így nyári szünetben.

2023. aug. 1. 15:23
 15/30 anonim ***** válasza:
65%

Ezért gondolkodom nagyon hogy legyen e még egy gyerekem. Saját házban élünk,igaz,bőven van rajta hitel, segítségünk nulla. Lehet itt ott lefaragni,de hosszú távon pont azon a dolog mennek a levesbe,ami úgymond a lényeg lenne..élmények,minőség, szabadidő (szabadidő az is,ha néha rendelés az ételt és te felszabadulás). Nem úgy akarok élni,hogy minden fillért nézek,kapalom a kertekben a retket,mert olcsóbb mint a boltba,igaz a szabadidőm rámegy..(van kis kertem,de hobbinak akarom,nem munkának). Szóval le lehet pontozni,aki nem ért egyet,de egy gyerekem van,neki meg akarok minden adni (nem! Elkényeztetni! Hanem megadni mindent amire szüksége van,és ebbe egy ép idegrendszerű szülő is beletartozik,nem egy állandóan szorongó,aggódó.

Nem tudom,valallok e majd meg egy gyereket. Nem mondom,hogy nem szeretnék. De inkább egy,aki ha 18 évesen elém áll,hogy orvos lesz,az se legyen akadály (váró a kommenteket,hogy úgyse lesz orvos,meg teremtse elő magának...az első rész valszeg igaz,csak mondtam valamit,ami drága..a második..hát csak részben igaz. Én guriztem egyetem mellett mint a hülye,semmi időm nem volt fiatalnak lenni. A gyerekektől ezt nem akarom elvenni. Kell majd dolgoznia persze,ne legyen buliról bulira járó céltalan valaki,de nem várom el,hogy 18 után mindent is maga teremtsen meg egyedül).

2023. aug. 1. 15:23
 16/30 anonim ***** válasza:
73%

Saját ház,meg 3 évig fizetjük (nem hitelt vettünk fel,hanem a tulajnak fizetjük le a házat havonta)autónk van.

Két gyerek,egy iskolas és egy totyogo.

Attól függ mit értesz az alatt,hogy nem tudjuk megvenni amit akarunk

Ha egy nyaralót akarunk venni,azt nem tudjuk megvenni,de ha elromlik mittudom én pl a fűnyíró,simán meg tudjuk venni az újat

Nem élünk fényűző életet de nem is vagyunk putrisok.

2023. aug. 1. 15:25
 17/30 anonim ***** válasza:
82%

Sajat haz (epitkezem) kocsi 3 gyerek egyedul nevelem oket

Mazlim van mert ebben az evben 30% emelkedett a fizum 🙂

Es miota kivagtam az exem erdekes modon anyagilag sokkal jobb helyzetbe kerultem!

Szoval nem panaszkodom.

2023. aug. 1. 15:43
 18/30 anonim ***** válasza:
53%

Még kicsik a gyerekek, a nagyobbik még nincs két és fél éves, a kisebb pedig 8 hetes, nem tudjuk, mit hoz a jövő. Mi már a gyerekszülés előtt lejjebb adtuk. Mindketten a közszférát erősítjük (tanár, kutató), amíg ott vagyunk, nem fogunk sokat keresni, ezzel tisztában vagyunk. A szülői házban maradtunk (a rezsibe, családi vállalkozásba beszállunk, lakbért nem kérnek) és gyűjtögettünk, de a saját lakás tizenpár év után is olyan, mint a csacsi meg az elé lógatott répa: hiába gyűlik a pénz, ugyanolyan távol vagyunk tőle, de legalább van félretéve. A gyerekvállalást nem lehet egy ponton túl halasztani, így a szülői házba születtek. A férjem és én is a nagyszülőkkel egy fedél alatt nőttünk fel, így mindenkinek ismerős a helyzet. Megvannak az előnyei és a hátrányai is, a gyerekek egyelőre az előnyeit ismerik :). Városban lakunk, van bicikli, tömegközlekedés így egyelőre megvagyunk autó nélkül.

Babaholmi, játék, ruha nagyrészt az unokatestvérektől van. Mi is vettünk/veszünk nekik, most a mi gyerekeink megöröklik. Ami nincs meg, azt többnyire használtan vesszük. Igaz, a cipőre kényes vagyok, azt inkább újonnan. Gyümölcsöt, zöldséget, halat stb. minél többet próbálunk adni, kertes ház, van veteményes (csak idő kéne rá), gyümölcsfa, tyúkok, pince, fagyasztó, így ezek egy része megoldva, a többinek az ára többszörösére emelkedett, még bírjuk. Gyümölcslevet, nasit nem nagyon veszünk. A család jó részével meg lehet beszélni, hogy inkább hasznos dolgokat adjanak ajándékba, egyelőre a kedvenc gyümölcsökkel is lehet örömet okozni. A nagyobbik gyerekünknél pár hónap után mostam a pelenkákat, a kicsivel is úgy tervezem. Ajánlott oltásokra és babaúszásra van pénz, utóbbi elhagyható "luxuskiadás", amin lehet szükség esetén spórolni, egyelőre még félretenni is tudunk. Későbbre ott vannak a tartalékok, de ha tartósan hozzá kell nyúlni, akkor valamelyikünk megy dolgozni a magánszektorba. Végzettség, munkatapasztalat, ismeretség megvan hozzá, csak mindketten szeretjük, amit csinálunk (csináltam). Igaz, kicsi gyerekekkel nekem most korlátozottak a lehetőségeim, így a jelenlegi munkahelyemre tervezek visszamenni (rugalmas a főnök, több részmunkaidős anyukát is foglalkoztat).

Programok: még kicsik, a kicsi megvan nélkülük, a nagyobbik pedig ugyanúgy elvan egy drága játszóházban, mint egy játszótéren vagy akár simán egy parkban, erdőben, pályaudvaron. Később majd variálunk, bár mi lelkes kirándulók vagyunk ;).

2023. aug. 1. 15:44
 19/30 anonim ***** válasza:
82%

17 gratulálok.sokan példát vehetnének rólad.

Nem nyavajogsz,nem szenvedést a rossz kapcsolatban.

Talpra álltak,építkezés,dolgozol,neveled a gyerekeidet...✌️✌️👏👏👏csak így tovabb

2023. aug. 1. 15:45
 20/30 anonim ***** válasza:

És egy csomó szót elírtam,de a lényeget gondolom érted 😃

19

2023. aug. 1. 15:46
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!