Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Kétnyelvűség, külföldön élés:...

Kétnyelvűség, külföldön élés: az egyik nyelv SOKKAL dominánsabb, mint a másik?

Figyelt kérdés
Kisfiam 3 éves, külföldön született, másfél éves kora óta jár francia nyelvű bölcsibe (napi 8-9 órában). Otthon magyarul beszélünk hozzá, magyarul mesélünk, olvasunk neki. Magyarul gyönyörűen, rendkívül gazdag szókinccsel, összetett mondatokban beszél, de franciául viszont - bár mindent ért - legfeljebb szavakat, tőmondatokat mond, de azokat is csak akkor, ha már feltétlenül muszáj. Nálatok is volt ilyen markáns különbség? Mikor tűnt el / billent át?

2023. júl. 31. 10:41
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:

10-es: nálunk a testvérek is magyarul beszélnek egymással, meg itthon mindenki magyarul beszél.

Németül csak nyilvános helyen vagy szakterületek esetén beszélünk.

nov. 15. 11:13
 12/17 anonim ***** válasza:
31%
11-Az elejen meg igy van, de ahogy elkezdenek ovodaba, vagy inkabb iskolaba jarni, es a baratokkal együtt jatszanak, akik nemetül beszelnek, akkor a testverek mar nem fognak a jelenletükben egymassal magyarul beszelni, nem beszelve arrol, hogy ha a leendö parjukat "hazaviszik", akkor mindenkinek nemetül illik beszelni. A gyerekeikkel pedig mar egyaltalaban nem fognak magyarul beszelni. Szoval a helyi nyelv lesz egyertelmüen dominans, ami termeszetes is.
nov. 15. 15:18
 13/17 anonim ***** válasza:

A 11-es vagyok, mindegyik gyereknek már diplomája van (Némelyiknek több is), és még mindig magyarul beszélnek egymással, illetve itthon.

A párja mindegyiknek nem-magyar, de nem mind német, természetesen ha ök is itt vannak, akkor németül/angolul beszélünk.

nov. 15. 15:23
 14/17 anonim ***** válasza:
53%

12 es, en is kulfoldon elek, a baratnomnek 3 felnott , 30 feletti fia van, itt nottek fel, es MINDIG kizarolag magyarul beszelnek egymassal.

Ugyhogy nem, total nem igaz amit irsz.

nov. 15. 23:32
 15/17 anonim ***** válasza:
0%
Veletlenül bukkantam erre a regi kerdesre ra. A 11.,13.,14. olyan környezetben el, ahol nem illeszkedtek be a magyarok (ök is) a helyi orszagba. Sok ilyen van. Föleg, ahol mindket szülö magyar. De miert nem mennek vissza Magyarorszagra, ha kizarolag magyarokkal tartjak a kapcsolatot? Ezek azok az emberek, akik soha nem tanuljak meg igazan jol a helyi nyelvet, es a gyerekeiket is görcsösen ugy nevelik, hogy kizarolag magyarul beszeljenek. No ezeket nem szeretik a helyi orszag lakoi.
nov. 16. 12:47
 16/17 anonim ***** válasza:

15-ös:teljesen el vagy tévedve, a 11-es vagyok, még véletlen sem lehet mondani, hogy nem vagyunk beilleszkedve, éppen ellenkezöleg. Gyakorlatilag a családon (mi, a szülök + a gyerekeink) kivül nincs semmiféle magyar kapcsolatunk! Szóval egyáltalán nem igaz a feltételzésed, mindannyian C1-C2-es szinten beszéljük a nyelvet (van róla itteni nyelvvizsga bizonyítvány is, mert a munkakörhöz kérték), és minden barátunk, ismerösünk idevalósi.

Az, hogy ITTHON magyarul beszélünk, annak az az oka, hogy feltétlen meg akartuk tartani a gyerekeknek a magyar nyelvet is, idöközben itt tettek hivatalosan magyar nyelvvizsgát, ami elönyt biztosít egyes munkaterületeken, ahol számít, hogy magyarul is tökéletesen beszélnek.

(Emellett minden gyerekem 4-4 nyelven beszél a magyaron kívül, a párom összesen három, én összesen 4 nyelvet használunk.)

nov. 16. 15:42
 17/17 anonim ***** válasza:

14 es vagyok, 20 eve elek angol nyelteruleten,

SOHA nem dolgoztam itt magyarokkal

SOHA nem laktam magyarral

Összesen két magyar barátnőm van , az egyiket még otthonról ismerem több mint 20 évvel ezelőttről a másik pedig anyukám korabeli.

Életembe nem léptem be még semmi magysr fórumba , soha nem kerestem itt a magyarok társaságát , és igen a gyerekeim folyékonyan beszélnek magyarul, itthon is kizárólag magyarul beszélek velük és ők is velem , és ők is egymással. Ja és a párom NEM magyar értelemszerűen.

15 os, neked nagyon savanyu a szolo 🙄

nov. 17. 02:58
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!