Kétnyelvűség, külföldön élés: az egyik nyelv SOKKAL dominánsabb, mint a másik?
Az enyem is itt szuletett, 20 eve itt elek, de otthon kizarolag magyarul beszelek vele, es o is csak magyarul szol hozzam ( na ezt viszont eroltetni kellett ahogy elkezdte az iskolat, de par nap alatt raallt) .
Ertelemszeruen amint elkezdi az iskolat, a francia lesz az erosebb nyelve.
3 evesen meg nem ertem mit varsz, a legtobb 3 eves ketnyelvu meg egy szot sem beszel eleve. (sot, sok egynyelvu sem)
4-es, nem ez volt a kérdés. És az új otthonnak nem evidens a nyelve, nem Franciaországról van szó.
5-ös, nem várok semmit, nem tudom, ezt hol olvastad, egyszerűen kíváncsi voltam, másoknál ez hogy alakult, mert akik a környezetemben vannak, ott nem ilyen éles a kontraszt (vagy a második nyelven is kommunikatívabb a gyerek, vagy mindkettőn inkább kezdetlegesen beszél csak).
2 éves, fél éve költöztünk Dániába - apja dán, gyerekdalokat szinte csak dánul hallgatunk hogy én is tanuljak, az apjával megismerkedésünk óta angolul beszélünk (mindketten anyanyelvi szinten).
Oké, még nem mondatokban beszél, de nála is a magyar az erősebb már 4 hónapja, de ennek az az oka, mert a dán nehéz nyelv, sok torokhanggal, később is kezdenek el itt a gyerekek beszélni (igazából a franciával sok a hasonlóság - számok, kiejtés).
Nekem ezt vicces megélni, mert nyelvész vagyok amúgy, 5 nyelvet beszélek.
Érezni a gyereken hogy a magyar nyelvre jobban ráérez, pedig bölcsi + az apját imádja, sokat van vele, én nem vagyok egy mondókázós ember (de imádok mesélni, kommentálni). Mégis amikor új szavakat tanul, tőlem a magyart imitálja a legtöbbet. Dánul az egyszerűbb szavak mennek (állathangok, autó ("bil"), traktor ("traktor" :)), stb. ami nagyon érdekli :)).
Meg fog fordulni, majd nektek is szerintem, ahogy fentebb is írták.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!