Kisfiam 4,5 éves. Sajnos napi többször előfordul, hogy szopja a hüvelykujját. Olvastam, hogy lehet ez egy visszamaradt csecsemőkori reflex, ami gátolja a feljődésben. Igaz ez? Igen, tényleg kissé el van maradva, de nem gáz.
Nem tanácsos leszoktatni erről a gyermeket. Iskolás korban, látva, a többség nem szopja az ujját, egy idő után ő se fogja mások előtt, csak lefekvéskor otthon, ami viszont semmiféle elmaradást nem jelent, sem pedig szorongásra önmagában nem utal. Ahhoz, hogy szorongást lehessen feltételezni, több más tényezőnek is kell együttállnia.
(A cumi hasonló folyamat, már oviban alig vanak cumisok, ezt látva a három éves hónapokon belül magától elhagyja a cumit, persze léteznek egyéb praktikák is.)
Nem tudom honnan van az információd, de én nem hiszek benne.
Öcsém 6 éves koráig szopta az ujját, most csinálja a doktorit.
A fogai kifelé állnak az ujjszopas miatt, de a fejlődésben nem gátolta az ujjszopas, fogszabályzó viszont lehet, hogy kelleni fog a fiadnak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!